Az IHRA elnökének nyilatkozata a Sorsok Házával kapcsolatban

MAZSIHISZ / IHRA

 

Az IHRA (Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség) elnöke, Sir Andrew Burns és főtitkára széles körű megbeszélést folytatott Budapesten a Sorsok Háza projekt kapcsán.


Az IHRA (Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség) elnöke, Sir Andrew Burns és főtitkára a múlt héten megbeszélést folytatott Andrew Baker rabbival (American Jewish Committee), Heisler Andrással, a MAZSIHISZ elnökével, Prof. Dr. Haraszti Györggyel, a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs és Emlékközpont kuratóriumának elnökével, nemzetközi és magyar történészekkel, szakértőkkel, valamint a Sorsok Háza igazgatónőjével, Dr. Schmidt Máriával.

Dr. Schmidt Mária bemutatta a projektet, amely elsősorban oktatási célokat hivatott szolgálni. A megállapodás pontjai a következők:

  • A Sorsok Háza kiegészíti a Páva utcai emlékközpontot, nem pedig versenyez vele. A Páva utcai intézmény főleg, de nem kizárólagosan a holokauszt kutatására és dokumentálására fog összpontosítani.

 

  • Nemzetközi tudósokból álló csoport jön létre annak érdekében, hogy a kiállítás történelmi anyagát áttekintsék. Hasonló csoport tekinti át az oktatási anyagot.

 

  • A Sorsok Háza és a MAZSIHISZ között folyamatos kapcsolat és eszmecsere jön létre.

 

  • A kiállítás anyagát a Nemzetközi Tanácsadó Testületnek mutatják meg, ősszel pedig a nagy nyilvánosság számára is megnyílik a kiállítás.

 

  • Az IHRA részt vesz a két, nemzetközi szakértőkből álló csoport létrehozásában.

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az IHRA nem járul hozzá a Sorsok Háza koncepciójához mindaddig, míg nem egyeztetett a magyar és nemzetközi szakértőkkel és a magyar zsidó közösséggel.

Az IHRA osztja a magyar zsidó közösség aggodalmait, amelyekről Heisler András számolt be a Schmidt Máriának írt levelében. A MAZSIHISZ-szel történő szoros együttműködésünk nem csak szükséges, hanem alapvető fontosságú a projekt egységére való tekintettel.
Forrás: International Holocaust Remembrance Alliance