A „Kárpát-medencei Sajtófókusz” friss számát (a Civitas Europica Centralis (CEC) napi sajtófigyelője)

A „Kárpát-medencei Sajtófókusz” friss számát (a Civitas Europica Centralis (CEC) napi sajtófigyelője)

Krisztina Boér

Tisztelt Olvasó!

 

A „Kárpát-medencei Sajtófókusz” friss számát (a Civitas Europica Centralis (CEC) napi sajtófigyelője)

 

 

 

 

pastedGraphic.png

Magyarország 

  • Navracsics: romlott a helyzet Kelet-UkrajnábanAz elmúlt időszakban romlott a helyzet Kelet-Ukrajnában” – jelentette ki Navracsics Tibor csütörtökön, Budapesten az Országgyűlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén. „Kelet-Ukrajnában a helyzet nem a stabilizáció felé halad, hanem optimistábban fogalmazva azt mondhatjuk, hogy nem javult a helyzet, kicsit pesszimistábban azt mondhatjuk, rosszabbodott a helyzet„- fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter elmondta: a magyar diplomáciát három szempont vezérelte az ukrajnai válsággal kapcsolatban. Az első a békés rendezés, a helyzet stabilizálódása. A második, hogy Magyarország érdekelt egy a területi integritását élvező, demokratikus, független, a kisebbségi jogokat tiszteletben tartó Ukrajna létében. A harmadik, hogy a magyar lépések megtételekor különös figyelemmel kell lenni a kárpátaljai magyarság érdekeire (MTI) 
  • Balog Zoltán miniszter Kárpátaljára látogatKárpátaljára látogat pénteken Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki kétnapos programja keretében Kárpátalja kormányzójával, a megyei közgyűlés elnökével és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel is tárgyal” – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-t (MTI) 
  • Még mindig téma Kertész Imre Szent István Rendje Továbbra is élénken foglalkozik a külföldi sajtó Kertész Imre állami kitüntetésével. A Nobel-díjas, ám az Orbán-rezsim holdudvara által rendszerint el nem ismert író augusztus 20-án vette át a Magyar Szent István Rendet. A Klubrádió nemzetközi lapszemléjében idézte aWiener Zeitungot, mely „Kitüntetés az arculat érdekében” címmel azt írta, miközben heves vita zajlik a holokausztban betöltött magyar szerepről, addig a jobboldali-nemzeti kormány egy ügyes húzással, Kertész kitüntetésével képes volt megosztani a baloldali-liberális tábort. A kabinet az elismeréssel nyilván cáfolni igyekezett az egyre-másra érkező bírálatokat, hogy tudniillik nem határolódik el eléggé az antiszemitáktól és a szélsőjobbtól. „Rejtély azonban, hogy Kertész miért fogadta el a megtiszteltetést” – vetették fel a kérdést, hozzátéve: az átadáskor ugyanaz az Orbán rázta meg az író kezét, aki ráerőszakolta az országra német megszállás emlékművét, amelyet zsidó szervezetek és antifasiszta körök történelemhamisításnak minősítenek … (Nszv) 
  • Németh Szilárd: botránykeltés a T-72-es harckocsik ügyeMagyar harckocsik nem kerültek az országhatáron kívülre.” (Nszv) 
  • Visszakozott a hatalom Elmaradt a csütörtökre ígért hatalmi birtokbavétel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fönntartott felsődobszai általános iskolában és gimnáziumban: az intézményben több száz diák, szülő és pedagógus előtt Iványi Gábor lelkész, a MET vezetője bejelentette, hogy megkapták a működési engedélyt (Nsz)
  • Öt éve futhat magyar gépeken a mindent látó kémprogram A parlament nemzetbiztonsági bizottsága mindent rendben talált a FinFisher kémprogram használatával kapcsolatban, elismerve, hogy a gyűjtött információk visszaélésekre is lehetőséget adnak (Nsz) 
  • Az esélyteremtés az egyik legfontosabb feladatAz esélyteremtés az állam egyik legfontosabb feladata az ifjúságpolitikában” – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön, Szegeden. A miniszter a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében tartott szimpóziumon azt mondta, tisztázni kell, mivel tartozik a magyar állam a saját polgárainak, függetlenül attól, hogy valaki hol, milyen körülmények között született. Hozzátette: az állam feladata, hogy mindenkinek – azoknak is, akik helyzetüknél fogva ettől el vannak zárva – biztosítsa a lehetőséget a bölcsőtől kezdve egészen addig, amíg önmagáról és a családjáról tud gondoskodni (MNO) 
  • Trócsányi: Így tudtunk belépni az európai történelembeMa is érvényes a Szent István-i formula: egyszerre magyarnak és európainak lenni, ami különleges kihívás elé állít jogalkotót és jogalkalmazót, a korábbiaknál nagyobb nyitottságot kíván” – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter csütörtökön az Áder János köztársasági elnök által az államalapítás ünnepe alkalmából adományozott kitüntetések átadásakor, Budapesten (MNO) 
  • Megújulás után kiált Nyugat-Európa Orbán: A kulturális különbségek miatt nem vehető át a kínai, orosz, japán vagy dél-koreai modell, „mert mi magyarok vagyunkNem tudunk csatlakozni egy olyan nyugat-európai irányzathoz, amely folyamatosan veszíti el a tartalékait” – jelentette ki a Páneurópai Piknik évfordulóján Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint természetes volt, hogy a Keletnek a nyugati modellt kell átvennie, de kiderült, hogy a nyugat-európai gazdaság is erősen sebezhető (MH) 

Románia 

  • Romániában a magyarok viselik a nyelvi sokszínűség költségeinek a többségét Csata Zsombor szociológus szerint Romániában a magyar közösség viseli a nyelvi sokszínűség költségeinek nagyobb részét. A Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott előadásában felsorakoztatta azokat a gazdasági érveket, amelyekkel – véleménye szerint – eredményesebben harcolhatna nyelvi jogaiért a magyar közösség. Csata Zsombor szerint pénzben is mérhető versenyhátrányt jelent a romániai magyar közösség tagjai számára az a helyzet, hogy míg a magyaroknak meg kell tanulniuk románul, a románok anyanyelvükön kommunikálhatnak a mindennapokban. A szociológus úgy vélte, a román többség „potyautas” a romániai nyelvi sokszínűség terén. Hozzátette, egy átlagos romániai magyar számára 12 ezer óra ráfordítást igényel, hogy megtanulja az állam hivatalos nyelvét. Sok esetben a szülőknek román magánórák vásárlásával kell fejleszteniük gyermekeik romántudását, hogy biztosítsák versenyképességüket. A nyelvtanulás ugyanakkor időt és energiát von el más területekről. A szociológus úgy vélte, az aszimmetrikus nyelvi helyzet nagy mértékben hozzájárul ahhoz is, hogy a magyar közösség a gazdaság terén lemaradt a román többséghez viszonyítva (MTI) 
  • Keményen magyarellenes párt alakult Romániában A cél az RMDSZ „örökre szóló” törvényen kívül helyezése és „az ország szétszakításán dolgozó” magyarokkal együttműködő, „áruló” román pártok eltávolítása a hatalomból. Egyesült Románia Párt néven új alakulat jelenik meg a román politikai porondon (Nsz) 
  • Nastase mehet Feltételesen szabadlábra helyezik a börtönbüntetését töltő Adrian Nastase volt román kormányfőt, erről csütörtökön hozott jogerős ítéletet az Ilfov megyei törvényszék (Nsz) 
  • Lemondott a sepsiszéki EMNT éléről Sánta Imre Nem akar pártkatona lenni, ezért lemondott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sepsiszéki szervezetének elnöki tisztségéről Sánta Imre lelkész. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) korábbi háromszéki képviselőjelöltje ezt levélben tudatta a szervezet tagjaival (Maszol.ro) 
  • Extravagáns” ötletekkel távozott a börtönből Adrian Năstase Ahogyan ő maga fogalmazott csütörtöki szabadulásakor, „extravagáns” ötletei támadtak a börtönben töltött időszakban Adrian Năstase volt kormányfőnek (Maszol.ro) 
  • Jó hír az RMDSZ-nek Diaconu kilépése a PSD-bőlBár Bogdan Diaconu nem olyan meghatározó politikusa a Szociáldemokrata Pártnak, hogy magyarellenes, nacionalista kirohanásaival befolyásolni tudja a kormányzást, kilépése a PSD-ből jó hír az RMDSZ számára” – mondta csütörtökön a maszol.ro-nak Kovács Péter (Maszol.ro) 
  • Szétválasztják a kulturális miniszteri és a kormányfőhelyettesi tisztséget? Az RMDSZ elnöke nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy az őszi ülésszakban a koalíció új kormánystruktúrát terjeszt a parlament elé, amelyben szétválasztják a miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségeket. Ezt Kelemen Hunor aTransindexnek nyilatkozta csütörtökön, annak kapcsán, hogy a szövetség még nem nevezte meg a kulturálisminiszter-jelöltjét. Mint ismert, a jelenlegi kormánystruktúra szerint a kulturális tárca vezetője egyben kormányfő-helyettes is, és ez megnehezíti a megfelelő jelölt kiválasztását (Maszol.ro) 
  • Korszerűbb állam lenne Románia, ha magyar elnöke lett volnaRománia ma sokkal korszerűbb, megreformáltabb állam lenne, ha az elmúlt években magyar vezetője lett volna” – jelentette ki csütörtökön Antal Árpád, miután aláírta az RMDSZ államfőjelöltjének támogatói ívét. „Azért fontos, hogy jelöltünk legyen, és azért támogatom Kelemen Hunor szövetségi elnököt, mert nekünk el kell mondanunk a román partnereinknek, hogy milyen Romániát akarunk. Tudniuk kell azt, hogy mi itt Erdélyben, a szülőföldünkön hogy képzeljük el a jövőnket, az életünket a románokkal és más nemzetiségekkel együtt” – fogalmazott Sepsiszentgyörgy polgármestere (Maszol.ro) 
  • Három évre csökkentenék a beiskolázási korhatárt Három éves kortól tenné kötelezővé a beiskolázást Remus Pricopie tanügyminiszter. Ezt csütörtökön jelentette be Suceaván, a tanítók számára megrendezett konferencián (Maszol.ro) 
  • Több mint száz jelentkező a KMDSZ Nyári Egyetemen Harmadik alaklommal rendezi meg a KMDSZ a Nyári Egyetemét augusztus 21-24. Között Kolozsváron, ahova 108 regisztrált fiatal érkezett az egész ország területéről. Az előző évektől eltérően idén nemcsak a frissen felvételizett egyetemi hallgatók jelentkezhettek, hanem a középiskolások is (Maszol.ro) 
  • Kelemen: nem merültek fel nevek a kulturális miniszteri tisztség kapcsánNincs új fejlemény a kulturális miniszter-jelölt ügyében, potenciális jelöltekről sem volt szó” – tudtuk meg Kelemen Hunortól. Az RMDSZ elnöke azt a lehetőséget sem zárta ki, hogy a parlament elé terjesztenek egy új kormánystruktúrát, amelyben szétválasztják a kormányfő-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségeket. A jelenlegi kormánystruktúra szerint ugyanis ugyanannak a személynek kell betöltenie mindkét tisztséget. Kelemen Hunor cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint partiuminak kell lennie a jelöltnek. Elmondta, soha nem regionális szempontok figyelembe vételével, származás alapján osztották szét a miniszteri, kormányzati tisztségeket, azt vették figyelembe, hogy a jelölt szakmailag felkészült-e, el tudja-e látni az adott feladatkört (Transindex) 
  • Borbély: az RMDSZ hamarosan véglegesíti az autonómiatervezetétHa egy több mint egymilliós közösség akar valamit, civilizált módon kell vele tárgyalni, logikus érvek alapján” – hangsúlyozta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke egy RFI-interjúban, a szövetség autonómia-tervezete kapcsán. Hozzátette, amennyiben ennek megvalósításához szűkség lesz az alkotmány módosítása, arról is tárgyalni fognak. Borbély László szerint, úgy ahogy Dél-Tirolban és Európa más országaiban már léteznek különböző autonómia-típusok, egy olyan erős közösségnek, mint amilyen a romániai magyar kisebbség, joga van bizonyos autonómia formákra. „Ez nem újdonság, már 1993 óta szerepel az RMDSZ programjában. Bizonyos javaslatok megfogalmazása nem minősülhet törvényellenesnek, főként ha azok nem sértenek senkit, nem irányulnak mások ellen …” (Transindex) 
  • Egy világhírű professzor kutatásai Romániáról Az abortusztörvényt és oktatási kérdéseket is vizsgált már a Kolozsvárra érkező Cristian Pop-Eleches. Bemutatta tanulmányait, és tippeket adott. „Összesen 59 Romániával foglalkozó tanulmány jelent meg 1985-2004 között a világ 202 legelismertebb gazdasági szaklapjában. Eközben 37 ezer írás az USA-t, 898 Franciaországot, 217 Kenyát kutatta. Az, hogy a nagy tudományos gazdasági folyóiratokban melyik ország milyen gyakran jelenik meg, 75%-ban az egy főre eső GDP-től függ” – mondta Cristian Pop-Eleches Kolozsváron tartott előadásában. A világhírű professzor a Babeș-Bolyai Tudományegyetem által szervezett ERMAS konferencia meghívására érkezett Romániába, és vitaindító előadásában arról beszélt, érdemes-e a nemzetközi porondon országunkkal foglalkozó tanulmányok közzétételével próbálkozni … (Transindex)
  • Várható volt a technikai recesszió Nem lepte meg különösebben a Krónika által megkeresett gazdasági és pénzügyi elemzőket a tény, hogy Románia technikai recesszióba került, szerintük várható volt a gazdasági visszaesés, ezt a belföldi és a külföldi történések egyaránt előre jelezték (Krónika) 
  • Ősszel ismét felpöröghet az állampolgárság-igénylés A kettős állampolgárság helyzetéről tartott előadást Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár (képünkön) az 5. Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezett beszélgetésen. Az eseményre az Erdélyi Magyar Néppárt, a MINTA ifjúsági szervezet és a Magyar Állampolgárok Klubja által működtetett PART sátorban került sor. A meghívottak közt volt Magdó János kolozsvári magyar főkonzul és Bitay Levente konzul is, a házigazda szerepét Soós Sándor töltötte be (Szabadság) 
  • Kenyéren és vízen A romániai magyar média száz plusz tíz évét idézték fel – vetítették előre Kántor Lajos meghívottai a Kolozsvár Társaság által szervezett vitán szerdán délután. Győrffy Gábor egyetemi adjunktus (BBTE Politika és Kommunikációtudomány Kar), Stanik István, a közszolgálati rádió munkatársa, Cseke Péter Tamás, a maszol.ro internetes portál szerkesztője, Tibori Szabó Zoltán újságíró, a Minerva Alapítvány elnöke többek közt a két világháború közti hírlapírás időszakáról, a válságos helyzetben levő nyomtatott sajtó iránt megfogalmazott elvárásokról, átalakulásának, korszerűsödésének szükségességéről, lehetőségeiről, az újságíró képzés gondjairól beszélgettek … (Szabadság) 
  • Egyházi szakmunkásképzés: nemcsak hit kérdése Magyar szakiskolai, szaklíceumi osztályokat indít ősztől a két református egyházkerület. A kezdeményezés célja, hogy minőséget hozzon az erdélyi szakoktatásba. Az állami szakoktatás iránt a fiatalok kevesebb mint tíz százaléka érdeklődik (Erdélyi Napló)
  • A nagy háború ereklyéi Kolozsváron Évekig tartó pangás után sorozatban jelentkezik időszakos kiállításokkal a kolozsvári történelmi múzeum. Közel két hónapon át még megtekinthető az első világháború kitörésének 100 éves évfordulója alkalmából rendezett tárlat (Edélyi Napló) 

