Az USA-ból és Kanadából háromszázharmincnyolc új bevándorló érkezett Izraelbe

Jerusalem Post / Mazsihisz /YNET.
Reuven Rivlin izraeli államfő ünnepélyes keretek között köszöntötte azt a háromszázharmincnyolc fiatalt, akik az Egyesült Államokból és Kanadából vándoroltak a zsidó államba. Közülük több mint százan az Izraeli Védelmi Erőkben fognak szolgálni.


usa_kanada_izrael.jpg

A Hamasz és Izrael közötti konfliktus ellenére 3400 új bevándorló érkezett Izraelbe az elmúlt hetekben – mondta Natan Sharansky, a Szochnut elnöke.

A Nefesh B’Nefesh nevű szervezet ünnepségén magasrangú politikusok és más felszólalók az új bevándorlókat méltatták: a fiatalok a kényelmes életüket háborús konfliktussal terhelt országra cserélték.

 

Gideon Saar izraeli belügyminiszter elmondta: „Nincs más olyan ország a világon, ahol az új bevándorlókat az államfő várja az érkező repülőgép mellett. Azt mondják, az Egyesült Államok a korlátlan lehetőségek hazája. Izrael is az. Izraelben mindannyian bevándorlók gyermekei vagyunk, én magam is az vagyok. Szüleim 40 évvel ezelőtt Argentínából vándoroltak ki. Nálunk, a nyitott izraeli társadalomban minden bevándorló megtalálja a helyét. A bevándorlók jelentik az izraeli nép jövőjét, itt, Izrael földjén.”

A háborúról sok szó esett az ünnepségen. A fiatalokat hangszórón tájékoztatták, mi a teendő rakétatámadás esetén. Benjamin Netanjahu videóüzenetében elmondta: „Izrael államát támadják, azonban ti, zsidó fiatalok Izraelbe jöttök. Ez világos üzenet ellenségeink számára: soha nem fogják megtörni a lelkünket, soha nem fognak elűzni minket innen. Ti a jövő mellett teszitek le a voksotokat.”

„Az Izraeli Védelmi Erőknek sok esetben meg kellett akadályoznia, hogy kórházban fekvő katonái visszatérjenek Gázába a saját harcoló alakulataikhoz. Ezt senki nem várta tőlük. Nyugalomban és kényelemben pihenhettek volna tovább. Az új bevándorlóktól sem várja el senki, hogy a hadsereghez csatlakozzanak. A hadsereg nem számított arra, hogy jöttök. Nem kellett volna csatlakoznotok az izraeli hadsereghez, de ahogy az előbb említett katonák, ti is elkötelezettek vagytok az országunk és a jövő iránt. ” – mondta Jehoshua Fass rabbi.

Több mint száz új bevándorló csatlakozik az Izraeli Védelmi Erőhöz az elkövetkező hónapokban. A fiatalok IDF-es pólóban jelentek meg a repülőgépről leszállva.

A leendő katonák közül sokan a Garin Tzabar felderítő programjában vesznek részt. Eli Ben Joszef, a felderítők parancsnoka a Hággádából idézett: „Minden nemzedékben ránk törnek, hogy elpusztítsanak, de az Örökkévaló megment minket”, majd folytatta: „Én azt mondom, ti vagytok a megváltás, amelyet az Örökkévaló küldött hozzánk.”

A 21 éves Reno Hoffman elmondta, hogy neki Izrael az élete. Hoffman reméli, hogy az elit Sajeret Matkal egység tagja lehet. A fiú egyik unokatestvére megsérült Gázában, jelenleg kórházban van.

A 20 éves Danielle Shushan örül, hogy Izraelt védheti. „Nagyon izgatott vagyok. Szeretem Izraelt”.

A veterán bevándorló-katona, David Weiss 24 órás eltávozása alatt ment köszönteni az új olékat, felesége és gyermekei is vele tartottak. Nemrég még terroristák ellen harcolt.

Samuel Sokol / Jerusalem Post