Deák Andrea:A Mazsike az összetartozásért

Deák Andrea, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület ügyvezetője

A Mazsike az összetartozásért

 

 

deak.a.

Deák Andrea, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület ügyvezetője

Beszélünk manapság is rengeteget a történelmi Magyarországról. Mit jelent ez a Mazsike számára?

Az egyesület évekkel ezelőtt indított el egy sorozatot Határtalan címmel, amelyben a történelmi Magyarország zsidó emlékeit próbáljuk meg felkeresni, felfedezni. Sok helyen jártunk már, legutóbb Munkácson, Beregszászon, Nagyszöllősön, illetve Máramarosszigeten, itt újabb utakat próbáltunk szervezni, pontosabban kapcsolatokat és lehetséges állomásokat is kerestünk.

Hallottam, hogy sok emberrel találkozott, beszélgetett, elsősorban magyarul. Találkozott olyanokkal, akiknek vannak és olyanokkal is, akiknek nincsenek zsidó gyökerei. Azonban mégis ezekre a helyekre a legjellemzőbb a magyar zsidó kultúra, aminek a nyomait felfedezték. Erről tudna bővebben is mesélni?

A Kárpátaljára is úgy kerültem, hogy egy Beregszászról elszármazott, ma már Amerikában élő magyar zsidó indított erre, egyébként az ő áldozatos munkájának volt köszönhető, hogy az ottani egyik kisebb zsinagóga felújításra került. Ebben a munkában kivette részét még Magyarország ottani főkonzulja és vezető konzulja is, meg egy helyi hölgy is. Érdekes volt, hogy neki semmilyen zsidó gyökere nincsen, egyszerűen csak megtudta, hogy az egykori zsidó utcában lakik és történészhallgatóként elkezdett kutatni a téma iránt. Mára már mint jeles szakértő szerepelt. Hihetetlen volt, sétáltunk Beregszászon, mutogatta a házakat, hogy melyik volt egykor zsidó tulajdon. Leültünk a séta végén és arról beszélgettünk, hogy mi lenne ma ezzel a környékkel, ha nem történik meg a tragédia, amikor is eltűntek onnan a zsidók. Kárpátalja külön tragédiája, hogy a zsidók után a magyar értelmiség is eltűnt, kiirtották őket is, elüldözték. Olyan mint egy kiszáradt fa. Képzeljük el, milyen is az a város, ahol évszázadokig van egy hagyomány, mindennek, mindenkinek megvan a maga helye és szerepe és ennek egyszer csak vége van, majd az ország más részéről teljesen idegen embereket telepítenek be. A Mazsike azt érzi küldetésének, hogy ezeket a régi emlékeket bemutassuk az érdeklődőknek. Meg szeretnénk mutatni, hogy a határontúli magyar zsidó és magyar közösségekkel intenzív a kapcsolat, megismerjük egymás kultúráját, ha kell, akkor segítsünk, ha kell, akkor ők segítsenek nekünk. Azt gondolom, hogy összetartozunk, egyek vagyunk.

mazsike999

 

 

 

 

Köszönöm a beszélgetést.

Az interjú az ATV augusztus 24-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.

Breuer Péter