Szerbia 

  • Az államalapító magyar királyra emlékeztek Moholon koszorúzási ünnepséggel és misével emlékeztek meg Szent István királyról A Vajdaság Magyar Szövetség helyi szervezete, a Csobolyó Művelődési Egyesület és a moholi plébánia szervezésében szerdán Szent István-napi ünnepséget tartottak Moholon az államalapító király szobránál, a Szent György katolikus templom kertjében. A rendezvényen Világos Tibor, a VMSZ moholi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a pártoknak, a civil szervezeteknek, a katolikus egyháznak és a helyi közösségnek a képviselőit (Magyar Szó) 
  • Kisebbségek a politikai döntéshozatalban Nyilas Mihály: A nemzeti tanácsok fontos és jelentős eredményeket hoztak a nemzeti közösség életében A Nyári Akadémia tegnapi előadássorozatát Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár nyitotta meg, aki A kisebbségi jogok megvalósulásáról a Vajdaságban címen értekezett, különös tekintettel a politikai érdekképviseletre, és hogy milyen szinteken, miként valósul meg a kisebbségi jogérvényesítés, a kisebbségi nemzeti közösségek milyen módon vannak jelen a hatalomban az önkormányzatoktól kezdve a vajdasági döntéshozatalon át egészen a köztársasági szintig (Magyar Szó) 
  • Két éven belül új zsinagógánk lesz Maglai Jenő: Legkésőbb 2015 tavaszán megkezdődik a Zsinagóga belterének felújítása is A szabadkai Zsinagóga felújított nyugati szárnyánál tett látogatást szerdán Maglai Jenő, a város polgármestere (Magyar Szó) 
  • Női jogok Európában A nők helyzete a társadalomban volt a központi témája a szerdai Nyári Akadémia délelőtti programjának, melyben Gordana Čomić, a Szerbiai Képviselőház alelnöke, és az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének demokráciával, emberi jogokkal és humanitárius kérdésekkel megbízott jelentéstevője tartott előadást (Magyar Szó) 
  • A kisemmizett falvak elnéptelenednek A vajdasági birtokok és szövetkezetek privatizációjának többségét felül kell vizsgálni – A kisrészvényesek tiltakozó gyűlése Bácsfeketehegyen (Magyar Szó) 
  • Vajdasági iszapbirkózás Tegnap újabb érvek hangzottak el amellett, hogy miért támogatandó Pásztor István és Aleksandar Vučić, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt elnökeinek kezdeményezése, hogy Vajdaságban egységkormány alakuljon. Az SZHP kizárólag Vajdaság érdekeit tartja szem előtt, így most már a Demokrata Párttal is hajlandó lenne együttműködni a tartományi hatalomban, jelentette ki Goran Knežević, a haladók alelnöke. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga szerint is csakis átfogó politikai együttműködéssel juthat ki a tartomány az aktuális zsákutcából, mondta Bojan Kostreš, a párt alelnöke. Dinko Gruhonjić politikai elemző szerint ebben a történetben minden egy céllal történik: hogy kiírják a tartományi parlamenti választásokat (Magyar Szó) 
  • Erzsébetlak az együttélés példája Az Európai Régiók Közgyűlésének (AER) Nyári Akadémiáján résztvevő fiatalok tegnap délután a Nagybecskerek közelében levő Erzsébetlakra látogattak. A húsz országból érkező 110 vendéget erzsébetlaki kaláccsal és a hagyományos zsíros kenyérrel várták a házigazdák. A program második részében a Tiganjica Bánáti Házban beszélgetést szerveztek, melynek témája Európa kisebbségei és a kultúrák közötti kapcsolatok voltak. A beszélgetésen az egybegyűltekhez szólt a Román Nemzeti Tanács képviselője, Nagybecskerek Város képviselője és a nagybecskereki ombudsman (Magyar Szó) 
  • Az embargó nem befolyásolja a szerbiai élelmiszerárakatSem drágulásra, sem árcsökkenésre nem lehet számítani Szerbiában az orosz embargó, illetve az abból következő megnövekedett szerb export miatt” – jelentette ki Snežana Bogosavljević-Bošković mezőgazdasági miniszter, aVečernje novosti nevű napilapnak nyilatkozva (Magyar Szó) 
  • Küszöbön a digitális átállásSzerbiában szeptember 1-jén kezdik meg párhuzamosan az analóg és a digitális adás sugárzását” – jelentette a kereskedelmi és távközlési minisztérium (Magyar Szó)  
  • Pásztor vezeti az egységkormányról folyó tárgyalásokatLegkésőbb jövő hét elején Pásztor István megkezdi az új, vajdasági egységkormány megalakításával kapcsolatos tárgyalásokat” – értesült aNovosti (Pannon RTV) 
  • Szerbia a tűzzel játszik Az Európai Unió csütörtökön arra figyelmeztette a szerb kormányt, hogy Szerbia uniós tagjelöltként ne használja ki Moszkva augusztus 7-ei döntését arra, hogy saját termékeit szállítsa ki az orosz piacra (Pannon RTV)
  • Dačić: Szerbia álláspontja nem változott Oroszországgal kapcsolatbanSzerbia Oroszországgal kapcsolatos álláspontja az orosz szankciók bevezetését követően sem változik”, jelentette ki Ivica Dačić külügyminiszter (Pannon RTV)
  • Dačić pénteken Berlinbe utazik Ivica Dačić külügyminiszter megerősítette, hogy pénteken elsősorban Szerbia uniós csatlakozásáról tárgyal Berlinben német hivatali kollégájával, Frank-Walter Steinmeierrel (Pannon RTV)
  • Továbbra is jó a viszony Oroszország és Szerbia közöttSzerbia és Oroszország kétoldalú kapcsolatai a két ország érdekei szerint alakulnak” – ezt állapította meg mai találkozóján Ivica Dačić szerb külügyminiszter és Aleksandar Čepurin belgrádi orosz nagykövet (Pannon RTV)
  • Drágán megfizethet Szerbia az orosz kivitelért Az Európai Unió ma arra figyelmeztette a szerb kormányt, hogy Szerbia, uniós tagjelöltként ne használja ki Moszkva augusztus 7-ei döntését arra, hogy saját termékeit szállítsa ki az orosz piacra. Aleksandar Vučić kormányfő holnap sajtótájékoztatón fog válaszolni Brüsszel figyelmeztetésére. ASzabad Európa Rádió összeállításában azt írja, hogy a szerb hatóságok elképesztő politikai színvakságról tesznek tanúbizonyságot, miután a legapróbb jelét sem adják annak, hogy megértenék, az orosz szankciókból származó apró előnyök Európa előtt azt jelenthetik, Szerbia a saját lábába lőtt. Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter holnap azért utazik Moszkvába, hogy kieszközölje a szerbiai agrártermékek kiviteli kvótájának növelését, kollégája, Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter pedig arról nyilatkozik fennhangon, hogy Szerbia akár 10-30 százalékkal is növelheti kivitelét Oroszországba az előállt helyzetnek köszönhetően … (Vajdaságma.info) 

Horvátország 

  • Mit lép Horvátország? Most jól járt vagy rosszul járt a szomszédos Horvátország? Hiszen az eddigi mérések szerint Európa második legnagyobb kőolajkészletét rejti az Adria (MNO) 

Szlovénia 

Szlovákia 

  • Kotlebáék nagyon kényelmesen belakták a megyei hivatalt Marian Kotleba, Besztercebánya megye szélsőséges elnöke szépen lassan saját pártközpontjává változtatja a megyei hivatalt. Azt beszélik, Hlinka-gárdista köszöntéssel üdvözlik egymást (Bumm.sk) 
  • Fico, a szovjetek és Amerika A kormányfő, Robert Fico idén júniusban arról beszélt, hogy az Szlovákiának nincsenek jó tapasztalatai a területén állomásozó idegen hadseregekkel. Mondta mindezt azután, hogy Barack Obama, amerikai elnök az Európában állomásozó tengerentúli haderő növeléséről beszélt. Fico az 1968-as megszállásra hivatkozott (Bumm.sk) 
  • Pellegrini nagytakarításba kezdett az oktatásügyi tárcánál Peter Pellegrini tisztogatásba kezdett az oktatási tárcánál, ahol már hosszú ideje halmozódnak a megoldatlan problémák (Hírek.sk) 
  • Ezek azt sem tudják, hogy csak hajbókolni fognak-e az oroszok előtt, vagy meg is dorgálják őket Egy hét múlva érkezik Szlovákiába az orosz védelmi miniszter a Szlovák Nemzeti Felkelés 70. évfordulója alkalmából megtartandó ünnepségre (Paraméter.sk) 
  • KDH: Polgármestereknek nincs helyük a parlamentben! A jelenlegi törvény szerint a megyeelnökök és a polgármesterek több funkciót is betölthetnek (Paraméter.sk)
  • Fico: 1968 augusztusának soha nem szabad kivesznie a szlovák történelemből A komrmányfő ezt a Varsói Szerződés seregeinek Csehszlovákia területére való megérkezése évfordulója alkalmából mondta (Paraméter.sk)
  • Ellenzéki pártok: 1968 egy sötét időszak Szlovákia életében Csehszlovákia 1968-as megszállásakor az ország életében egy sötét időszak kezdődött az ellenzéki pártok szerint (Paraméter.sk)
  • Fico félti a szlovák piacotAz Oroszország által bevezetett élelmiszer-embargó pár szlovákiai cégnek ugyan nehézségeket okozhat, Szlovákia számára azonban az igazi gondot az európai piacokon emiatt keletkező élelmiszertöbblet jelenti” – mondta az Agrokomplex mezőgazdasági szakvásár tegnapi megnyitóján Robert Fico kormányfő (Új Szó) 
  • Veszélyben az uniós támogatás felhasználásaSzlovákiának súlyos gondjai vannak az uniós támogatások merítésével, ami az állam gazdálkodását is veszélyezteti” – ismerte el Peter Kažimír (Új Szó) 
  • Kisebbségi kultúrák: Van érdeklődés a második pályázati forduló iránt isA kisebbségi kultúrák támogatására kiírt pályázat második fordulója augusztus 19-én zárult. Az első körből fennmaradt mintegy 240 ezer euró iránt jelentős érdeklődés mutatkozik” – tájékoztatott a kormányhivatal sajtóosztálya (Felvidék.ma) 
  • Beszélgetés Fehér Tiborral, a komáromi egyházközösség új lelkipásztorával Fehér Tibor káplánként második hónapja szolgál Komáromban. A várost – saját bevallása szerint – ideális helynek tartja egy újmisés számára. Beszélgetésünkkor elárulta, kitapasztalta, hogy kisebb közösségek is működnek a városban, amelyeknek vezetőivel már találkozott. Örömmel vette, hogy ezek a közösségek szeretnék, ha nem csak a hívek kis közösségei lennének, de ő, mint a lelkipásztoruk is részt venne találkozóikon. Célja, hogy lelkipásztori teendői alkalmazkodjanak a lelki közösség igényeihez. Elsősorban azzal szeretne foglalkozni, amire valóban szüksége van a komáromi egyházközségnek (Felvidék.ma) 
  • Brüsszeli jelentés az uniós alapok nem megfelelő felhasználásáról Szlovákia az uniós alapok nem megfelelő felhasználása miatt elesik a támogatások egy részétől, erősítette meg a hírt a kormányjelentés. „Az Európai Unió jogszabályainak megsértése miatt az Európai Tanács döntése alapján Szlovákia a továbbiakban nem jogosult 165,8 millió euróra, amelyből 135,67 millió euró az EU költségvetéséből származna„, áll mindez abban a brüsszeli jelentésben, amely aTREND.sk hírportál birtokába került (Felvidék.ma) 
  • Szent István Napok Somorján: új szobor és térkeresztelő Somorján is megemlékeztek Szent Istvánról, amelynek keretében elhelyezték az új Szent István király szobrot a régi szobor talapzatára és átkeresztelték a kultúrház előtti teret Szent István térré. Már augusztus 19-én a Városi Művelődési Központ kiállítótermében megtekinthetők voltak a Szent Korona ékszerek megszentelt másolatai, amelyet később a szerdai, augusztus 20-i szentmisére átvittek. Az ereklyéket ünnepélyes keretek között a kultúrházhoz kísérte az ünneplő tömeg. A mise után szintén ünnepélyes menet kísérte vissza az ékszereket a kultúrházba, ahol 22.00 óráig lehetett megtekinteni (Felvidék.ma) 
  • Emlékezés a megszállásra Kassán Az egykori kassai Tuzex épületén található emléktáblánál augusztus 21-én abból az alkalomból emlékeztek meg, hogy 1968-ban ezen a napon a Varsói Szerződés csapatai megszállták a „renitenskedő” Csehszlovákiát … (Felvidék.ma) 

Ukrajna 

  • Kárpátalja kormányzójával egyeztet Balog ZoltánKárpátaljára látogat pénteken Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki kétnapos programja keretében Kárpátalja kormányzójával, a megyei közgyűlés elnökével és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel is tárgyal” – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-t. A közlemény szerint a miniszter Ungváron kétoldalú tárgyalást folytat Valerij Luncsenkóval, Kárpátalja kormányzójával, majd Ivan Balogával, a megyei közgyűlés elnökével. Hozzátették: Balog Zoltán Volodimir Szmolankával, az Ungvári Nemzeti Egyetem rektorával, valamint a KMKSZ vezetőségével is tárgyal (MNO) 
  • Súlyos veszteségek – Porosenko békét kötneA „terrorellenes hadművelet” kezdete óta a legsúlyosabb veszteségeket szenvedték el az ukrán önkéntes belügyi alakulatok a Donyeck melletti Ilovajszk városáért folyó harcokban” – közölte csütörtökön Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója. Közben az ukrán határőrök megkezdték a 280 kamionnyi orosz segélyszállítmány határ- és vámellenőrzését az átkelő állomás orosz oldalán. Petro Porosenko ukrán elnök pedig bejelentette, hogy a békekötés szándékával utazik a jövő héten Minszkbe, ahol egyebek között Vlagyimir Putyin orosz államfővel is tárgyal (MNO) 
  • Állami kitűntetésben részesült a KRE főgondnoka Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztályának igazgatója, főgondnok (TiszaNews) 
  • Külföldiek harcolnak a szakadárokkal Az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság „miniszterelnöke”, Olekszandr Zaharcsenko múlt hét végén azt állította, hogy soraikban nem csak ukránok és oroszok, hanem már más nemzetiségűek is harcolnak. Ukrán katonai szakértő szerint a szakadárok között az ukrán állampolgárok aránya kevesebb, mint 50 százalék. A határőrség már az ukrán-magyar határon is szűri az esetleges önkénteseket (TiszaNews) 
  • Vasárnap feloszlathatják az ukrán parlamentetJogilag augusztus 24-én, épp Ukrajna függetlenné válásának évfordulóján nyílik lehetőség az ukrán parlament feloszlatására” – közölte csütörtökön Petro Porosenko ukrán elnök. Az ukrán államfő hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott közleményében Porosenko beszámolt arról, hogy a feloszlatás kérdésében még egyeztetéseket folytat a frakciókkal és a parlament vezetésével (TiszaNews) 
  • Ukrán válság – Súlyos veszteségek érték az önkéntes belügyi alakulatokat IlovajszknálA \”terrorellenes hadművelet\” kezdete óta a legsúlyosabb veszteségeket szenvedték el az ukrán önkéntes belügyi alakulatok a Donyeck melletti Ilovajszk városáért folyó harcokban” – közölte csütörtökön Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója (TiszaNews) 
  • Merkel-tervet sürget országa fejlesztésére az ukrán külügyminiszterEgy német vezetésű nemzetközi fejlesztési programot, úgynevezett Merkel-tervet kell kidolgozni Ukrajna számára a második világháború utáni Nyugat-Európa támogatására amerikai kezdeményezésre indított Marshall-terv mintájára” – jelentette ki az ukrán külügyminiszter német médiumoknak adott pénteki interjúiban (NG) 

