Budapesten koncertezik Giora Feidman világhírű klezmerzenész

    Budapest, 2014. augusztus 9., szombat (MTI) – Budapesten koncertezik Giora Feidman világhírű klezmerzenész a Zsidó Nyári Fesztivál keretében szeptember 6-án.

    Az argentin születésű klarinétos a müncheni Gitanes Blondes zenekarral lép fel a Zeneakadémia nagytermében – derül ki a szervezők közleményéből.
    Feidman 1936-ban született Buenos Airesben besszarábiai zsidó emigránsok gyermekeként. Már 18 évesen a Teatro Colón operaház szimfonikus zenekarában játszott, 21 évesen pedig az Izraeli Filharmonikusokhoz csatlakozott, ahol mintegy két évtizeden át muzsikált.
    Az 1970-es évek klezmer-reneszánszának idején fordult a stílus felé, elhagyta a filharmonikus zenekart, New Yorkba költözött és létrehozta saját klezmeregyüttesét. A világhírt Steven Spielberg filmje, a Schindler listája hozta meg számára, amelynek Oscar-díjas zenéjében klarinétozik. Repertoárján a klezmer mellett szerepelnek Gershwin szerzeményei, Argentína tangói, valamint kortársizraeli szerzők szimfonikus művei és más klasszikus darabok is.
    A klezmer a kelet-európai askenázi zsidóság zenei hagyománya, eredetileg lakodalmakon és más ünnepeken játszották. A stílust később az amerikai dzsessz és más műfajok is „megtermékenyítették”, az 1970-es évektől nagy reneszánszot élt meg.
    Giora Feidmanről és a budapesti koncertről bővebb információkwww.giorafeidman-online.com/en és a zsidonyarifesztival.hu címen érhetők el.