Heisler András:Rendhagyó kiállítás megnyitójára jöttünk.

Zsidó aviátorok

Rendhagyó kiállítás megnyitójára jöttünk.Ugyan a holokauszt 70. évfordulójának emlékévében vagyunk. Én személyesen több mint tucat emelkedett hangulatú megemlékezésen, kiállítás megnyitón vettem részt és beszéltem, beszéltem, beszéltem. A hatmillióról és a hatszázezerről, a felelősökről és az embermentőkről, a zsidók kirablásáról és szenvedéséről.
Két dologért vállaltam el ezt a mai megnyitót. Egyrészt a Geiger András által vezetett Mench Alapítványért – csak ők tudják mennyire zákhányos út vezetett nekik a mai megnyítóig, másrészt azért, mert ennél a kiállításnál olyan zsidók életműve kerül tematikus bemutatásra, akikre mindnyájan büszkék lehetünk. Talán tudják, a Mazsihisz a Rumbach zsinagógában szeretne egy olyan kiállítást installálni, vagy olyan intézményt működtetni, amelyik a zsidók és nem zsidók együttélése során képződött értékek bemutatására lenne hivatva. S ime, a mi álmunktól függetlenül, egy kicsiny alapítvány, egy tematikus kiállítás, ahol zsidók – pontosabban zsidó aviátorok – által létrehozott értékek kerülnek bemutatásra.
A világon talán először láthatóak ilyen megközelítésből zsidó életutak és karrierek. Napjainkban, itt Budapesten, amikor a zsidó múlt és a társadalom történelmi valóságképe távolodik egymástól, ez a kiállítás jó alkalmat kínál sikeres, híres, hősies és bátor zsidó emberek megismerésére.
Az aviátorok nem csak a pilóták, hanem azok is, akik aktívan elősegítették a repüléseket. S lehet repülni a levegőnél könnyebb, vagy nehezebb, motoros, vagy motor nélkül i szerkezetekkel , itt az atmoszférában, vagy feljebb a világűrben – a megvalósítás lehetősége széles skálán mozog. Aviatorok. Az egyébként rendkívül gazdag magyar nyelvben talán erre az egy kifejezésre nincs igazán jó szó, mert angolul, oroszul, franciául vagy németül egy pillanatra sem hagy kételyt az emberekben, hogy a mindenkori repülő embernek, a pilótának, a navigátornak, a fedélzeti rádiósnak, a repülőgép-szerelőnek, az ejtőernyősnek, a ballonpilótának ez a gyüjtő szava és ide tartoznak a repülőgép tervezők, repülésirányítók, s mindazok, akik munkájukkal, elkötelezettségükkel részesei az emberiség régi álmának, a repülés megvalósításának.
Elkondolkodik az ember. vajon a zsidó közösség mennyi értékkel gazdagíthatta világszerte az emberiséget. Vajon hány tematikus kiállítást lehetne csinálni ezekből az értékekből. Ha csak szűkebb hazánkat tekintjük, hány zsidó, vagy zsidó származású feltatáló segítette az emberiséget álmai megvalósításában? Neumann János – akit világszerte az emberiség fejlődését meghatározó számítógép feltatálójának tekintenek, vagy Blathy Otto, aki a modern transzformátor kifejlesztésében jeleskedett, vagy Asbóth Oszkár mérnök, aki a helikopterek fejlesztésében vett részt – az általa tervezett légcsavarokkal szállt fel 1928-ban az első helikopter. Vagy Gábor Dénes, aki nem csak a holográfia, hanem az első lapos színes képcső feltalálója is, Biselliches Mózes gépészmérnök találta fel a víz alatti alapozás világszabadalmát – ezzel a módszerrel építették újjá hídjainkat.
De lehetne tematikus kiállítást csinálni akár a zsidó építészekből is. Ki ne ismerné Hajós Alfréd nevét. AZ első magyar olimpiai aranyérmes, a Margitszigeti sportuszoda tervezője. Vagy Breuer Marcell, aki a Bauhause mozgalom egyik vezére volt, a világhírű Gropius munkatársa, a Harward egyetem tanára. Vagy Baumhorn Lipot, aki 22 zsinagóga tervezője, köztük a világhírű szegedié és folytathatnám a sort.
Izgalmas intellektuális játék lenne bármely tematikus kiállítás megvalósítása. Izgalmas, mint a most megnyitandó Aviátorok kiállítása. Mert ki tudta, hogy a világ első női pilótája zsidó volt, ki gondolta volna, hogy az első világháborúban a német pilóták között rendkívül nagy számban voltak zsidó pilóták is, vagy Marcel Dassault, a világhírű repülőgyáros 1892-ben Marcel Bloch-ként látta meg a napvilágot.
Jók ezek a tematikus kiállítások. Bizonyítják, hogy a zsidó közösség tagjai szinte az élet minden területén képesek voltak kiugró teljesítményekre. Bemutatják, hogy az emberiség fejlődéséhez mennyi mindent voltak képesek adni. Vigyázzunk azonban, mi a kiválasztott nép a kiválasztottsággal csak nagyobb felelősséget kaptunk. Nem vagyunk különbek másoknál, de ha végignézik és olvassák a tablókat, akkor láthatják, nem vagyunk alávalóbbak sem.

 

Heisler András