A régió hírei Világtükör 

  • Az EU figyelmeztetést intézett Szerbiához Az Európai Unió csütörtökön szóbeli figyelmeztetést intézett Szerbiához, arra szólítva fel a nyugat-balkáni országot, hogy ne éljen vissza az orosz importtilalommal (MTI) 
  • Megjelent a kanadai magyarok kétnyelvű hírportálja „A Kanadai Magyarok Országos Szövetsége (KMOSz) nagy örömmel tudatja Önökkel, hogy Szent István Király és a magyar államalapítás ünnepének alkalmából szervezetünk egy új, internetes magyar és angol nyelvű hírportált, a Tudósítót (Hungarian Reporter) indított el, amelyet a www.hungarianreporter.com linken böngészhetnek a jövőben. A Tudósítót azzal a céllal hozta létre a KMOSz (Kanadai Magyarok Országos Szövetsége), hogy az eddig szigetekként működő kanadai magyar közösségeket összekapcsolja: életüket, tevékenységüket, törekvéseiket megismertesse egymással, valamint a kárpát-medencei magyarsággal és a külvilággal …” (Erdély.ma) 
  • Súlyosan hibáztak a hatóságok egy neonáci terrorista sejt ügyébenSúlyos mulasztások és hibák terhelik a németországi Türingia tartomány bűnüldöző hatóságait a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű neonáci terrorista sejt ügyében” – állapította meg a tartományi parlament (Landtag) vizsgálóbizottsága csütörtökön bemutatott jelentésében (Bumm.sk) 
  • Moszkva tűzszünetet akar a segélyakció idejére, az ENSZ támogatásávalMoszkva azt javasolja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy szólítson fel tűzszünetre a délkelet-ukrajnai orosz segélyművelet lebonyolításának idejére” – közölte az orosz külügyminisztérium csütörtökön, miközben az orosz-ukrán határon megkezdték a segélykonvoj vámkezelését (TiszaNews) 
  • Hollandia segít újjáépíteni a donbásszi régiótHollandia készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a donbásszi régió helyreállítására  az EU-val és ENSZ-szel történő együttműködés keretében” – jelentette ki  Frans Timmermans holland külügyminiszter (KárpátInfo) 
  • Magyarország és a Fidesz megbüntetését követelik Merkelnél Drákói intézkedéseket követel két vezető beosztású német politológus Orbán Viktorral szemben. Azt várják a berlini és a brüsszeli vezetéstől, hogy minden eddig szóba került megtorló eszközt vessenek be a magyar kormányfő, a Fidesz és az irányításuk alatt álló Magyarország ellen. Amikor Angela Merkel német kancellár áprilisban gratulált magyar kollégájának, Orbán Viktornak a választási győzelemhez, felhívta a figyelmét arra, hogy a nagy parlamenti többség különleges felelősségre kötelez a döntési helyzetek körültekintő mérlegelésében, az ellenfelek érzékenységének figyelembe vételében. „A magyar miniszterelnök az intelemben javasolt úttal éppen ellenkező irányban indult el” – állapítja meg aProject Syndicate internetes portálján megjelent cikkében a berlini közpolitikai intézet két vezetője. A Project Syndicate a világ 149 országának 404 sajtóorgánumából gyűjti össze publikációit. Az Európa Orbán-problémájának megoldása című írásban ezt követően felidézik a kormánnyal szemben évek óta megfogalmazódó nyugati bírálatokat. „Orbán következetesen szembeszáll az EU alapvető értékeivel és tevékenységével. Vlagyimir Putyin orosz államfő kottájából játszva, a Fidesz kétharmados parlamenti többségét kihasználva elfogadtatott egy sor törvényt, amelyek korlátozzák a média, a civil szervezetek és a tudományos élet szabadságát” – írják … (168óra) 

Tudomány – határon innen, határon túl 

  • Elhunyt Dégh LindaÉletének 97. évében elhunyt Dégh Linda, a magyar néprajzkutatás egyik vezető alakja, az Amerikai Néprajzi Társaság volt vezetője és több egyetem díszdoktora” – közölte a család az MTI-vel csütörtökön (Nszv) 
  •   Egy világhírű professzor kutatásai Romániáról Az abortusztörvényt és oktatási kérdéseket is vizsgált már a Kolozsvárra érkező Cristian Pop-Eleches. Bemutatta tanulmányait, és tippeket adott. „Összesen 59 Romániával foglalkozó tanulmány jelent meg 1985-2004 között a világ 202 legelismertebb gazdasági szaklapjában. Eközben 37 ezer írás az USA-t, 898 Franciaországot, 217 Kenyát kutatta. Az, hogy a nagy tudományos gazdasági folyóiratokban melyik ország milyen gyakran jelenik meg, 75%-ban az egy főre eső GDP-től függ” – mondta Cristian Pop-Eleches Kolozsváron tartott előadásában. A világhírű professzor a Babeș-Bolyai Tudományegyetem által szervezett ERMAS konferencia meghívására érkezett Romániába, és vitaindító előadásában arról beszélt, érdemes-e a nemzetközi porondon országunkkal foglalkozó tanulmányok közzétételével próbálkozni. „Minél gazdagabb országot kutatsz, annál valószínűbb, hogy publikálni is tudod az eredményeidet” – jelentette ki a Columbia University tanára. „Ennek ellenére érdemes Romániával „foglalkozni”, ugyanis egyedi múltja és jelene van, kutatása versenyelőnyt jelenthet” – tette hozzá. A romániai tematikájú tanulmányok ellen szól viszont, hogy az ország túl gazdag ahhoz, hogy a feltörekvő gazdaságokra kalibrált módszerek optimálisak legyenek a vizsgálatára, túl szegény viszont ahhoz, hogy a nyugati gazdaságokhoz hasonló módon lehessen elemezni. Pop-Eleches elmondta, amiatt, hogy a Románia vizsgálatából származó eredmények nehezen általánosíthatóak, és a rendszerváltás előtti adatok sokszor megbízhatatlanok, nehéz támogatást szerezni az országot érintő kutatásokra … (Transindex) 

Vélemény, publicisztika, interjú, blog 

  • Esterházy: A Kádár-kor súlyosabb örökség, mint gondoltuk A fenyegető gőgösségről, a hazugságokról, maszatolásokról, a kormányzati apafiguráról is beszél a HVG-nek adott interjújában Esterházy Péter író Sok félreértéssel és önfélreértéssel telt az utóbbi 25 év” – mondta Esterházy Péter a HVG-nek. Az interjújában arról is beszél, miért nincs olyan helyzetben az ország, hogy őszinte beszédet folytasson. De volt-e valaha olyan helyzetben, hogy ez megtörténhetett? Választ ad arra is, hogy mi kellett ahhoz, hogy felszólaljon a Szabadság téri emlékmű ellen, vagy részt vegyen a Pride-on (HVG) 
  • Csányi Vilmos: Nem az elmúlt hatvan évet kell eltörölniA tisztázás hiányától sokat szenvedett ez az ország” – mondta a HVG-nek adott interjújában Csányi Vilmos biológus, aki a generációs traumáktól és arról is beszélt, hogy „mindenkinek sok baja van”. „A rendszerváltás után húsz év telt el, mire kiderült, hogy az előzőleg elnyomott félnek milyen szimbolikus kívánságai vannak. Az utcák átnevezésére gondolok például” – vázolta véleményét a mai magyar közállapotokról a hetilapnak adott interjúban Csányi Vilmos. De nincs minden veszve: szerinte a Viktória korabeli Angliában ugyanolyan viszonyok uralkodtak, mint most Magyarországon, „mégis nagyon tisztességes, szabálytisztelő ország lett belőle”. A biológus arról is beszél, kik fejezhetik be a rendszerváltást (HVG) 
  • Mossák a kezeiketSzépítsek? Sem kedvem, sem hangulatom hozzá. Igen, üdvözölném őszintén azt, ahogyan a jobboldali kormányzat, kissé későn és váratlanul észhez tért, rádöbbent arra, hogy egyes dühödt hívei milyen indulattal mocskolták az eddig első és egyetlen magyar Nobel-díjas írót, és jóvátenni a jóvátehetetlent, magas kitüntetéssel honorálták életművét. Mondhatnám azt is, hogy nemes fordulat. Volt már a világtörténelemben ennél föltűnőbb és kétségesebb változás is, szót sem érdemelne talán, ha nem kísérik ilyen nemtelennek mondható mellék körülmények …” Várkonyi Tibor (Nszv) 
  • EgyszerűenMár-már tragikomikus, milyen egyszerűséggel tud mellébeszélni a magyar kormányfő, aki a Páneurópai Piknikre emlékezve tágra nyílt szemekkel kijelenti: a diktatúrát nem a reformkommunisták, hanem a nép döntötte meg azáltal, hogy 1988-89-ben négy óriási tömeggyűlésen bizonyította: összegyűlt az erő a változásokhoz… Már csak a nemzetközi viszonyok kedvezőre fordulása hiányzott, mondja, s az 1989 augusztusi piknik igazi súlya is abban állt, hogy itt kezdődött el a nemzetközi viszonyok eme megváltozása… Ahogy azt a kormányfő utólag elképzeli. Minden tiszteletem a szabadságszerető magyar népé, de nem kellene bevennie azt a maszlagot, amelyről Esterházy Péter beszél az eheti HVG-nek adott interjújában: itt „mindenki ellenálló volt. Ki belülről, ki kívülről rágta a rendszert, amíg aztán az összedőlt. Nem is lehet érteni, miért maradt meg egy percig is 1956 után. Megannyi Buga Jakab… Az öncsalás mindig megvolt.” …” Friss Róbert (Nszv) 
  • MegbékéltKertész Imre azt nyilatkozta, a Szent István-rendet a megbékélés reményében veszi át. És ettől kezdve a kitüntetés már valóban ezt a reményt szimbolizálja. Nem Schmidt Mária erőfeszítéseiről szól többé, akinek arra kellett Kertész, hogy elmondhassa, a balliberálisok őt is üldözték, mert szemben velük ő nem mentegette a baloldali gyökerű totalitarizmusokat sem. Schmidtnek a tényekkel és összefüggésekkel furán bánó írása volt a beharangozója, félhivatalos indoklása a kitüntetésnek, amit így csak jóindulattal lehetett gesztusként, a holokausztév problémás fejleményeit jóvátenni kívánó önkorrekcióként értelmezni …” (Nsz) 
  • Értelmes dolgok „…A miniszterelnök beszélgetésnek álcázott színpadi műfajban fejtette ki nézeteit Magyarország miniszterelnöke a 25 évvel ezelőtti páneurópai pikniket ünneplő rendezvény konferenciasátrában. Orbán karizmatikus szerepléseivel, az adott közönségnek célzott, szinte személyre szabott mondataival kétségtelenül tud babonázni. Hozzátartozik persze ehhez az is, hogy Rákay Philip nem volt beszélgetőtárs, pláne vitapartner, hanem csak mondatokba bővített végszavakat adott föl Orbán Viktornak. A tusványosi beszéd és annak zajos nemzetközi visszhangja után óhatatlanul is arra figyelt az ember, kikerekedik, színesedik vagy esetleg szürkül, rejtőzködik az ott fölvázolt világkép. A miniszterelnök több válaszából össze lehet illeszteni azt a víziót, amely a Tusványoson elmondottakat még inkább egyértelművé teszi. Mindenekelőtt azt, hogy Orbán rettenthetetlenül egy magyar modellben, harmadik útban gondolkodik …” Hajba Ferenc (Nsz) 
  • Önkényúrnak nevezi Orbánt a Foreign Policy – „Az önkényúr az EU-ban” címmel jelent meg cikk aForeign Policy című nemzetközi politikai lapban Orbán Viktorról – írja ahvg.hu. Amy Brouillette a Közép-európai Egyetem egyik oktatója egyebek között azt írja: tusnádfürdői beszédében Orbán kifejtette arra vonatkozó tervét, hogy illiberális államot hoz létre országából, Oroszországot és Kínát hozva fel modellként. Mint a szerző megjegyzi, ez volt Orbánlegpimaszabb demokráciaellenes sortüze” 2010-es hatalomra kerülése óta, annak ellenére, hogy a kormányfő évek óta vitázik az Unió vezetőivel (Klubrádió) 
  • MegméretésMi tagadás, ez tenne igazán jót az autonómiáért folyó küzdelemnek. Nemcsak Erdélyben. Jelenleg két dolgot tudunk, egyet meg sejtünk. Tudjuk, hogy mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mind az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államfőjelöltet kíván állítani az őszi romániai választásokon. Továbbá, hogy az RMDSZ is bejelentette: autonómiadokumentummal rajtol a kampányban. Nemzeti érdek, hogy a romániai elnökválasztási kampányban sor kerüljön a magyar-magyar megméretésre is. Pontosabban, a magyar pártok által képviselt autonómiadokumentumok összevetésére. Hogy lássuk végre, mennyire támogatják az erdélyi magyarok az autonómiát, úgy általában, s mennyire a két rivális autonómiaformát, külön-külön. A megméretésre természetesen akkor számíthatunk, ha mindkét párt összegyűjti az induláshoz szükséges 200 ezer támogató aláírást. Az RMDSZ (túlságosan is) biztos a dolgában, az EMNP (joggal) reménykedik. Ez így egyszerű és nagyszerű is lenne, de van egy másik variáns is. Ha ugyanis csak az RMDSZ lesz sikeres jelöltállító, lényegesen változik a helyzet. Ezt ugyan nem tudhatjuk előre, de valószínű, hogy ebben az esetben érvényesül a régi matrica …” Ágoston András (KIFO Hírlevél) 
  • SzemvízSzilágyi Zsolt „benevezésével” hirtelen a romániai magyarság számára is tényleges versennyé minősült át a romániai elnökválasztás első fordulója. Az Erdélyi Magyar Néppárt döntéshozói vettek egy nagy levegőt és határoztak: kimennek a hóra. Ha nem is verekedni, de megméretkezni. Olyan körülmények között ugyanis, amikor elméleti veszélye sem áll fenn a romániai magyar érdek sérülésének, a Kelemen Hunor RMDSZ-jelölt és Szilágyi Zsolt néppárti jelölt közötti meccs a két hazai magyar politikai szerveződés tényleges támogatottságának fokmérőjévé válhat. Feltéve, hogy mindkét jelöltnek sikerül megszereznie a hivatalos lajstromba vételhez szükséges 200 ezer támogató aláírást. Tekintsük azonban ezt pusztán elméleti felvetésnek, hiszen akinek nem sikerül megszerezni a szükséges számú szignót, annak valóban nem marad más hátra, mint gyorsan balra el, akár egy rendezői forgatókönyvben. A következő szakasz viszont már faggatósabb ügy, hiszen a mozgósítás elsősorban pénz és szervezettség kérdése – természetesen a hit és lelkesedés mindig kiszámíthatatlan tényezője, illetve a megjelenített mondandó mellett. A kampány ugyanakkor a legjobb pártépítő, csapatösszerántó, formába hozó tréning, amelyet nem lehet modellezni a zárt körű képzéseken. A fajsúlyos jelenlét hangsúlyozása, az üzenetek mondhatni ingyenes célba juttatása ugyancsak kampányban a legkönnyebb …” Csinta Samu (Erdélyi Napló) 
  • Kommunisták negyed évszázada és mostA történelemfilozófia egyik kulcskérdése: létezik-e történelmi szükségszerűség, és ha igen, milyen mélységig meghatározottak a társadalmi folyamatok s az azokból következő történelmi események. A véletlenek játéka mennyire befolyásolja a makrofolyamatokat, mennyire volt szükségszerű, hogy Magyarország, de nem kis mértékben a román fennhatóság alatt álló államalakulat is elpazarolja a rendszerváltás által tálcán nyújtott, fantasztikusnak tűnő lehetőséget? …” Borbély Zsolt Attila (Erdélyi Napló) 
  • Diaconu küldetéseDiaconu pártalapítása aggasztó jövőképet vetít előre. Fokozhatja ugyanis a magyarellenes retorikát, hiszen az államfőválasztás előtti kampányidőszakban egyik párt sem engedheti meg magának, hogy elveszítse a soviniszta szólamokra fogékony jelentős számú szavazót. Megtalálta hát küldetését Bogdan Diaconu, a Szociáldemkrata Párt (PSD) magyarfaló „tagozatának” eddigi prominens képviselője. (…) A PSD ezt a külföld előtt még akár imázsjavító lépésként is felhasználhatja, hiszen azt mondhatja: lám, egy szélsőséges román politikus helyett inkább a magyarokkal való együttműködést választotta …” Balogh Levente (Krónika) 
  • Sok az eszkimó, kevés a fókaHa legalább az aláírókat sikerül az urnák elé vinni, akkor biztos a viszonylagos siker, hisz már többen vettek részt a választáson, mint öt évvel korábban, amikor az RMDSZ jelöltjére 384 ezren voksoltak. Az RMDSZ, miután – feltételezhetően zsarolás által – sikeresen magához láncolta, kezes báránnyá szelídítette az MPP-t, most az EMNP bedarálására készül. Céljuk egyértelmű: egyedüli, vetélytárs nélküli »érdek-képviseleti« szervezetként maradni az erdélyi magyar politikai porondon. Úgy látszik, a »szövetségben« belenyugodtak abba, hogy nem képesek fokozni az egyre lanyhuló szavazói kedvet, s meg sem próbálkoznak a kiábrándult, elfásult, passzív magyarság megszólításával, felrázásával, ehelyett inkább a politikai vetélytárs mindenáron való kiiktatásával kísérleteznek. Az egyre kevesebb fókán így kevesebb eszkimónak kell majd osztozkodnia …” Szentgyörgyi László (Központ.ro) 
  • Erdmagyar” szokásjogokAz újkori nemzetközi egyezmények, a különféle direktívák, valamint a tudatosan felépített eszmerendszerek egy eléggé egyoldalú toleranciát követelnek meg tőlünk. A jogainkról való lemondásra késztetnek. Mint minden közösségnek, nekünk is vannak a történelmünk során kialakult, »begyepesedett« társadalmi szokásaink, alapelveink, kiindulópontjaink. Ez az örökségünk magán viseli elért sikereink, valamint elszenvedett vereségeink nyomait egyaránt. A frusztráltnak mondható nemzettudatot főleg az utóbbi évszázad során átélt kudarcok határozzák meg. Elvesztett háborúk, szétszaggatott országrészek, külföldi elnyomás, kisebbségbe rekedt milliók, gazdasági nehézségek, külkapcsolati konfliktusok. Ezek jellemzik a magyar nemzet mai állapotát. Ebben a geopolitikai helyzetben természetesnek tűnhetnek azok a szokásjogi axiómák, amelyek első sorban a konzervativizmus irányába mutatnak, de mégis akadnak olyan személyek, akik elvárnák, hogy a modernizmus jegyében, az erdélyi magyarok is liberálisabb elveket valljanak …” Ferencz Zsombor (Központ.ro) 
  • Remény és aggodalomFölöttébb aggasztó, hogy a magát a magyarság hangjának megjelenítőjeként meghatározó államfőjelölt szemrebbenés nélkül szegi meg ígéreteit. Mindenesetre az biztató, hogy egyre közelebbi határidőket jelölnek meg vezetőink. Ahhoz képest, hogy a szövetségi elnök tavaly decemberre ígérte a tervezet kidolgozását, az a néhány nap, hét igazán nem oszt, nem szoroz – idézhetnénk akár Bíró Zsolt MPP-elnök idevágó, klasszikussá vált szavait: ha eltelt már huszonöt év, mit számít még az a néhány hét, amíg kidolgozzák végre az autonómiastatútumot? Jól tudjuk, az autonómiatervezetet előbb-utóbb csak bemutatják – elnökválasztási kampány lévén végzetes tévedés volna kihagyni az alkalmat …” Farcádi Botond (Háromszék) 
  • Édes-keserű kenyérhéjTürelmetlenségünkben könnyen lerombolhatjuk, amit addig sikerült felépíteni – mondta a napokban egy budapesti, kisebbségi kérdésekkel foglalkozó kutatóintézet vezetője. Partnereket kell keresni a többségi, román politikai elitben, civil társadalomban, és meg kell győzni a román lakosságot. Ezért értelmetlen a két magyar államelnökjelöltnek állított Izsák Balázs-i kelepce. Természetesen mindkét jelölt felvállalja az autonómia ügyét …” Karácsonyi Zsigmond (Népújság) 
  • Kolozsvár, az apolitikusPolitikamentes legyen a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozata, vagy sem? A kérdés így, vagylagosan megfogalmazva, belátom, nem életszerű. A politikusok ugyanis köztünk járnak, s ha valaki összefut Kelemen Hunorral vagy Szilágyi Zsolttal a Farkas utcai vásársoron, aligha arra gondol elsősorban, hogy milyen érdeklődve nézi a portékát ez a két szimpatikus férfi. Már persze, aki ismeri és felismeri őket. Hiába, így van ez kódolva, s legalább annyira keresgélhetjük a hibát magunkban, mint amennyire haragszunk ilyenkor a politikusok imázsformálóira. A kampányidőszakok emelt szintű „mérgezettségi” fokáról nem is beszélve …” Csinta Samu (Krónika) 
  • Menj te a vérbe a primitív autonómiázásoddal, Józsi!!!Az a helyzet, hogy a politikusok, illetve azok a személyek, akik jobb híján a politizálás mímeléséből élnek, általában ökörségekkel etetik híveiket. Nemzeti ünnepeken kiváltképpen. Vagy azért, mert tanulatlanok, félműveltek, vagyis buták, esetleg azért, mert aljasul arra játszanak, hogy csakis buta emberekhez jutnak el az általuk ragozott ostobaságok… Főként ezért nem okozott semmilyen meglepetést a Magyar Közösség Pártja elnöke, Berényi József és Hájos Zoltán, helybeli polgármester dunaszerdahelyi jelenése Szent István ünnepén. Néhány keresetlen mondatra is csak azért érdemes ennek a két közszereplőnek az ízetlen süketelése, mert mindketten a „felvidéki“ (értsd: szlovákiai) magyarok nevében prédikáltak. Hájos Wass Albertet is emlegette, mert az MKP-szenánszokon mostanában nyilván Wasst sikk emlegetni. Akkor is, ha fingja nincs róla és életművéről, és általában a szépirodalom mibenlétéről a szónoknak, no és a vakbuzgó híveknek. Azon a pár zavaros mondaton kívül persze, amelyekkel a gróf úr „Magyaroknak“ címzett üzeneteként szembesülhet a Youtube-on az érdeklődő magyar …” Barak László (Paraméter.sk) 
  • Kollégium 60A Kolozsvári Magyar Napok programjában feltüntetett Kollégium 60 rendezvény címéből a kollégium szó az egykori Református Kollégiumra, illetve ennek utódjára, a 2-es sz. Magyar Fiú-Középiskolára, a 60 pedig az érettségi találkozónkra utal. A háborús hangulatot mi, gyerekek éppen csak megéreztük, amikor szüleink 1943 őszén beírattak a kollégium első osztályába, ellenben a legsötétebb sztálini idők minden nyomorúságát már saját bőrünkön is megtapasztaltuk, mikor 1954-ben a kollégium utódiskolájában leérettségiztünk …” Buchwald Péter (Szabadság) 
  • Az oroszok és a spájzJó, hogy nem gazdasági öngyilkosságnak aposztrofálta az Oroszország elleni szankciókat kicsi honunk kormányfője, s nincs egyedül, Armageddont láttak sokan a gazdák képviselői közt is …” Lovász Attila (Új Szó) 

