Húsz koncert szerepel a 10. Cantemus Fesztivál programján Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2014. augusztus 7., csütörtök (MTI) – Tíz ország tizennyolc énekkarát láthatja a közönség az augusztus 15-én kezdődő 10. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus keretében megrendezett koncerteken Nyíregyházán.

    A jubileumi rendezvénysorozat alkalmából – a karvezetői mesterkurzus huszonkét résztvevőjével együtt – összesen tizennégy nemzet képviselői lépnek fel Nyíregyházán – mondta el Szabó Dénes, a Cantemus igazgatója, Kossuth-díjas karnagy az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón.
    Az augusztus 21-ig tartó programon – a mesterkurzust is beleszámítva – húsz koncertet láthat a közönség tizenhat helyszínen; az előzetes várakozások szerint mintegy tízezer érdeklődőt várnak a Nyíregyházán és tíz másik településen megrendezendő hangversenyekre.
    Szabó Dénes kifejtette: gyermek- , vegyes- és leánykarok érkeznek például Spanyolországból, Kínából, Németországból, Indonéziából, Törökországból, Izraelből, Tajvanról, Japánból és Hongkongból, míg Magyarországot a Cantemus-kóruscsaládon kívül a debreceni, egri, szolnoki, soproni és budapesti énekkarok képviselik. Bővültek a fesztivál helyszínei is: Nyíregyházán a Bujtosi Szabadidő Csarnok átépítése miatt a Sóstói Parkfürdőben tartják meg a rendezvényt záró gálakoncertet, de lesznek előadások a Szabadtéri Színpadon és a zsinagógában is, emellett Vállaj, Ibrány, Nyírbátor, Vásárosnamény, Aranyosapáti, Fehérgyarmat, Rakamaz, Tiszadada, Kisvárda, valamint Eger kapcsolódott be a rendezvénysorozatba.
     A program augusztus 15-én este a kurzusnyitó jótékonysági koncerttel kezdődik a római katolikus társszékesegyházban, szombaton pedig a Távol-Kelet hangjai címmel hongkongi, kínai, tajvani és indonéz énekkarok adnak gasztronómiai bemutatóval egybekötött hangversenyt a szabadtérin. Aznap este nyolc órától rendezik meg az ünnepi nyitókoncertet a Kodály Zoltán Általános Iskolában a Cantemus Gyermekkórus, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar közreműködésével.
    Augusztus 17-én vasárnap fesztiválhangverseny következik, majd hétfőn délelőtt rendezik meg a minősítő versenyt, este pedig Beethoven IX. szimfóniájával lépnek fel a közönség előtt a meghívott kórusok és közreműködők. A különleges koncerten színpadra lép többek között a Cantemus Vegyeskar, a Budafoki Dohnányi Zenekar, valamint tajvani és japán kamarakórusok Hollerung Gábor karnagy vezényletével.
    Kedden a zsinagógai hangverseny és a Kossuth téri folkórest következik a programban, augusztus 20-án a gálakoncertet tartják meg Nyíregyháza-Sóstón, a karvezetői mesterkurzus záróhangversenye pedig csütörtökön lesz. A vidéki fellépéseket augusztus 17-én és 18-án rendezik meg.
    A Kodály Zoltán Általános Iskola által szervezett kórusfesztivál zavartalan lebonyolítását mintegy száz önkéntes is segíti – tette hozzá Szabó Dénes.