Tel Aviv: szélsőségesek tüntettek egy palesztin–izraeli esküvő ellen

Tel Aviv: szélsőségesek tüntettek egy palesztin–izraeli esküvő ellen

A vegyes házasságokat elítélő csoportosulás, a Lehava aktivistái zavarták meg egy zsidó lány és egy muszlim fiú esküvőjét Tel-Aviv külvárosában, Rishon LeZionban vasárnap, augusztus 17-én – írja a La Croix.fr.

A fiatal tel-avivi jegyespár, Maral Malka (23) és Mahmud Manszur (26) valószínűleg sosem gondolta, hogy esküvői meghívójuk Facebookon való megosztása milyen következményekkel járhat: életük legszebb napja valóságos rémálommá vált a Lehava felhívását követően, a szélsőséges  tüntetők támadásainak kereszttüzében.

A Lehava („Láng”) régóta szervez tüntetéseket a vegyes házasságok ellen, de most fordult elő először, hogy meg is jelentek az esküvő helyszínén. „Egy ilyen esküvőn nincs mit ünnepelni, mert az asszimiláció (a zsidók és nem zsidók házassága) súlyos csapás a közösségnek” – magyarázta a szervezet vezetője, Bentzi Gopstein, aktivista.

A Gázai övezetben dúló harcok által amúgy is feltüzelt, rasszista feliratokkal ellátott pólókban tüntető aktivisták egész este macska-egér harcot játszottak a helyszínre kivezényelt rendőrökkel: igyekeztek a meghívottak közelébe férkőzni, inzultálni próbálták őket, illetve szitokáradatot zúdítottak a fiatal pár házasságát támogatókra. Az ifjú pár szimpatizánsai rózsákkal és a „szerelem mindennél erősebb” voltát, valamint a zsidók és muzulmánok békés együttélését hirdető transzparensekkel jelentek meg.

Noha a fiataloknak nem sikerült elérni az esküvőjük ellen irányuló tüntetés betiltását, rendőri segítséget kaptak. A kivezényelt mintegy száz rendőr élőláncot alkotva védte az ünneplőket: a házasságkötő teremtől kétszáz méterre állították meg a tiltakozókat. Végül négy embert letartóztattak, de személyi sérülés nem történt.

Az incidensről több tévécsatorna is élőben tudósított, a közel-keleti Rómeó és Júlia-történet óriási nyilvánosságot kapott. A közösségi oldalak használói körében nagy felháborodást váltott ki az eset, az egész interneten elterjedt a Maral és Mahmud támogatását jelző, „a zsidók és a muzulmánok nem ellenségek” szlogen.

Ez utóbbi jelmondat annak a Twitteren napvilágot látott pacifista mozgalomnak a szlogenjére emlékeztet, amit még júliusban indított két amerikai egyetemista, a muszlim Dania Darwish és a zsidó Abraham Gutman, a Közel-Keleten dúló harcok befejezésére való felszólításként. A #JewsAndArabsRefuseToBeEnemies („a zsidók és arabok nem ellenségek”) hashtaggel fémjelzett mozgalomhoz sokan csatlakoztak a vegyes házasságok védelmében.

Magyar Kurír
(sk)