Ajánló

  •   Erdélyi magyar hidegháborúEz a fontos kötet, amely – remélem – még nagyon sok nyilvános vitát vonz majd, és amelyről több alkalom is nyílik majd beszélni, végre visszahozza a közéleti esszé és tanulmány műfaját a köztudatba, de tartalmát tekintve sajnos korszerűtlen.Parászka Boróka kritikája Demeter Attila Ethnosz és Démosz című tanulmánykötetéről Elméleti elsivatagosodás – így lehetne összegezni a hazai könyvkiadás utóbbi tíz évét, amelyben a rendszerváltás utáni évekhez képest látványosan visszaszorult a társadalomtudományos esszék, tanulmányok publikálása. Talán a kiadók nem vállalják a kockázatot, talán a közgondolkodás mondott le arról, hogy tartalmát, formáját ilyen nagyobb lélegzetű írások határozzák meg, és az is lehet, hogy fordított arányban az egyetemi szakok és műhelyek túlburjánzásával, a szerzők termékenysége csökkent. Akárhogy is van, ott tartunk, hogy ma már érdemes megbecsülni minden esszékötetet. Demeter Attila (aki a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem filozófia intézetének oktatója) tavaly adta közre az elmúlt tizenkét évben írt tanulmányainak gyűjteményét, több szempontból is tanulságos és fontos. Egyrészt ez a kiadvány bizonyítja, hogy a hazai filozófia oktatás-kutatás igényt tart arra, hogy kivegye a részét a napi közéleti, társadalmi és politikai eszmecserékből. E nélkül a részvétel nélkül ezek ugyanis megfeneklenek a fogalmi és eszmei pontatlanságban, a logikai zárványokban, erodálódnak stb…” (Erdélyi Riport) 

Cikkek

Romániában a magyarok viselik a nyelvi sokszínűség költségeinek a többségét

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

    Kolozsvár, 2014. augusztus 21., csütörtök (MTI) – Csata Zsombor szociológus szerint Romániában a magyar közösség viseli a nyelvi sokszínűség költségeinek nagyobb részét. A Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott előadásában felsorakoztatta azokat a gazdasági érveket, amelyekkel – véleménye szerint – eredményesebben harcolhatna nyelvi jogaiért a magyar közösség.

    Csata Zsombor szerint pénzben is mérhető versenyhátrányt jelent a romániai magyar közösség tagjai számára az a helyzet, hogy míg a magyaroknak meg kell tanulniuk románul, a románok anyanyelvükön kommunikálhatnak a mindennapokban. A szociológus úgy vélte, a román többség „potyautas” a romániai nyelvi sokszínűség terén.

    Hozzátette, egy átlagos romániai magyar számára 12 ezer óra ráfordítást igényel, hogy megtanulja az állam hivatalos nyelvét. Sok esetben a szülőknek román magánórák vásárlásával kell fejleszteniük gyermekeik romántudását, hogy biztosítsák versenyképességüket. A nyelvtanulás ugyanakkor időt és energiát von el más területekről. A szociológus úgy vélte, az aszimmetrikus nyelvi helyzet nagy mértékben hozzájárul ahhoz is, hogy a magyar közösség a gazdaság terén lemaradt a román többséghez viszonyítva.

    „Méltánytalannak éreznénk, ha egy üzletben az elárusító azt válaszolná: te magyar vagy, neked drágábban adom. Márpedig ez történik. Annak az árunak, amelyiknek a címkéjén nincsen magyar felirat, vagy amit nem tudok magyarul megvásárolni, a költségeit részben én viselem azáltal, hogy megtanultam románul” – érvelt a szociológus.

    Csata Zsombor szerint az esélyegyenlőséget az által lehetne megteremteni, ha mind a románoknak, mind a magyaroknak meg kellene tanulniuk a másik nyelvét. Elméleti lehetőségként tette hozzá, hogy mindkét nép egy harmadik nyelven kommunikáljon. 

    A szociológus szerint az egyenlőtlenségek bomlasztják a társadalom kohézióját, és sokba kerül Romániának, ha nem próbál megoldást találni a helyzetre.

    Csata Zsombor a romániai magyarok kétnyelvűségének az előnyeit is számba vette. Ezek között legfontosabbnak azt tartotta, hogy a magyarok két irányba építhetnek ki kapcsolatokat, és híd szerepet tölthetnek be a két közösség között. Hangsúlyozta, az etnikai érvek helyett a gazdaságiakat kellene használni a nyelvi jogokért folytatott harcban.

    A pódiumbeszélgetésen Talpas Botond, az anyanyelvhasználatot a gazdasági szférában ösztönző Igen, Tessék! mozgalom elnöke mutatta be egy kolozsvári magyar diákok körében készített szociológiai felmérés eredményeit, amelyek azt tükrözték: megéri tudni magyarul a kolozsvári kereskedelemben és szolgáltatásokban.vissza

Navracsics: romlott a helyzet Kelet-Ukrajnában

  

     Budapest, 2014. augusztus 21., csütörtök (MTI) – Az elmúlt időszakban romlott a helyzet Kelet-Ukrajnában – jelentette ki Navracsics Tibor csütörtökön Budapesten az Országgyűlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén.

    „Kelet-Ukrajnában a helyzet nem a stabilizáció felé halad, hanem optimistábban fogalmazva azt mondhatjuk, hogy nem javult a helyzet, kicsit pesszimistábban azt mondhatjuk, rosszabbodott a helyzet”- fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

    A miniszter elmondta: a magyar diplomáciát három szempont vezérelte az ukrajnai válsággal kapcsolatban. Az első a békés rendezés, a helyzet stabilizálódása. A második, hogy Magyarország érdekelt egy a területi integritását élvező, demokratikus, független, a kisebbségi jogokat tiszteletben tartó Ukrajna létében. A harmadik, hogy a magyar lépések megtételekor különös figyelemmel kell lenni a kárpátaljai magyarság érdekeire. 

    „Nem jöhet olyan fordulat, amely a kárpátaljai magyarság jogainak csorbulását vagy életkörülményeinek lehetetlenné válását eredményezné” – jelentette ki. 

    A miniszter szerint az ukrajnai válságban fordulópont volt a malajziai utasszállító repülőgép lelövése. Ezt követően ugyanis aktívabbak lettek az amerikai és európai békéltetési kísérletek, és kiterjesztették az Oroszországgal szembeni szankciókat.

    A Moszkva által bevezetett, a mezőgazdasági termékeket érintő „súlyos, egyoldalú bojkott” erőteljesen sújtja a kelet- és dél-európai gazdaságokat – jelentette ki. Felidézte, hogy az Európai Unió statisztikai hivatala szerint Magyarország a balti államok és Lengyelország után az ötödik az orosz bojkott által leginkább érintett tagállamok között. A magyar mezőgazdasági exportnak nagyjából napi 70 millió forint veszteséget jelent az orosz intézkedés, ezért a magyar kormány jelezte az Európai Uniónak, hogy igényt tart kompenzációra az erre a célra megnyitott alapból.

    Navracsics Tibor azt is kiemelte: az Ukrajnában elrendelt mozgósítás nem jelent hadiállapotot, csak a tartalékos állomány mozgósítását. Mint mondta, bírja Pavel Klimkin ukrán külügyminiszter ígéretét, hogy a mozgósítás nem fogja aránytalanul érinteni a kárpátaljai magyarokat.

    A miniszter szerint a határon túli magyar kisebbségek közül a kárpátaljai a legsérülékenyebb.

    A tárcavezető a bizottsági ülés első, még nyilvános részében foglalta össze az ukrajnai helyzetet. Ezután – a képviselői kérdések előtt – a magyar nemzetbiztonsági és külügyi érdekekre hivatkozva zárt ülést rendeltek el.

    Az Országgyűlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának csütörtöki együttes ülésén mások mellett részt vett még Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Tasnádi László a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, több minisztérium és a titkosszolgálatok képviselői. vissza

Balog Zoltán miniszter Kárpátaljára látogat

    Budapest, 2014. augusztus 21., csütörtök (MTI) – Kárpátaljára látogat pénteken Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki kétnapos programja keretében Kárpátalja kormányzójával, a megyei közgyűlés elnökével és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel is tárgyal – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-t.

    A közlemény szerint a miniszter Ungváron kétoldalú tárgyalást folytat Valerij Luncsenkóval, Kárpátalja kormányzójával, majd Ivan Balogával, a megyei közgyűlés elnökével. Hozzátették: Balog Zoltán Volodimir Szmolankával, az Ungvári Nemzeti Egyetem rektorával, valamint a KMKSZ vezetőségével is tárgyal.

    A tárcavezető még pénteken Beregszászon a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Kárpátaljai Magyar Főiskola, valamint a II. Rákóczi Ferenc Főiskola vezetőségével egyeztet köznevelést és felsőoktatást érintő kérdésekről – írták.

