ROGÁN: JELENTŐSEN CSÖKKENHETNEK A DEVIZAHITELESEK TERHEI

ROGÁN: JELENTŐSEN CSÖKKENHETNEK A DEVIZAHITELESEK TERHEI

Rogán_Antal

Forintosítás nélkül is negyedével csökkenhetnek a devizahitelesek terhei – hangsúlyozta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a köztévében.

Minden devizahitelesnek azt javaslom, amíg a Fővárosi Törvényszéken a bankperekben meg nem születnek a jogerős ítéletek, és amíg a bankjától meg nem kapja az elszámolást, addig fizesse a törlesztőrészleteit – jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: reményei szerint ez már csak néhány hónap, és azt sem szabad elfelejteni, hogy az elszámolás erre az időszakra is vonatkozik. Mint mondta: a Fővárosi Törvényszéken zajló perekben az állam által megbízott ügyvédek harcolnak a devizahitelesekért a bankokkal szemben. Amelyik perben a bankok veszítenek, a vesztes banknak fizetnie kell a devizahitelesnek, és „nincs apelláta”.

Egy átlagos devizahiteles 2007-ben vette fel a kölcsönét, ami 6,5 millió forint volt svájci frankban. Ha egy ilyen hiteles számára az árfolyamrés tekintetében a bankkal szemben elmarasztaló ítélet születik, akkor neki 323 ezer forint körüli összeg jár vissza. Ha az egyoldalú szerződésmódosítások miatt is elmarasztalják a bankját, akkor 835 ezer forint jár vissza.

„A KÚRIA MÉG AZ ÍTÉLETE ELŐTT KIKÉRTE A LUXEMBURGI TESTÜLET ÁLLÁSPONTJÁT, EZÉRT A BANKOKNAK SOK KERESNIVALÓJUK NINCS AZ EURÓPAI BÍRÓSÁGOKON.”

Ha mindent egybeveszünk, és azt mondjuk az elszámolási törvényben, hogy vissza kell térni arra a szintre, ami a jogtalan kamatemelések előtti, akkor a lecsökkentett kamat és a lecsökkentett tőke hatása forintosítás nélkül is mintegy 25 százalékos könnyítést jelent – szögezte le a Fidesz frakcióvezetője.Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy törvényi erővel a devizahitelesek visszakapnak annyit, mintha beléptek volna az árfolyamgát rendszerébe – hangoztatta Rogán Antal.

Elmondta azt is: a kormány előkészítő munkát végez az elszámolási törvénnyel kapcsolatban. A törvény szeptemberben kerül a Fidesz frakciója elé, mely a szeptember 10-12-i tapolcai kihelyezett ülésén dönt a kérdésben. Azt egyelőre nem lehet tudni, mikor születnek jogerős ítéletek a Fővárosi Törvényszéken, mert a bankok megpróbálnak az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Bírósághoz fordulni.

Csakhogy a Kúria még az ítélete előtt kikérte a luxemburgi testület álláspontját, ezért a bankoknak „sok keresnivalójuk nincs az európai bíróságokon” – fogalmazott Rogán Antal, aki szerint ha az összes ilyen banki keresetet elutasítják, akkor az elszámolási törvény már decemberben jogerőre emelkedhet. Ha azonban bármelyik pernek bármelyik része az Alkotmánybíróság elé kerül, az „legfeljebb 30 nappal dobhatja meg ezeket a történeteket”.

(hirado.hu – fidesz.hu)