Tanévkezdet és akkreditáció előtt Schőner Alfréd rektor – OR-ZSE

Tanévkezdet és akkreditáció előtt  Schőner Alfréd rektor – OR-ZSE

Hamarosan megkezdődik a tanév, a nagy ünnepekkel egy időben.

Schőner Alfréd

 

Általában a zsidó felsőoktatási intézményeknél a tanév Ros Hasanakor, a zsidó újévvel kezdődik. A nagy általánosság alól az OR-ZSE kivétel, ebben az esztendőben különösen, lévén, hogy a zsinagógai ünnepek, Ros Hasana Jom Kipur, Szukot a Gergely naptár szerint szeptember hónap utolsó napjaira esik. Miután mi egy magyar felsőoktatási intézmény vagyunk, így ránk a magyar felsőoktatási törvények vonatkoznak, így már szeptember elsejétől kell elkezdenünk a tanulást, azért, hogy a megfelelő hétszám, illetve napszám, ami az akadémiai évre elő van írva, teljesüljenek.

Akkor az OR-ZSE egyházi, állami, vagy magánegyetem?

Az OR-ZSE egy önálló felsőoktatási intézmény, amely a MAZSIHISZ keretein belül dolgozik, de mint minden magyar akkreditált felsőoktatási intézmény, a felsőoktatási törvény szerint működik.

Említette az akkreditációt. Az egyházi egyetemek akkreditációjának megújítása mostanában esedékes, az OR-ZSE hogyan áll ezzel?

A négy történelmi egyházat ebben az akadémiai évben akkreditálják, a sorrendet még nem tudjuk, a hivatalos felkérés már megtörtént, legjobb tudomásunk és reményeink szerint a szeptemberben elkezdődő akkreditációs folyamat 8-10 hónap alatt befejeződik. Ez egy nagyon komoly, hosszú, összetett és felelősségteljes munka. Abban is reménykedünk, hogy olyan akkreditációt kapunk ismételten, hogy a diplománkat az Európai Unió minden országában és jónéhány más ország is elfogadja.

Van az OR-ZSE keretében egy Doktori Iskola, ez miként működik?

A Doktori Iskolát Lichtmann Tamás professzor úr vezeti, ez az elmúlt évben jelentősen átalakult. Több magasan kvalifikált kollegánk eltávozott, egyetemi tanári címmel rendelkező, publikációs listával rendelkező kutatókra van szükség. Számos olyan hallgatónk volt és van is, akik magyar gyökerűek, persze vannak nem magyar gyökerűek is, de a doktori iskolai tanulmányát nálunk folytatta, szerzett Phd fokozatot. Hármójukat ha nem gond nevesíteném is. Az izraeli születésű rabbikollegánk dr. Kotel, aki Jeruzsálemben ortodox rabbidiplomát szerzett, a budapesti Rabbiképzőben utána 3 évet hallgatott, majd Majmuni filozófiájából írta meg Phd dolgozatát, majd lett Zágráb főrabbija. A mási kettő magyar gyökerű, az egyik Lengyel Gábor, aki Németországban lett főrabbi, a harmadik pedig Tomas Solomon, aki jelenleg London egyik nagy zsinagógájának a szellemi vezetője.

Még lehetséges beiratkozni az egyetemre?

Két felvételi időpont van, az egyik május-június környékén, a másik augusztus utolsó hetében, tehát aki a Doktori Iskolába akar jelentkezni, az az egyetem honlapján megtalálja a jelentkezési ívet, az ottani paraméterek szerint kell eljárni, ha megfelel ezeknek, akkor örömmel várjuk a hallgatót.

mr1 kossuth rádio.Breuer Péter

Köszönöm a beszélgetést.
Az interjú a 2014. augusztus 15-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.
Breuer Péter