    Balog Zoltán szombaton a nagyberegi családi csendes napon szemináriumi előadást tart, majd beszédet mond a Nagyberegi Református Líceum felújított épületének ünnepélyes átadásán – közölte a minisztérium. vissza

Készítette: Boér Krisztina 

CEC ©  – Minden jog fenntartva

pastedGraphic_1.png

 
Magyarország
Navracsics: romlott a helyzet Kelet-Ukrajnában − „Az elmúlt időszakban romlott a helyzet Kelet-Ukrajnában” – jelentette ki Navracsics Tibor csütörtökön, Budapesten az Országgyűlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén. „Kelet-Ukrajnában a helyzet nem a stabilizáció felé halad, hanem optimistábban fogalmazva azt mondhatjuk, hogy nem javult a helyzet, kicsit pesszimistábban azt mondhatjuk, rosszabbodott a helyzet”- fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter elmondta: a magyar diplomáciát három szempont vezérelte az ukrajnai válsággal kapcsolatban. Az első a békés rendezés, a helyzet stabilizálódása. A második, hogy Magyarország érdekelt egy a területi integritását élvező, demokratikus, független, a kisebbségi jogokat tiszteletben tartó Ukrajna létében. A harmadik, hogy a magyar lépések megtételekor különös figyelemmel kell lenni a kárpátaljai magyarság érdekeire (MTI)
Balog Zoltán miniszter Kárpátaljára látogat − „Kárpátaljára látogat pénteken Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki kétnapos programja keretében Kárpátalja kormányzójával, a megyei közgyűlés elnökével és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel is tárgyal” – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-t (MTI)
Még mindig téma Kertész Imre Szent István Rendje − Továbbra is élénken foglalkozik a külföldi sajtó Kertész Imre állami kitüntetésével. A Nobel-díjas, ám az Orbán-rezsim holdudvara által rendszerint el nem ismert író augusztus 20-án vette át a Magyar Szent István Rendet. A Klubrádió nemzetközi lapszemléjében idézte aWiener Zeitungot, mely „Kitüntetés az arculat érdekében” címmel azt írta, miközben heves vita zajlik a holokausztban betöltött magyar szerepről, addig a jobboldali-nemzeti kormány egy ügyes húzással, Kertész kitüntetésével képes volt megosztani a baloldali-liberális tábort. A kabinet az elismeréssel nyilván cáfolni igyekezett az egyre-másra érkező bírálatokat, hogy tudniillik nem határolódik el eléggé az antiszemitáktól és a szélsőjobbtól. „Rejtély azonban, hogy Kertész miért fogadta el a megtiszteltetést” – vetették fel a kérdést, hozzátéve: az átadáskor ugyanaz az Orbán rázta meg az író kezét, aki ráerőszakolta az országra német megszállás emlékművét, amelyet zsidó szervezetek és antifasiszta körök történelemhamisításnak minősítenek … (Nszv)
Németh Szilárd: botránykeltés a T-72-es harckocsik ügye − „Magyar harckocsik nem kerültek az országhatáron kívülre.” (Nszv)
Visszakozott a hatalom − Elmaradt a csütörtökre ígért hatalmi birtokbavétel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fönntartott felsődobszai általános iskolában és gimnáziumban: az intézményben több száz diák, szülő és pedagógus előtt Iványi Gábor lelkész, a MET vezetője bejelentette, hogy megkapták a működési engedélyt (Nsz)
Öt éve futhat magyar gépeken a mindent látó kémprogram − A parlament nemzetbiztonsági bizottsága mindent rendben talált a FinFisher kémprogram használatával kapcsolatban, elismerve, hogy a gyűjtött információk visszaélésekre is lehetőséget adnak (Nsz)
Az esélyteremtés az egyik legfontosabb feladat − „Az esélyteremtés az állam egyik legfontosabb feladata az ifjúságpolitikában” – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön, Szegeden. A miniszter a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében tartott szimpóziumon azt mondta, tisztázni kell, mivel tartozik a magyar állam a saját polgárainak, függetlenül attól, hogy valaki hol, milyen körülmények között született. Hozzátette: az állam feladata, hogy mindenkinek – azoknak is, akik helyzetüknél fogva ettől el vannak zárva – biztosítsa a lehetőséget a bölcsőtől kezdve egészen addig, amíg önmagáról és a családjáról tud gondoskodni (MNO)
Trócsányi: Így tudtunk belépni az európai történelembe − „Ma is érvényes a Szent István-i formula: egyszerre magyarnak és európainak lenni, ami különleges kihívás elé állít jogalkotót és jogalkalmazót, a korábbiaknál nagyobb nyitottságot kíván” – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter csütörtökön az Áder János köztársasági elnök által az államalapítás ünnepe alkalmából adományozott kitüntetések átadásakor, Budapesten (MNO)
Megújulás után kiált Nyugat-Európa − Orbán: A kulturális különbségek miatt nem vehető át a kínai, orosz, japán vagy dél-koreai modell, „mert mi magyarok vagyunk” − „Nem tudunk csatlakozni egy olyan nyugat-európai irányzathoz, amely folyamatosan veszíti el a tartalékait” – jelentette ki a Páneurópai Piknik évfordulóján Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint természetes volt, hogy a Keletnek a nyugati modellt kell átvennie, de kiderült, hogy a nyugat-európai gazdaság is erősen sebezhető (MH)

Románia
Romániában a magyarok viselik a nyelvi sokszínűség költségeinek a többségét − Csata Zsombor szociológus szerint Romániában a magyar közösség viseli a nyelvi sokszínűség költségeinek nagyobb részét. A Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott előadásában felsorakoztatta azokat a gazdasági érveket, amelyekkel – véleménye szerint – eredményesebben harcolhatna nyelvi jogaiért a magyar közösség. Csata Zsombor szerint pénzben is mérhető versenyhátrányt jelent a romániai magyar közösség tagjai számára az a helyzet, hogy míg a magyaroknak meg kell tanulniuk románul, a románok anyanyelvükön kommunikálhatnak a mindennapokban. A szociológus úgy vélte, a román többség „potyautas” a romániai nyelvi sokszínűség terén. Hozzátette, egy átlagos romániai magyar számára 12 ezer óra ráfordítást igényel, hogy megtanulja az állam hivatalos nyelvét. Sok esetben a szülőknek román magánórák vásárlásával kell fejleszteniük gyermekeik romántudását, hogy biztosítsák versenyképességüket. A nyelvtanulás ugyanakkor időt és energiát von el más területekről. A szociológus úgy vélte, az aszimmetrikus nyelvi helyzet nagy mértékben hozzájárul ahhoz is, hogy a magyar közösség a gazdaság terén lemaradt a román többséghez viszonyítva (MTI)
Keményen magyarellenes párt alakult Romániában − A cél az RMDSZ „örökre szóló” törvényen kívül helyezése és „az ország szétszakításán dolgozó” magyarokkal együttműködő, „áruló” román pártok eltávolítása a hatalomból. Egyesült Románia Párt néven új alakulat jelenik meg a román politikai porondon (Nsz)
Nastase mehet − Feltételesen szabadlábra helyezik a börtönbüntetését töltő Adrian Nastase volt román kormányfőt, erről csütörtökön hozott jogerős ítéletet az Ilfov megyei törvényszék (Nsz)
Lemondott a sepsiszéki EMNT éléről Sánta Imre − Nem akar pártkatona lenni, ezért lemondott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sepsiszéki szervezetének elnöki tisztségéről Sánta Imre lelkész. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) korábbi háromszéki képviselőjelöltje ezt levélben tudatta a szervezet tagjaival (Maszol.ro)
„Extravagáns” ötletekkel távozott a börtönből Adrian Năstase − Ahogyan ő maga fogalmazott csütörtöki szabadulásakor, „extravagáns” ötletei támadtak a börtönben töltött időszakban Adrian Năstase volt kormányfőnek (Maszol.ro)
Jó hír az RMDSZ-nek Diaconu kilépése a PSD-ből − „Bár Bogdan Diaconu nem olyan meghatározó politikusa a Szociáldemokrata Pártnak, hogy magyarellenes, nacionalista kirohanásaival befolyásolni tudja a kormányzást, kilépése a PSD-ből jó hír az RMDSZ számára” – mondta csütörtökön a maszol.ro-nak Kovács Péter (Maszol.ro)
Szétválasztják a kulturális miniszteri és a kormányfőhelyettesi tisztséget? − Az RMDSZ elnöke nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy az őszi ülésszakban a koalíció új kormánystruktúrát terjeszt a parlament elé, amelyben szétválasztják a miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségeket. Ezt Kelemen Hunor aTransindexnek nyilatkozta csütörtökön, annak kapcsán, hogy a szövetség még nem nevezte meg a kulturálisminiszter-jelöltjét. Mint ismert, a jelenlegi kormánystruktúra szerint a kulturális tárca vezetője egyben kormányfő-helyettes is, és ez megnehezíti a megfelelő jelölt kiválasztását (Maszol.ro)
„Korszerűbb állam lenne Románia, ha magyar elnöke lett volna” − „Románia ma sokkal korszerűbb, megreformáltabb állam lenne, ha az elmúlt években magyar vezetője lett volna” – jelentette ki csütörtökön Antal Árpád, miután aláírta az RMDSZ államfőjelöltjének támogatói ívét. „Azért fontos, hogy jelöltünk legyen, és azért támogatom Kelemen Hunor szövetségi elnököt, mert nekünk el kell mondanunk a román partnereinknek, hogy milyen Romániát akarunk. Tudniuk kell azt, hogy mi itt Erdélyben, a szülőföldünkön hogy képzeljük el a jövőnket, az életünket a románokkal és más nemzetiségekkel együtt” – fogalmazott Sepsiszentgyörgy polgármestere (Maszol.ro)
Három évre csökkentenék a beiskolázási korhatárt − Három éves kortól tenné kötelezővé a beiskolázást Remus Pricopie tanügyminiszter. Ezt csütörtökön jelentette be Suceaván, a tanítók számára megrendezett konferencián (Maszol.ro)
Több mint száz jelentkező a KMDSZ Nyári Egyetemen − Harmadik alaklommal rendezi meg a KMDSZ a Nyári Egyetemét augusztus 21-24. Között Kolozsváron, ahova 108 regisztrált fiatal érkezett az egész ország területéről. Az előző évektől eltérően idén nemcsak a frissen felvételizett egyetemi hallgatók jelentkezhettek, hanem a középiskolások is (Maszol.ro)
Kelemen: nem merültek fel nevek a kulturális miniszteri tisztség kapcsán − „Nincs új fejlemény a kulturális miniszter-jelölt ügyében, potenciális jelöltekről sem volt szó” – tudtuk meg Kelemen Hunortól. Az RMDSZ elnöke azt a lehetőséget sem zárta ki, hogy a parlament elé terjesztenek egy új kormánystruktúrát, amelyben szétválasztják a kormányfő-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségeket. A jelenlegi kormánystruktúra szerint ugyanis ugyanannak a személynek kell betöltenie mindkét tisztséget. Kelemen Hunor cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint partiuminak kell lennie a jelöltnek. Elmondta, soha nem regionális szempontok figyelembe vételével, származás alapján osztották szét a miniszteri, kormányzati tisztségeket, azt vették figyelembe, hogy a jelölt szakmailag felkészült-e, el tudja-e látni az adott feladatkört (Transindex)
Borbély: az RMDSZ hamarosan véglegesíti az autonómiatervezetét − „Ha egy több mint egymilliós közösség akar valamit, civilizált módon kell vele tárgyalni, logikus érvek alapján” – hangsúlyozta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke egy RFI-interjúban, a szövetség autonómia-tervezete kapcsán. Hozzátette, amennyiben ennek megvalósításához szűkség lesz az alkotmány módosítása, arról is tárgyalni fognak. Borbély László szerint, úgy ahogy Dél-Tirolban és Európa más országaiban már léteznek különböző autonómia-típusok, egy olyan erős közösségnek, mint amilyen a romániai magyar kisebbség, joga van bizonyos autonómia formákra. „Ez nem újdonság, már 1993 óta szerepel az RMDSZ programjában. Bizonyos javaslatok megfogalmazása nem minősülhet törvényellenesnek, főként ha azok nem sértenek senkit, nem irányulnak mások ellen …” (Transindex)
Egy világhírű professzor kutatásai Romániáról − Az abortusztörvényt és oktatási kérdéseket is vizsgált már a Kolozsvárra érkező Cristian Pop-Eleches. Bemutatta tanulmányait, és tippeket adott. „Összesen 59 Romániával foglalkozó tanulmány jelent meg 1985-2004 között a világ 202 legelismertebb gazdasági szaklapjában. Eközben 37 ezer írás az USA-t, 898 Franciaországot, 217 Kenyát kutatta. Az, hogy a nagy tudományos gazdasági folyóiratokban melyik ország milyen gyakran jelenik meg, 75%-ban az egy főre eső GDP-től függ” – mondta Cristian Pop-Eleches Kolozsváron tartott előadásában. A világhírű professzor a Babeș-Bolyai Tudományegyetem által szervezett ERMAS konferencia meghívására érkezett Romániába, és vitaindító előadásában arról beszélt, érdemes-e a nemzetközi porondon országunkkal foglalkozó tanulmányok közzétételével próbálkozni … (Transindex)
Várható volt a technikai recesszió − Nem lepte meg különösebben a Krónika által megkeresett gazdasági és pénzügyi elemzőket a tény, hogy Románia technikai recesszióba került, szerintük várható volt a gazdasági visszaesés, ezt a belföldi és a külföldi történések egyaránt előre jelezték (Krónika)
Ősszel ismét felpöröghet az állampolgárság-igénylés − A kettős állampolgárság helyzetéről tartott előadást Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár (képünkön) az 5. Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezett beszélgetésen. Az eseményre az Erdélyi Magyar Néppárt, a MINTA ifjúsági szervezet és a Magyar Állampolgárok Klubja által működtetett PART sátorban került sor. A meghívottak közt volt Magdó János kolozsvári magyar főkonzul és Bitay Levente konzul is, a házigazda szerepét Soós Sándor töltötte be (Szabadság)
Kenyéren és vízen − A romániai magyar média száz plusz tíz évét idézték fel – vetítették előre Kántor Lajos meghívottai a Kolozsvár Társaság által szervezett vitán szerdán délután. Győrffy Gábor egyetemi adjunktus (BBTE Politika és Kommunikációtudomány Kar), Stanik István, a közszolgálati rádió munkatársa, Cseke Péter Tamás, a maszol.ro internetes portál szerkesztője, Tibori Szabó Zoltán újságíró, a Minerva Alapítvány elnöke többek közt a két világháború közti hírlapírás időszakáról, a válságos helyzetben levő nyomtatott sajtó iránt megfogalmazott elvárásokról, átalakulásának, korszerűsödésének szükségességéről, lehetőségeiről, az újságíró képzés gondjairól beszélgettek … (Szabadság)
Egyházi szakmunkásképzés: nemcsak hit kérdése − Magyar szakiskolai, szaklíceumi osztályokat indít ősztől a két református egyházkerület. A kezdeményezés célja, hogy minőséget hozzon az erdélyi szakoktatásba. Az állami szakoktatás iránt a fiatalok kevesebb mint tíz százaléka érdeklődik (Erdélyi Napló)
A nagy háború ereklyéi Kolozsváron − Évekig tartó pangás után sorozatban jelentkezik időszakos kiállításokkal a kolozsvári történelmi múzeum. Közel két hónapon át még megtekinthető az első világháború kitörésének 100 éves évfordulója alkalmából rendezett tárlat (Edélyi Napló)

