Kósa Lajos:JELÖLTJEINK TÖBB MINT FELE MÁR ÖSSZEGYŰJTÖTTE A KELLŐ ALÁÍRÁST

JELÖLTJEINK TÖBB MINT FELE MÁR ÖSSZEGYŰJTÖTTE A KELLŐ ALÁÍRÁST

1130 polgármesterjelöltjünk van, ennyien vették fel az aláírásgyűjtő íveket, közülük 640-en Fidesz-KDNP-jelöltek, a többiek pedig függetlenek, de kormánypárti támogatással indulnak – pontosította a korábbi adatokat a Fidesz kampányfőnöke.

 

 

Önkormányzatiképviselő-jelöltjeink száma 4127 – ennyien kezdték meg hétfőn az aláírásgyűjtést -, akik közül 2506 a Fidesz-KDNP színeiben indul, a többiek a kormánypártok támogatásával induló függetlenek – fűzte hozzá.

„AZ ORSZÁG VÁLASZTÓKORÚ NÉPESSÉGÉNEK 85 SZÁZALÉKA TUD FIDESZ-KDNP-S JELÖLTRE SZAVAZNI.”

Tájékoztatott arról is, hogy az ország 3154 településének 35,8 százalékában állít jelölteket a Fidesz-KDNP, pártszínekben pedig minden ötödik településen indulnak a kormányzó pártszövetség politikusai. Az ország választókorú népességének 85 százaléka tud Fidesz-KDNP-s jelöltre szavazni – fűzte hozzá.

Az aláírásgyűjtés első napjának eredményeiről beszámolva Kósa Lajos elmondta: jelöltjeik több, mint felének megvan az induláshoz szükséges aláírások száma. „Intézményesen péntekig kértük a jelöltjeinket, hogy regisztráljanak” – jegyezte meg.

Egyúttal hangsúlyozta, hogy az önkormányzati választási kampányban lehetőség szerint szeretnék, ha aktivistáik, jelöltjeik eljutnának mindenhova. Számításaink szerint minimum szeptember 8-ig tart a kampány ezen periódusa, de maximum szeptember végéig tarthat – tette hozzá.

Ennek kapcsán kitért arra is, hogy a választói preferenciák eltérhetnek a parlamenti választáson mérttől, szavai szerint egy-egy polgármesternek jóval magasabb lehet a támogatottsága, mint a jelölő párt támogatottsága.

A Fidesz ügyvezető alelnöke tájékoztatott arról is, hogy megjelentek azok a pártkiadványok, szórólapok és helyi választási újságok is, amelyekben a jelöltek bemutatkoznak a választóknak.

„OLYAN JELÖLTEKRE ADJÁK VOKSUKAT, AKIK AZ EMBEREKET LEGINKÁBB ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRA HITELES VÁLASZOKAT TUDNAK ADNI!”

Kósa Lajos kifejtette, hogy a Fidesz kampánya kétrétegű lesz; egyrészt folytatnak egy önkormányzati általános kampányt, kampányújsággal és plakátokkal. Másrészt pedig arra szeretnék az embereket ösztönözni, hogy olyan jelöltekre adják voksukat, akik az embereket leginkább érintő problémákra hiteles válaszokat tudnak adni. „A legfontosabb a munkahelyteremtés és gazdaságélénkítés, a biztonság és közbiztonság megteremtése, valamint a közlekedés” – emelte ki.

Mint mondta: az összes felmérés azt mutatja, hogy az önkormányzati választáson a választópolgárok döntő többsége ezt a három kérdéskört jelölte a legfontosabbnak. Ezt azzal egészítette ki, hogy a jelöltek pedig a helyi programokkal fognak kampányolni.

A Fidesz ügyvezető alelnöke hangsúlyozta: „joggal bízhatunk abban – ahogy a 2006-os önkormányzati választások óta az összes választást megnyerte a Fidesz -, most az őszi választásokat is a Fidesz-KDNP pártszövetség fogja megnyerni”. Ehhez kérjük a választók támogatását – jegyezte meg.

Kósa Lajos a Fidesz programját érintő kérdésre válaszolva elmondta: a Fidesz, mint az ország vezető politikai ereje a fent említett három témakörben kíván előrelépni. Ugyanakkor hozzáfűzte: a helyi programok összeállítása mindig a helyi képviselőjelölteken múlik, így meglátása szerint lesz olyan település, ahol lesz írott program, és lesz olyan, ahol nem lesz. Van, ahol ennek van értelme, és van, ahol nincs – utalt a helyi politikai mezők sokszínűségére.

Debrecen városát hozva példaként, kifejtette: a debreceni közgyűlés az Európai Fejlesztési Program keretében elfogadta Debrecen innovációs gazdaságfejlesztési, közoktatás fejlesztési, egészségügyi fejlesztési és urbanizációs fejlesztési stratégiáját. Mint mondta: ezekről már tájékoztatták a választókat korábban, „nyilvánvaló, hogy azt fogjuk folytatni, amit már jóval korábban megbeszéltünk a debreceniekkel”.

„EZ BULVÁRNAK NAGYON JÓ, DE CSAK MÉRSÉKELTEN TÁMOGATJA A BETEGSÉG KUTATÁSÁT, GYÓGYÍTÁSÁT.”

Falus Ferenc „jeges vödrös” akcióját kommentálva úgy fogalmazott: én inkább a betegség gyógyításának támogatását választom, mert biztosan nagyobb hasznát veszik, „mintha nyakon öntöm magam egy vödör jeges vízzel”. Ez bulvárnak nagyon jó, de csak mérsékelten támogatja a betegség kutatását, gyógyítását – jegyezte meg.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor is részt vesz-e az önkormányzati kampányban, úgy reagált: „mindegyik kormánytag, inkluzíve a miniszterelnök és az államtitkárok fogják járni az országot szeptember 1-től a kampány végéig”. Az ügyvezető alelnök becslése szerint 300-400 helyre juthatnak el az országjárás során.

Egy másik kérdésre válaszolva pedig azt mondta, céljuk a választópolgárok szavazatainak többségét megszerezni az önkormányzati választások során.