Kiss Henriett igazgatóhelyettes – BZSH Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium

De nehéz az iskolatáska-tanévkezdés a Scheiberben   Kiss Henriett igazgatóhelyettes – BZSH Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium

A diákok nem nagy örömére, de hamarosan becsengetnek Önöknél is. Mikor indul a tanév a Scheiberben?

Sokkal hamarabb, mint a többi iskolában, augusztus 28-án, reggel 9-kor nyitja meg a következő tanévet az iskola igazgatója. Egy héttel korábban várjuk azokat a diákokat, akiknek valamilyen elmaradása van az előző tanévből.

 

De elég hamar szünet is lesz, hiszen kezdődnek a nagy ünnepek is.

Ez az egyik pozitív arculata az iskolánknak, hogy bár egy héttel hamarabb kezdünk, de a zsidó ünnepek miatt már az elején több szünet vár a diákokra. Persze az is igaz, hogy a szünetek után vizsgák, keményebb időszak jön az életükben, így egyenlítődnek ki azok a különbségek, amik egy átlagos közoktatási intézmény és a Scheiber között van.

A végzett diákoknak hogyan sikerültek a felvételik?

Legnagyobb örömünkre mindenkit felvettek oda és arra a szakra, ahová jelentkezett. Akik nem kívántak továbbtanulni, azok általában munkahelyet kerestek itthon és külföldön, vagy elmentek Izraelbe,hogy megnézzék, tudnak-e ott egy következő életet felépíteni. Nagyon reméljük, hogy mindenki, a továbbtanulók, a dolgozni vágyók, az Izraelbe kimentek mindegyike megtalálja majd a saját számítását. Azt mindenki tudja, hogy attól függetlenül, hogy leérettségiztek és elmentek tőlünk, ha segítségre van szükségük, ránk számíthatnak.

A Scheiberben idén hányan kezdik meg a tanulmányaikat az általános iskola első osztályában?

Idáig 23 beiratkozott elsősünk van, ennél nagyobb igény lenne, de a kapacitás csak ennyit enged meg, de egy biztos, nagyon izgatottan várják már az évet, így az én kislányom is.

A gyerekek az iskolában nyelvet is tanulnak. A végzettek két nyelvvizsgával fejezik be a tanulmányaikat?

Jó esetben igen, héberből is érettségiznek, de egyelőre még kevesen vállalják a középfokú nyelvvizsgát.

Mi lesz annak a sorsa, aki ide iratkozik be, de nem zsidó?

Nagyon jó lesz a sorsa! Ezt azért mondhatom nagy örömmel, mert aki idejön, egy olyan közegbe kerül, ami nagyon erőteljesen a családi viszonyokra épül. Másrészt egy olyan elfogadást és egy olyan tudásanyagot sajátít el, ami a további tanulmányait, de az életét is képes erősíteni, hiszen a Biblia gyökereit, az ókori kelet történelmének a legfontosabb részét is bővebben tanulja, ez mindenkinek csak a javára válhat.

Köszönöm a beszélgetést.
Az interjú a 2014. augusztus 15-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

mr1 kossuth rádio.Breuer Péter

Breuer Péter

 

00782fa3_6423929.mp3