Szerbia
Az államalapító magyar királyra emlékeztek − Moholon koszorúzási ünnepséggel és misével emlékeztek meg Szent István királyról − A Vajdaság Magyar Szövetség helyi szervezete, a Csobolyó Művelődési Egyesület és a moholi plébánia szervezésében szerdán Szent István-napi ünnepséget tartottak Moholon az államalapító király szobránál, a Szent György katolikus templom kertjében. A rendezvényen Világos Tibor, a VMSZ moholi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a pártoknak, a civil szervezeteknek, a katolikus egyháznak és a helyi közösségnek a képviselőit (Magyar Szó)
Kisebbségek a politikai döntéshozatalban − Nyilas Mihály: A nemzeti tanácsok fontos és jelentős eredményeket hoztak a nemzeti közösség életében − A Nyári Akadémia tegnapi előadássorozatát Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár nyitotta meg, aki A kisebbségi jogok megvalósulásáról a Vajdaságban címen értekezett, különös tekintettel a politikai érdekképviseletre, és hogy milyen szinteken, miként valósul meg a kisebbségi jogérvényesítés, a kisebbségi nemzeti közösségek milyen módon vannak jelen a hatalomban az önkormányzatoktól kezdve a vajdasági döntéshozatalon át egészen a köztársasági szintig (Magyar Szó)
Két éven belül új zsinagógánk lesz − Maglai Jenő: Legkésőbb 2015 tavaszán megkezdődik a Zsinagóga belterének felújítása is − A szabadkai Zsinagóga felújított nyugati szárnyánál tett látogatást szerdán Maglai Jenő, a város polgármestere (Magyar Szó)
Női jogok Európában − A nők helyzete a társadalomban volt a központi témája a szerdai Nyári Akadémia délelőtti programjának, melyben Gordana Čomić, a Szerbiai Képviselőház alelnöke, és az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének demokráciával, emberi jogokkal és humanitárius kérdésekkel megbízott jelentéstevője tartott előadást (Magyar Szó)
A kisemmizett falvak elnéptelenednek − A vajdasági birtokok és szövetkezetek privatizációjának többségét felül kell vizsgálni – A kisrészvényesek tiltakozó gyűlése Bácsfeketehegyen (Magyar Szó)
Vajdasági iszapbirkózás − Tegnap újabb érvek hangzottak el amellett, hogy miért támogatandó Pásztor István és Aleksandar Vučić, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt elnökeinek kezdeményezése, hogy Vajdaságban egységkormány alakuljon. Az SZHP kizárólag Vajdaság érdekeit tartja szem előtt, így most már a Demokrata Párttal is hajlandó lenne együttműködni a tartományi hatalomban, jelentette ki Goran Knežević, a haladók alelnöke. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga szerint is csakis átfogó politikai együttműködéssel juthat ki a tartomány az aktuális zsákutcából, mondta Bojan Kostreš, a párt alelnöke. Dinko Gruhonjić politikai elemző szerint ebben a történetben minden egy céllal történik: hogy kiírják a tartományi parlamenti választásokat (Magyar Szó)
Erzsébetlak az együttélés példája − Az Európai Régiók Közgyűlésének (AER) Nyári Akadémiáján résztvevő fiatalok tegnap délután a Nagybecskerek közelében levő Erzsébetlakra látogattak. A húsz országból érkező 110 vendéget erzsébetlaki kaláccsal és a hagyományos zsíros kenyérrel várták a házigazdák. A program második részében a Tiganjica Bánáti Házban beszélgetést szerveztek, melynek témája Európa kisebbségei és a kultúrák közötti kapcsolatok voltak. A beszélgetésen az egybegyűltekhez szólt a Román Nemzeti Tanács képviselője, Nagybecskerek Város képviselője és a nagybecskereki ombudsman (Magyar Szó)
Az embargó nem befolyásolja a szerbiai élelmiszerárakat − „Sem drágulásra, sem árcsökkenésre nem lehet számítani Szerbiában az orosz embargó, illetve az abból következő megnövekedett szerb export miatt” – jelentette ki Snežana Bogosavljević-Bošković mezőgazdasági miniszter, aVečernje novosti nevű napilapnak nyilatkozva (Magyar Szó)
Küszöbön a digitális átállás − „Szerbiában szeptember 1-jén kezdik meg párhuzamosan az analóg és a digitális adás sugárzását” – jelentette a kereskedelmi és távközlési minisztérium (Magyar Szó)
Pásztor vezeti az egységkormányról folyó tárgyalásokat − „Legkésőbb jövő hét elején Pásztor István megkezdi az új, vajdasági egységkormány megalakításával kapcsolatos tárgyalásokat” – értesült aNovosti (Pannon RTV)
Szerbia a tűzzel játszik − Az Európai Unió csütörtökön arra figyelmeztette a szerb kormányt, hogy Szerbia uniós tagjelöltként ne használja ki Moszkva augusztus 7-ei döntését arra, hogy saját termékeit szállítsa ki az orosz piacra (Pannon RTV)
Dačić: Szerbia álláspontja nem változott Oroszországgal kapcsolatban − „Szerbia Oroszországgal kapcsolatos álláspontja az orosz szankciók bevezetését követően sem változik”, jelentette ki Ivica Dačić külügyminiszter (Pannon RTV)
Dačić pénteken Berlinbe utazik − Ivica Dačić külügyminiszter megerősítette, hogy pénteken elsősorban Szerbia uniós csatlakozásáról tárgyal Berlinben német hivatali kollégájával, Frank-Walter Steinmeierrel (Pannon RTV)
Továbbra is jó a viszony Oroszország és Szerbia között − „Szerbia és Oroszország kétoldalú kapcsolatai a két ország érdekei szerint alakulnak” – ezt állapította meg mai találkozóján Ivica Dačić szerb külügyminiszter és Aleksandar Čepurin belgrádi orosz nagykövet (Pannon RTV)
Drágán megfizethet Szerbia az orosz kivitelért − Az Európai Unió ma arra figyelmeztette a szerb kormányt, hogy Szerbia, uniós tagjelöltként ne használja ki Moszkva augusztus 7-ei döntését arra, hogy saját termékeit szállítsa ki az orosz piacra. Aleksandar Vučić kormányfő holnap sajtótájékoztatón fog válaszolni Brüsszel figyelmeztetésére. ASzabad Európa Rádió összeállításában azt írja, hogy a szerb hatóságok elképesztő politikai színvakságról tesznek tanúbizonyságot, miután a legapróbb jelét sem adják annak, hogy megértenék, az orosz szankciókból származó apró előnyök Európa előtt azt jelenthetik, Szerbia a saját lábába lőtt. Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter holnap azért utazik Moszkvába, hogy kieszközölje a szerbiai agrártermékek kiviteli kvótájának növelését, kollégája, Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter pedig arról nyilatkozik fennhangon, hogy Szerbia akár 10-30 százalékkal is növelheti kivitelét Oroszországba az előállt helyzetnek köszönhetően … (Vajdaságma.info)

Horvátország
Mit lép Horvátország? − Most jól járt vagy rosszul járt a szomszédos Horvátország? Hiszen az eddigi mérések szerint Európa második legnagyobb kőolajkészletét rejti az Adria (MNO)

Szlovénia
Hárompárti koalíció Szlovéniában − Szlovén gazdasági szakemberek szerint mindenképpen privatizálni kell a nagy állami vállatokat (Nszv)

Szlovákia
Kotlebáék nagyon kényelmesen belakták a megyei hivatalt − Marian Kotleba, Besztercebánya megye szélsőséges elnöke szépen lassan saját pártközpontjává változtatja a megyei hivatalt. Azt beszélik, Hlinka-gárdista köszöntéssel üdvözlik egymást (Bumm.sk)
Fico, a szovjetek és Amerika − A kormányfő, Robert Fico idén júniusban arról beszélt, hogy az Szlovákiának nincsenek jó tapasztalatai a területén állomásozó idegen hadseregekkel. Mondta mindezt azután, hogy Barack Obama, amerikai elnök az Európában állomásozó tengerentúli haderő növeléséről beszélt. Fico az 1968-as megszállásra hivatkozott (Bumm.sk)
Pellegrini nagytakarításba kezdett az oktatásügyi tárcánál − Peter Pellegrini tisztogatásba kezdett az oktatási tárcánál, ahol már hosszú ideje halmozódnak a megoldatlan problémák (Hírek.sk)
Ezek azt sem tudják, hogy csak hajbókolni fognak-e az oroszok előtt, vagy meg is dorgálják őket − Egy hét múlva érkezik Szlovákiába az orosz védelmi miniszter a Szlovák Nemzeti Felkelés 70. évfordulója alkalmából megtartandó ünnepségre (Paraméter.sk)
KDH: Polgármestereknek nincs helyük a parlamentben! − A jelenlegi törvény szerint a megyeelnökök és a polgármesterek több funkciót is betölthetnek (Paraméter.sk)
Fico: 1968 augusztusának soha nem szabad kivesznie a szlovák történelemből − A komrmányfő ezt a Varsói Szerződés seregeinek Csehszlovákia területére való megérkezése évfordulója alkalmából mondta (Paraméter.sk)
Ellenzéki pártok: 1968 egy sötét időszak Szlovákia életében − Csehszlovákia 1968-as megszállásakor az ország életében egy sötét időszak kezdődött az ellenzéki pártok szerint (Paraméter.sk)
Fico félti a szlovák piacot − „Az Oroszország által bevezetett élelmiszer-embargó pár szlovákiai cégnek ugyan nehézségeket okozhat, Szlovákia számára azonban az igazi gondot az európai piacokon emiatt keletkező élelmiszertöbblet jelenti” – mondta az Agrokomplex mezőgazdasági szakvásár tegnapi megnyitóján Robert Fico kormányfő (Új Szó)
Veszélyben az uniós támogatás felhasználása − „Szlovákiának súlyos gondjai vannak az uniós támogatások merítésével, ami az állam gazdálkodását is veszélyezteti” – ismerte el Peter Kažimír (Új Szó)
Kisebbségi kultúrák: Van érdeklődés a második pályázati forduló iránt is − „A kisebbségi kultúrák támogatására kiírt pályázat második fordulója augusztus 19-én zárult. Az első körből fennmaradt mintegy 240 ezer euró iránt jelentős érdeklődés mutatkozik” – tájékoztatott a kormányhivatal sajtóosztálya (Felvidék.ma)
Beszélgetés Fehér Tiborral, a komáromi egyházközösség új lelkipásztorával − Fehér Tibor káplánként második hónapja szolgál Komáromban. A várost – saját bevallása szerint – ideális helynek tartja egy újmisés számára. Beszélgetésünkkor elárulta, kitapasztalta, hogy kisebb közösségek is működnek a városban, amelyeknek vezetőivel már találkozott. Örömmel vette, hogy ezek a közösségek szeretnék, ha nem csak a hívek kis közösségei lennének, de ő, mint a lelkipásztoruk is részt venne találkozóikon. Célja, hogy lelkipásztori teendői alkalmazkodjanak a lelki közösség igényeihez. Elsősorban azzal szeretne foglalkozni, amire valóban szüksége van a komáromi egyházközségnek (Felvidék.ma)
Brüsszeli jelentés az uniós alapok nem megfelelő felhasználásáról − Szlovákia az uniós alapok nem megfelelő felhasználása miatt elesik a támogatások egy részétől, erősítette meg a hírt a kormányjelentés. „Az Európai Unió jogszabályainak megsértése miatt az Európai Tanács döntése alapján Szlovákia a továbbiakban nem jogosult 165,8 millió euróra, amelyből 135,67 millió euró az EU költségvetéséből származna”, áll mindez abban a brüsszeli jelentésben, amely aTREND.sk hírportál birtokába került (Felvidék.ma)
Szent István Napok Somorján: új szobor és térkeresztelő − Somorján is megemlékeztek Szent Istvánról, amelynek keretében elhelyezték az új Szent István király szobrot a régi szobor talapzatára és átkeresztelték a kultúrház előtti teret Szent István térré. Már augusztus 19-én a Városi Művelődési Központ kiállítótermében megtekinthetők voltak a Szent Korona ékszerek megszentelt másolatai, amelyet később a szerdai, augusztus 20-i szentmisére átvittek. Az ereklyéket ünnepélyes keretek között a kultúrházhoz kísérte az ünneplő tömeg. A mise után szintén ünnepélyes menet kísérte vissza az ékszereket a kultúrházba, ahol 22.00 óráig lehetett megtekinteni (Felvidék.ma)
Emlékezés a megszállásra Kassán − Az egykori kassai Tuzex épületén található emléktáblánál augusztus 21-én abból az alkalomból emlékeztek meg, hogy 1968-ban ezen a napon a Varsói Szerződés csapatai megszállták a „renitenskedő” Csehszlovákiát … (Felvidék.ma)

Ukrajna
Kárpátalja kormányzójával egyeztet Balog Zoltán − „Kárpátaljára látogat pénteken Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki kétnapos programja keretében Kárpátalja kormányzójával, a megyei közgyűlés elnökével és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel is tárgyal” – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-t. A közlemény szerint a miniszter Ungváron kétoldalú tárgyalást folytat Valerij Luncsenkóval, Kárpátalja kormányzójával, majd Ivan Balogával, a megyei közgyűlés elnökével. Hozzátették: Balog Zoltán Volodimir Szmolankával, az Ungvári Nemzeti Egyetem rektorával, valamint a KMKSZ vezetőségével is tárgyal (MNO)
Súlyos veszteségek – Porosenko békét kötne − „A „terrorellenes hadművelet” kezdete óta a legsúlyosabb veszteségeket szenvedték el az ukrán önkéntes belügyi alakulatok a Donyeck melletti Ilovajszk városáért folyó harcokban” – közölte csütörtökön Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója. Közben az ukrán határőrök megkezdték a 280 kamionnyi orosz segélyszállítmány határ- és vámellenőrzését az átkelő állomás orosz oldalán. Petro Porosenko ukrán elnök pedig bejelentette, hogy a békekötés szándékával utazik a jövő héten Minszkbe, ahol egyebek között Vlagyimir Putyin orosz államfővel is tárgyal (MNO)
Állami kitűntetésben részesült a KRE főgondnoka − Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztályának igazgatója, főgondnok (TiszaNews)
Külföldiek harcolnak a szakadárokkal − Az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság „miniszterelnöke”, Olekszandr Zaharcsenko múlt hét végén azt állította, hogy soraikban nem csak ukránok és oroszok, hanem már más nemzetiségűek is harcolnak. Ukrán katonai szakértő szerint a szakadárok között az ukrán állampolgárok aránya kevesebb, mint 50 százalék. A határőrség már az ukrán-magyar határon is szűri az esetleges önkénteseket (TiszaNews)
Vasárnap feloszlathatják az ukrán parlamentet − „Jogilag augusztus 24-én, épp Ukrajna függetlenné válásának évfordulóján nyílik lehetőség az ukrán parlament feloszlatására” – közölte csütörtökön Petro Porosenko ukrán elnök. Az ukrán államfő hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott közleményében Porosenko beszámolt arról, hogy a feloszlatás kérdésében még egyeztetéseket folytat a frakciókkal és a parlament vezetésével (TiszaNews)
Ukrán válság – Súlyos veszteségek érték az önkéntes belügyi alakulatokat Ilovajszknál − „A \”terrorellenes hadművelet\” kezdete óta a legsúlyosabb veszteségeket szenvedték el az ukrán önkéntes belügyi alakulatok a Donyeck melletti Ilovajszk városáért folyó harcokban” – közölte csütörtökön Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója (TiszaNews)
Merkel-tervet sürget országa fejlesztésére az ukrán külügyminiszter − „Egy német vezetésű nemzetközi fejlesztési programot, úgynevezett Merkel-tervet kell kidolgozni Ukrajna számára a második világháború utáni Nyugat-Európa támogatására amerikai kezdeményezésre indított Marshall-terv mintájára” – jelentette ki az ukrán külügyminiszter német médiumoknak adott pénteki interjúiban (NG)

