Megnyitott a Jerusalem Point kóser kávézó

Megnyitott a Jerusalem Point kóser kávézó

Nyár közepén még a nem étterem-függő budapestiek is utcahosszakat képesek gyalogolni, hogy vacsoraidőben egy kellemes, hűs teraszra bukkanjanak. Külhoni turisták és magyar zsidók kedvenc találkozóhelyének ígérkezik a múlt héten, szerdán az Izraeli Kulturális Intézet épületében kellemes környezetben, hangulatos terasszal megnyílt kóser kávézó, a Jerusalem Point.



Hogy mitől kóser egy kávézó? Egyáltalán lehet-e kávézni nem kóser helyen? A vallási szabályok szerint a kávé párve, azaz páros étel (ital), azaz fogyasztható tejes és húsos ételekkel egyaránt. A probléma akkor kezdődik, ha tejet is szolgálnak fel hozzá, a tej ugyanis akkor kóser, ha kóser állatból származik (a szamár teje pl. tréfli), és a fejésnél jelen volt egy felügyelő, aki ellenőrizte a kóserséget. Meg kell bizonyosodni továbbá arról, hogy a kávéfőzőt máshoz például nem kóser italhoz nem használják, és ragaszkodni kell hozzá, hogy a kávét papír pohárba (esetleg üveg pohárba) töltsék. Kerámia poharat, fém kanalat nem szabad használni.

Ilyen szigorú szabályok mellett nincs mit csodálkozni azon, hogy a fővárosban élő egyre nagyobb számú kóser zsidók körében növekszik a kereslet az igazolt, hechserrel ellátott termékek, és az ezeket forgalmazó üzletek, éttermek, kávézók, cukrászdák iránt. Ilyen például a Jeruzsálem Kávézó, amely a Carmel Étterem fennhatósága alatt kóser alapanyagokból és kósersági felügyelettel, kósersági igazolással kínálja italait és izraeli ételkülönlegességeit (például humuszt, shakshukát, pitát). A Kávézót régebben Kishon néven üzemeltették, jelenleg megújulva, a legszigorúbb előírásoknak is megfelelve várja vendégeit 9-20 óráig hétfőtől csütörtökig, szombaton és ünnepnapokon természetesen a vallási előírások szerint zárva tart.

A kávézó kínálatában a különleges izraeli kávék és teák mellett édes- és sós sütemények, üdítők is kaphatóak. Minden kávé kapható natúr vagy ízesített szójatejjel is, valamint a cukorbetegekre és a diétázókra is gondoltak édesítőszer kínálatukkal.