A régió hírei  Világtükör
Az EU figyelmeztetést intézett Szerbiához − Az Európai Unió csütörtökön szóbeli figyelmeztetést intézett Szerbiához, arra szólítva fel a nyugat-balkáni országot, hogy ne éljen vissza az orosz importtilalommal (MTI)
Megjelent a kanadai magyarok kétnyelvű hírportálja − „A Kanadai Magyarok Országos Szövetsége (KMOSz) nagy örömmel tudatja Önökkel, hogy Szent István Király és a magyar államalapítás ünnepének alkalmából szervezetünk egy új, internetes magyar és angol nyelvű hírportált, a Tudósítót (Hungarian Reporter) indított el, amelyet a www.hungarianreporter.com linken böngészhetnek a jövőben. A Tudósítót azzal a céllal hozta létre a KMOSz (Kanadai Magyarok Országos Szövetsége), hogy az eddig szigetekként működő kanadai magyar közösségeket összekapcsolja: életüket, tevékenységüket, törekvéseiket megismertesse egymással, valamint a kárpát-medencei magyarsággal és a külvilággal …” (Erdély.ma)
Súlyosan hibáztak a hatóságok egy neonáci terrorista sejt ügyében − „Súlyos mulasztások és hibák terhelik a németországi Türingia tartomány bűnüldöző hatóságait a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű neonáci terrorista sejt ügyében” – állapította meg a tartományi parlament (Landtag) vizsgálóbizottsága csütörtökön bemutatott jelentésében (Bumm.sk)
Moszkva tűzszünetet akar a segélyakció idejére, az ENSZ támogatásával − „Moszkva azt javasolja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy szólítson fel tűzszünetre a délkelet-ukrajnai orosz segélyművelet lebonyolításának idejére” – közölte az orosz külügyminisztérium csütörtökön, miközben az orosz-ukrán határon megkezdték a segélykonvoj vámkezelését (TiszaNews)
Hollandia segít újjáépíteni a donbásszi régiót − „Hollandia készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a donbásszi régió helyreállítására az EU-val és ENSZ-szel történő együttműködés keretében” – jelentette ki Frans Timmermans holland külügyminiszter (KárpátInfo)
Magyarország és a Fidesz megbüntetését követelik Merkelnél − Drákói intézkedéseket követel két vezető beosztású német politológus Orbán Viktorral szemben. Azt várják a berlini és a brüsszeli vezetéstől, hogy minden eddig szóba került megtorló eszközt vessenek be a magyar kormányfő, a Fidesz és az irányításuk alatt álló Magyarország ellen. Amikor Angela Merkel német kancellár áprilisban gratulált magyar kollégájának, Orbán Viktornak a választási győzelemhez, felhívta a figyelmét arra, hogy a nagy parlamenti többség különleges felelősségre kötelez a döntési helyzetek körültekintő mérlegelésében, az ellenfelek érzékenységének figyelembe vételében. „A magyar miniszterelnök az intelemben javasolt úttal éppen ellenkező irányban indult el” – állapítja meg aProject Syndicate internetes portálján megjelent cikkében a berlini közpolitikai intézet két vezetője. A Project Syndicate a világ 149 országának 404 sajtóorgánumából gyűjti össze publikációit. Az Európa Orbán-problémájának megoldása című írásban ezt követően felidézik a kormánnyal szemben évek óta megfogalmazódó nyugati bírálatokat. „Orbán következetesen szembeszáll az EU alapvető értékeivel és tevékenységével. Vlagyimir Putyin orosz államfő kottájából játszva, a Fidesz kétharmados parlamenti többségét kihasználva elfogadtatott egy sor törvényt, amelyek korlátozzák a média, a civil szervezetek és a tudományos élet szabadságát” – írják … (168óra)

Tudomány – határon innen, határon túl
Elhunyt Dégh Linda − „Életének 97. évében elhunyt Dégh Linda, a magyar néprajzkutatás egyik vezető alakja, az Amerikai Néprajzi Társaság volt vezetője és több egyetem díszdoktora” – közölte a család az MTI-vel csütörtökön (Nszv)
Egy világhírű professzor kutatásai Romániáról − Az abortusztörvényt és oktatási kérdéseket is vizsgált már a Kolozsvárra érkező Cristian Pop-Eleches. Bemutatta tanulmányait, és tippeket adott. „Összesen 59 Romániával foglalkozó tanulmány jelent meg 1985-2004 között a világ 202 legelismertebb gazdasági szaklapjában. Eközben 37 ezer írás az USA-t, 898 Franciaországot, 217 Kenyát kutatta. Az, hogy a nagy tudományos gazdasági folyóiratokban melyik ország milyen gyakran jelenik meg, 75%-ban az egy főre eső GDP-től függ” – mondta Cristian Pop-Eleches Kolozsváron tartott előadásában. A világhírű professzor a Babeș-Bolyai Tudományegyetem által szervezett ERMAS konferencia meghívására érkezett Romániába, és vitaindító előadásában arról beszélt, érdemes-e a nemzetközi porondon országunkkal foglalkozó tanulmányok közzétételével próbálkozni. „Minél gazdagabb országot kutatsz, annál valószínűbb, hogy publikálni is tudod az eredményeidet” – jelentette ki a Columbia University tanára. „Ennek ellenére érdemes Romániával „foglalkozni”, ugyanis egyedi múltja és jelene van, kutatása versenyelőnyt jelenthet” – tette hozzá. A romániai tematikájú tanulmányok ellen szól viszont, hogy az ország túl gazdag ahhoz, hogy a feltörekvő gazdaságokra kalibrált módszerek optimálisak legyenek a vizsgálatára, túl szegény viszont ahhoz, hogy a nyugati gazdaságokhoz hasonló módon lehessen elemezni. Pop-Eleches elmondta, amiatt, hogy a Románia vizsgálatából származó eredmények nehezen általánosíthatóak, és a rendszerváltás előtti adatok sokszor megbízhatatlanok, nehéz támogatást szerezni az országot érintő kutatásokra … (Transindex)

Vélemény, publicisztika, interjú, blog
Esterházy: A Kádár-kor súlyosabb örökség, mint gondoltuk − A fenyegető gőgösségről, a hazugságokról, maszatolásokról, a kormányzati apafiguráról is beszél a HVG-nek adott interjújában Esterházy Péter író − „Sok félreértéssel és önfélreértéssel telt az utóbbi 25 év” – mondta Esterházy Péter a HVG-nek. Az interjújában arról is beszél, miért nincs olyan helyzetben az ország, hogy őszinte beszédet folytasson. De volt-e valaha olyan helyzetben, hogy ez megtörténhetett? Választ ad arra is, hogy mi kellett ahhoz, hogy felszólaljon a Szabadság téri emlékmű ellen, vagy részt vegyen a Pride-on (HVG)
Csányi Vilmos: Nem az elmúlt hatvan évet kell eltörölni − „A tisztázás hiányától sokat szenvedett ez az ország” – mondta a HVG-nek adott interjújában Csányi Vilmos biológus, aki a generációs traumáktól és arról is beszélt, hogy „mindenkinek sok baja van”. „A rendszerváltás után húsz év telt el, mire kiderült, hogy az előzőleg elnyomott félnek milyen szimbolikus kívánságai vannak. Az utcák átnevezésére gondolok például” – vázolta véleményét a mai magyar közállapotokról a hetilapnak adott interjúban Csányi Vilmos. De nincs minden veszve: szerinte a Viktória korabeli Angliában ugyanolyan viszonyok uralkodtak, mint most Magyarországon, „mégis nagyon tisztességes, szabálytisztelő ország lett belőle”. A biológus arról is beszél, kik fejezhetik be a rendszerváltást (HVG)
Mossák a kezeiket − „Szépítsek? Sem kedvem, sem hangulatom hozzá. Igen, üdvözölném őszintén azt, ahogyan a jobboldali kormányzat, kissé későn és váratlanul észhez tért, rádöbbent arra, hogy egyes dühödt hívei milyen indulattal mocskolták az eddig első és egyetlen magyar Nobel-díjas írót, és jóvátenni a jóvátehetetlent, magas kitüntetéssel honorálták életművét. Mondhatnám azt is, hogy nemes fordulat. Volt már a világtörténelemben ennél föltűnőbb és kétségesebb változás is, szót sem érdemelne talán, ha nem kísérik ilyen nemtelennek mondható mellék körülmények …” Várkonyi Tibor (Nszv)
Egyszerűen − „Már-már tragikomikus, milyen egyszerűséggel tud mellébeszélni a magyar kormányfő, aki a Páneurópai Piknikre emlékezve tágra nyílt szemekkel kijelenti: a diktatúrát nem a reformkommunisták, hanem a nép döntötte meg azáltal, hogy 1988-89-ben négy óriási tömeggyűlésen bizonyította: összegyűlt az erő a változásokhoz… Már csak a nemzetközi viszonyok kedvezőre fordulása hiányzott, mondja, s az 1989 augusztusi piknik igazi súlya is abban állt, hogy itt kezdődött el a nemzetközi viszonyok eme megváltozása… Ahogy azt a kormányfő utólag elképzeli. Minden tiszteletem a szabadságszerető magyar népé, de nem kellene bevennie azt a maszlagot, amelyről Esterházy Péter beszél az eheti HVG-nek adott interjújában: itt „mindenki ellenálló volt. Ki belülről, ki kívülről rágta a rendszert, amíg aztán az összedőlt. Nem is lehet érteni, miért maradt meg egy percig is 1956 után. Megannyi Buga Jakab… Az öncsalás mindig megvolt.” …” Friss Róbert (Nszv)
Megbékélt − „Kertész Imre azt nyilatkozta, a Szent István-rendet a megbékélés reményében veszi át. És ettől kezdve a kitüntetés már valóban ezt a reményt szimbolizálja. Nem Schmidt Mária erőfeszítéseiről szól többé, akinek arra kellett Kertész, hogy elmondhassa, a balliberálisok őt is üldözték, mert szemben velük ő nem mentegette a baloldali gyökerű totalitarizmusokat sem. Schmidtnek a tényekkel és összefüggésekkel furán bánó írása volt a beharangozója, félhivatalos indoklása a kitüntetésnek, amit így csak jóindulattal lehetett gesztusként, a holokausztév problémás fejleményeit jóvátenni kívánó önkorrekcióként értelmezni …” (Nsz)
Értelmes dolgok − „…A miniszterelnök beszélgetésnek álcázott színpadi műfajban fejtette ki nézeteit Magyarország miniszterelnöke a 25 évvel ezelőtti páneurópai pikniket ünneplő rendezvény konferenciasátrában. Orbán karizmatikus szerepléseivel, az adott közönségnek célzott, szinte személyre szabott mondataival kétségtelenül tud babonázni. Hozzátartozik persze ehhez az is, hogy Rákay Philip nem volt beszélgetőtárs, pláne vitapartner, hanem csak mondatokba bővített végszavakat adott föl Orbán Viktornak. A tusványosi beszéd és annak zajos nemzetközi visszhangja után óhatatlanul is arra figyelt az ember, kikerekedik, színesedik vagy esetleg szürkül, rejtőzködik az ott fölvázolt világkép. A miniszterelnök több válaszából össze lehet illeszteni azt a víziót, amely a Tusványoson elmondottakat még inkább egyértelművé teszi. Mindenekelőtt azt, hogy Orbán rettenthetetlenül egy magyar modellben, harmadik útban gondolkodik …” Hajba Ferenc (Nsz)
Önkényúrnak nevezi Orbánt a Foreign Policy – „Az önkényúr az EU-ban” címmel jelent meg cikk aForeign Policy című nemzetközi politikai lapban Orbán Viktorról” – írja ahvg.hu. Amy Brouillette a Közép-európai Egyetem egyik oktatója egyebek között azt írja: tusnádfürdői beszédében Orbán kifejtette arra vonatkozó tervét, hogy illiberális államot hoz létre országából, Oroszországot és Kínát hozva fel modellként. Mint a szerző megjegyzi, ez volt Orbán „legpimaszabb demokráciaellenes sortüze” 2010-es hatalomra kerülése óta, annak ellenére, hogy a kormányfő évek óta vitázik az Unió vezetőivel (Klubrádió)
Megméretés − „Mi tagadás, ez tenne igazán jót az autonómiáért folyó küzdelemnek. Nemcsak Erdélyben. Jelenleg két dolgot tudunk, egyet meg sejtünk. Tudjuk, hogy mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mind az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államfőjelöltet kíván állítani az őszi romániai választásokon. Továbbá, hogy az RMDSZ is bejelentette: autonómiadokumentummal rajtol a kampányban. Nemzeti érdek, hogy a romániai elnökválasztási kampányban sor kerüljön a magyar-magyar megméretésre is. Pontosabban, a magyar pártok által képviselt autonómiadokumentumok összevetésére. Hogy lássuk végre, mennyire támogatják az erdélyi magyarok az autonómiát, úgy általában, s mennyire a két rivális autonómiaformát, külön-külön. A megméretésre természetesen akkor számíthatunk, ha mindkét párt összegyűjti az induláshoz szükséges 200 ezer támogató aláírást. Az RMDSZ (túlságosan is) biztos a dolgában, az EMNP (joggal) reménykedik. Ez így egyszerű és nagyszerű is lenne, de van egy másik variáns is. Ha ugyanis csak az RMDSZ lesz sikeres jelöltállító, lényegesen változik a helyzet. Ezt ugyan nem tudhatjuk előre, de valószínű, hogy ebben az esetben érvényesül a régi matrica …” Ágoston András (KIFO Hírlevél)
Szemvíz − „Szilágyi Zsolt „benevezésével” hirtelen a romániai magyarság számára is tényleges versennyé minősült át a romániai elnökválasztás első fordulója. Az Erdélyi Magyar Néppárt döntéshozói vettek egy nagy levegőt és határoztak: kimennek a hóra. Ha nem is verekedni, de megméretkezni. Olyan körülmények között ugyanis, amikor elméleti veszélye sem áll fenn a romániai magyar érdek sérülésének, a Kelemen Hunor RMDSZ-jelölt és Szilágyi Zsolt néppárti jelölt közötti meccs a két hazai magyar politikai szerveződés tényleges támogatottságának fokmérőjévé válhat. Feltéve, hogy mindkét jelöltnek sikerül megszereznie a hivatalos lajstromba vételhez szükséges 200 ezer támogató aláírást. Tekintsük azonban ezt pusztán elméleti felvetésnek, hiszen akinek nem sikerül megszerezni a szükséges számú szignót, annak valóban nem marad más hátra, mint gyorsan balra el, akár egy rendezői forgatókönyvben. A következő szakasz viszont már faggatósabb ügy, hiszen a mozgósítás elsősorban pénz és szervezettség kérdése – természetesen a hit és lelkesedés mindig kiszámíthatatlan tényezője, illetve a megjelenített mondandó mellett. A kampány ugyanakkor a legjobb pártépítő, csapatösszerántó, formába hozó tréning, amelyet nem lehet modellezni a zárt körű képzéseken. A fajsúlyos jelenlét hangsúlyozása, az üzenetek mondhatni ingyenes célba juttatása ugyancsak kampányban a legkönnyebb …” Csinta Samu (Erdélyi Napló)
Kommunisták negyed évszázada és most − „A történelemfilozófia egyik kulcskérdése: létezik-e történelmi szükségszerűség, és ha igen, milyen mélységig meghatározottak a társadalmi folyamatok s az azokból következő történelmi események. A véletlenek játéka mennyire befolyásolja a makrofolyamatokat, mennyire volt szükségszerű, hogy Magyarország, de nem kis mértékben a román fennhatóság alatt álló államalakulat is elpazarolja a rendszerváltás által tálcán nyújtott, fantasztikusnak tűnő lehetőséget? …” Borbély Zsolt Attila (Erdélyi Napló)
Diaconu küldetése − „Diaconu pártalapítása aggasztó jövőképet vetít előre. Fokozhatja ugyanis a magyarellenes retorikát, hiszen az államfőválasztás előtti kampányidőszakban egyik párt sem engedheti meg magának, hogy elveszítse a soviniszta szólamokra fogékony jelentős számú szavazót. Megtalálta hát küldetését Bogdan Diaconu, a Szociáldemkrata Párt (PSD) magyarfaló „tagozatának” eddigi prominens képviselője. (…) A PSD ezt a külföld előtt még akár imázsjavító lépésként is felhasználhatja, hiszen azt mondhatja: lám, egy szélsőséges román politikus helyett inkább a magyarokkal való együttműködést választotta …” Balogh Levente (Krónika)
Sok az eszkimó, kevés a fóka − „Ha legalább az aláírókat sikerül az urnák elé vinni, akkor biztos a viszonylagos siker, hisz már többen vettek részt a választáson, mint öt évvel korábban, amikor az RMDSZ jelöltjére 384 ezren voksoltak. Az RMDSZ, miután – feltételezhetően zsarolás által – sikeresen magához láncolta, kezes báránnyá szelídítette az MPP-t, most az EMNP bedarálására készül. Céljuk egyértelmű: egyedüli, vetélytárs nélküli »érdek-képviseleti« szervezetként maradni az erdélyi magyar politikai porondon. Úgy látszik, a »szövetségben« belenyugodtak abba, hogy nem képesek fokozni az egyre lanyhuló szavazói kedvet, s meg sem próbálkoznak a kiábrándult, elfásult, passzív magyarság megszólításával, felrázásával, ehelyett inkább a politikai vetélytárs mindenáron való kiiktatásával kísérleteznek. Az egyre kevesebb fókán így kevesebb eszkimónak kell majd osztozkodnia …” Szentgyörgyi László (Központ.ro)
„Erdmagyar” szokásjogok − „Az újkori nemzetközi egyezmények, a különféle direktívák, valamint a tudatosan felépített eszmerendszerek egy eléggé egyoldalú toleranciát követelnek meg tőlünk. A jogainkról való lemondásra késztetnek. Mint minden közösségnek, nekünk is vannak a történelmünk során kialakult, »begyepesedett« társadalmi szokásaink, alapelveink, kiindulópontjaink. Ez az örökségünk magán viseli elért sikereink, valamint elszenvedett vereségeink nyomait egyaránt. A frusztráltnak mondható nemzettudatot főleg az utóbbi évszázad során átélt kudarcok határozzák meg. Elvesztett háborúk, szétszaggatott országrészek, külföldi elnyomás, kisebbségbe rekedt milliók, gazdasági nehézségek, külkapcsolati konfliktusok. Ezek jellemzik a magyar nemzet mai állapotát. Ebben a geopolitikai helyzetben természetesnek tűnhetnek azok a szokásjogi axiómák, amelyek első sorban a konzervativizmus irányába mutatnak, de mégis akadnak olyan személyek, akik elvárnák, hogy a modernizmus jegyében, az erdélyi magyarok is liberálisabb elveket valljanak …” Ferencz Zsombor (Központ.ro)
Remény és aggodalom − „Fölöttébb aggasztó, hogy a magát a magyarság hangjának megjelenítőjeként meghatározó államfőjelölt szemrebbenés nélkül szegi meg ígéreteit. Mindenesetre az biztató, hogy egyre közelebbi határidőket jelölnek meg vezetőink. Ahhoz képest, hogy a szövetségi elnök tavaly decemberre ígérte a tervezet kidolgozását, az a néhány nap, hét igazán nem oszt, nem szoroz – idézhetnénk akár Bíró Zsolt MPP-elnök idevágó, klasszikussá vált szavait: ha eltelt már huszonöt év, mit számít még az a néhány hét, amíg kidolgozzák végre az autonómiastatútumot? Jól tudjuk, az autonómiatervezetet előbb-utóbb csak bemutatják – elnökválasztási kampány lévén végzetes tévedés volna kihagyni az alkalmat …” Farcádi Botond (Háromszék)
Édes-keserű kenyérhéj − „Türelmetlenségünkben könnyen lerombolhatjuk, amit addig sikerült felépíteni – mondta a napokban egy budapesti, kisebbségi kérdésekkel foglalkozó kutatóintézet vezetője. Partnereket kell keresni a többségi, román politikai elitben, civil társadalomban, és meg kell győzni a román lakosságot. Ezért értelmetlen a két magyar államelnökjelöltnek állított Izsák Balázs-i kelepce. Természetesen mindkét jelölt felvállalja az autonómia ügyét …” Karácsonyi Zsigmond (Népújság)
Kolozsvár, az apolitikus − „Politikamentes legyen a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozata, vagy sem? A kérdés így, vagylagosan megfogalmazva, belátom, nem életszerű. A politikusok ugyanis köztünk járnak, s ha valaki összefut Kelemen Hunorral vagy Szilágyi Zsolttal a Farkas utcai vásársoron, aligha arra gondol elsősorban, hogy milyen érdeklődve nézi a portékát ez a két szimpatikus férfi. Már persze, aki ismeri és felismeri őket. Hiába, így van ez kódolva, s legalább annyira keresgélhetjük a hibát magunkban, mint amennyire haragszunk ilyenkor a politikusok imázsformálóira. A kampányidőszakok emelt szintű „mérgezettségi” fokáról nem is beszélve …” Csinta Samu (Krónika)
Menj te a vérbe a primitív autonómiázásoddal, Józsi!!! − „Az a helyzet, hogy a politikusok, illetve azok a személyek, akik jobb híján a politizálás mímeléséből élnek, általában ökörségekkel etetik híveiket. Nemzeti ünnepeken kiváltképpen. Vagy azért, mert tanulatlanok, félműveltek, vagyis buták, esetleg azért, mert aljasul arra játszanak, hogy csakis buta emberekhez jutnak el az általuk ragozott ostobaságok… Főként ezért nem okozott semmilyen meglepetést a Magyar Közösség Pártja elnöke, Berényi József és Hájos Zoltán, helybeli polgármester dunaszerdahelyi jelenése Szent István ünnepén. Néhány keresetlen mondatra is csak azért érdemes ennek a két közszereplőnek az ízetlen süketelése, mert mindketten a „felvidéki“ (értsd: szlovákiai) magyarok nevében prédikáltak. Hájos Wass Albertet is emlegette, mert az MKP-szenánszokon mostanában nyilván Wasst sikk emlegetni. Akkor is, ha fingja nincs róla és életművéről, és általában a szépirodalom mibenlétéről a szónoknak, no és a vakbuzgó híveknek. Azon a pár zavaros mondaton kívül persze, amelyekkel a gróf úr „Magyaroknak“ címzett üzeneteként szembesülhet a Youtube-on az érdeklődő magyar …” Barak László (Paraméter.sk)
Kollégium 60 − „A Kolozsvári Magyar Napok programjában feltüntetett Kollégium 60 rendezvény címéből a kollégium szó az egykori Református Kollégiumra, illetve ennek utódjára, a 2-es sz. Magyar Fiú-Középiskolára, a 60 pedig az érettségi találkozónkra utal. A háborús hangulatot mi, gyerekek éppen csak megéreztük, amikor szüleink 1943 őszén beírattak a kollégium első osztályába, ellenben a legsötétebb sztálini idők minden nyomorúságát már saját bőrünkön is megtapasztaltuk, mikor 1954-ben a kollégium utódiskolájában leérettségiztünk …” Buchwald Péter (Szabadság)
Az oroszok és a spájz − „Jó, hogy nem gazdasági öngyilkosságnak aposztrofálta az Oroszország elleni szankciókat kicsi honunk kormányfője, s nincs egyedül, Armageddont láttak sokan a gazdák képviselői közt is …” Lovász Attila (Új Szó)

 

 

 

 

 

Ajánló
Erdélyi magyar hidegháború − „Ez a fontos kötet, amely – remélem – még nagyon sok nyilvános vitát vonz majd, és amelyről több alkalom is nyílik majd beszélni, végre visszahozza a közéleti esszé és tanulmány műfaját a köztudatba, de tartalmát tekintve sajnos korszerűtlen.” Parászka Boróka kritikája Demeter Attila Ethnosz és Démosz című tanulmánykötetéről − „Elméleti elsivatagosodás – így lehetne összegezni a hazai könyvkiadás utóbbi tíz évét, amelyben a rendszerváltás utáni évekhez képest látványosan visszaszorult a társadalomtudományos esszék, tanulmányok publikálása. Talán a kiadók nem vállalják a kockázatot, talán a közgondolkodás mondott le arról, hogy tartalmát, formáját ilyen nagyobb lélegzetű írások határozzák meg, és az is lehet, hogy fordított arányban az egyetemi szakok és műhelyek túlburjánzásával, a szerzők termékenysége csökkent. Akárhogy is van, ott tartunk, hogy ma már érdemes megbecsülni minden esszékötetet. Demeter Attila (aki a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem filozófia intézetének oktatója) tavaly adta közre az elmúlt tizenkét évben írt tanulmányainak gyűjteményét, több szempontból is tanulságos és fontos. Egyrészt ez a kiadvány bizonyítja, hogy a hazai filozófia oktatás-kutatás igényt tart arra, hogy kivegye a részét a napi közéleti, társadalmi és politikai eszmecserékből. E nélkül a részvétel nélkül ezek ugyanis megfeneklenek a fogalmi és eszmei pontatlanságban, a logikai zárványokban, erodálódnak stb…” (Erdélyi Riport)

Cikkek
 Romániában a magyarok viselik a nyelvi sokszínűség költségeinek a többségét

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
Kolozsvár, 2014. augusztus 21., csütörtök (MTI) – Csata Zsombor szociológus szerint Romániában a magyar közösség viseli a nyelvi sokszínűség költségeinek nagyobb részét. A Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott előadásában felsorakoztatta azokat a gazdasági érveket, amelyekkel – véleménye szerint – eredményesebben harcolhatna nyelvi jogaiért a magyar közösség.

Csata Zsombor szerint pénzben is mérhető versenyhátrányt jelent a romániai magyar közösség tagjai számára az a helyzet, hogy míg a magyaroknak meg kell tanulniuk románul, a románok anyanyelvükön kommunikálhatnak a mindennapokban. A szociológus úgy vélte, a román többség „potyautas” a romániai nyelvi sokszínűség terén.
Hozzátette, egy átlagos romániai magyar számára 12 ezer óra ráfordítást igényel, hogy megtanulja az állam hivatalos nyelvét. Sok esetben a szülőknek román magánórák vásárlásával kell fejleszteniük gyermekeik romántudását, hogy biztosítsák versenyképességüket. A nyelvtanulás ugyanakkor időt és energiát von el más területekről. A szociológus úgy vélte, az aszimmetrikus nyelvi helyzet nagy mértékben hozzájárul ahhoz is, hogy a magyar közösség a gazdaság terén lemaradt a román többséghez viszonyítva.
„Méltánytalannak éreznénk, ha egy üzletben az elárusító azt válaszolná: te magyar vagy, neked drágábban adom. Márpedig ez történik. Annak az árunak, amelyiknek a címkéjén nincsen magyar felirat, vagy amit nem tudok magyarul megvásárolni, a költségeit részben én viselem azáltal, hogy megtanultam románul” – érvelt a szociológus.
Csata Zsombor szerint az esélyegyenlőséget az által lehetne megteremteni, ha mind a románoknak, mind a magyaroknak meg kellene tanulniuk a másik nyelvét. Elméleti lehetőségként tette hozzá, hogy mindkét nép egy harmadik nyelven kommunikáljon.
A szociológus szerint az egyenlőtlenségek bomlasztják a társadalom kohézióját, és sokba kerül Romániának, ha nem próbál megoldást találni a helyzetre.
Csata Zsombor a romániai magyarok kétnyelvűségének az előnyeit is számba vette. Ezek között legfontosabbnak azt tartotta, hogy a magyarok két irányba építhetnek ki kapcsolatokat, és híd szerepet tölthetnek be a két közösség között. Hangsúlyozta, az etnikai érvek helyett a gazdaságiakat kellene használni a nyelvi jogokért folytatott harcban.
A pódiumbeszélgetésen Talpas Botond, az anyanyelvhasználatot a gazdasági szférában ösztönző Igen, Tessék! mozgalom elnöke mutatta be egy kolozsvári magyar diákok körében készített szociológiai felmérés eredményeit, amelyek azt tükrözték: megéri tudni magyarul a kolozsvári kereskedelemben és szolgáltatásokban. vissza

 Navracsics: romlott a helyzet Kelet-Ukrajnában

Budapest, 2014. augusztus 21., csütörtök (MTI) – Az elmúlt időszakban romlott a helyzet Kelet-Ukrajnában – jelentette ki Navracsics Tibor csütörtökön Budapesten az Országgyűlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén.

„Kelet-Ukrajnában a helyzet nem a stabilizáció felé halad, hanem optimistábban fogalmazva azt mondhatjuk, hogy nem javult a helyzet, kicsit pesszimistábban azt mondhatjuk, rosszabbodott a helyzet”- fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.
A miniszter elmondta: a magyar diplomáciát három szempont vezérelte az ukrajnai válsággal kapcsolatban. Az első a békés rendezés, a helyzet stabilizálódása. A második, hogy Magyarország érdekelt egy a területi integritását élvező, demokratikus, független, a kisebbségi jogokat tiszteletben tartó Ukrajna létében. A harmadik, hogy a magyar lépések megtételekor különös figyelemmel kell lenni a kárpátaljai magyarság érdekeire.
„Nem jöhet olyan fordulat, amely a kárpátaljai magyarság jogainak csorbulását vagy életkörülményeinek lehetetlenné válását eredményezné” – jelentette ki.
A miniszter szerint az ukrajnai válságban fordulópont volt a malajziai utasszállító repülőgép lelövése. Ezt követően ugyanis aktívabbak lettek az amerikai és európai békéltetési kísérletek, és kiterjesztették az Oroszországgal szembeni szankciókat.
A Moszkva által bevezetett, a mezőgazdasági termékeket érintő „súlyos, egyoldalú bojkott” erőteljesen sújtja a kelet- és dél-európai gazdaságokat – jelentette ki. Felidézte, hogy az Európai Unió statisztikai hivatala szerint Magyarország a balti államok és Lengyelország után az ötödik az orosz bojkott által leginkább érintett tagállamok között. A magyar mezőgazdasági exportnak nagyjából napi 70 millió forint veszteséget jelent az orosz intézkedés, ezért a magyar kormány jelezte az Európai Uniónak, hogy igényt tart kompenzációra az erre a célra megnyitott alapból.
Navracsics Tibor azt is kiemelte: az Ukrajnában elrendelt mozgósítás nem jelent hadiállapotot, csak a tartalékos állomány mozgósítását. Mint mondta, bírja Pavel Klimkin ukrán külügyminiszter ígéretét, hogy a mozgósítás nem fogja aránytalanul érinteni a kárpátaljai magyarokat.
A miniszter szerint a határon túli magyar kisebbségek közül a kárpátaljai a legsérülékenyebb.
A tárcavezető a bizottsági ülés első, még nyilvános részében foglalta össze az ukrajnai helyzetet. Ezután – a képviselői kérdések előtt – a magyar nemzetbiztonsági és külügyi érdekekre hivatkozva zárt ülést rendeltek el.
Az Országgyűlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának csütörtöki együttes ülésén mások mellett részt vett még Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Tasnádi László a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, több minisztérium és a titkosszolgálatok képviselői. vissza

 Balog Zoltán miniszter Kárpátaljára látogat

Budapest, 2014. augusztus 21., csütörtök (MTI) – Kárpátaljára látogat pénteken Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki kétnapos programja keretében Kárpátalja kormányzójával, a megyei közgyűlés elnökével és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel is tárgyal – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a miniszter Ungváron kétoldalú tárgyalást folytat Valerij Luncsenkóval, Kárpátalja kormányzójával, majd Ivan Balogával, a megyei közgyűlés elnökével. Hozzátették: Balog Zoltán Volodimir Szmolankával, az Ungvári Nemzeti Egyetem rektorával, valamint a KMKSZ vezetőségével is tárgyal.
A tárcavezető még pénteken Beregszászon a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Kárpátaljai Magyar Főiskola, valamint a II. Rákóczi Ferenc Főiskola vezetőségével egyeztet köznevelést és felsőoktatást érintő kérdésekről – írták.
Balog Zoltán szombaton a nagyberegi családi csendes napon szemináriumi előadást tart, majd beszédet mond a Nagyberegi Református Líceum felújított épületének ünnepélyes átadásán – közölte a minisztérium. vissza
Készítette: Boér Krisztina
CEC © – Minden jog fenntartva