Magyarország a szentföldi egyházak és a keleti keresztény közösségek felé fordult.

Az est védnöke Dr. Erdő Péter bíboros.

 

Jótékonysági est a Szentföld javára

A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, a Szent Efrém Férfikar és a Szent Angéla Öregdiákok Énekkara közreműködésével rendeznek koncertet augusztus 18-án a Szent István-bazilikában. Az est védnöke Dr. Erdő Péter bíboros.

Az eseményen Pierucci Eucharisztikus szimfóniája szólal meg Virágh András vezényletével olyan szólisták közreműködésével, mint Megyesi Zoltán vagy Sirákné Kemény Kinga.

A Szent István Bazilika orgonája

A Szent István Bazilika orgonája

Az Eucharisztikus szimfónia létrehozása már csak kulturális projektként is hihetetlenül nehéz feladatot jelentett. A projekt Jeruzsálemben született, onnan indult, s meglepő gyorsasággal fejlődött. A projekt első célkitűzése, hogy a szimfónia a nyugati és a keleti egyházak közötti jobb megértést és a kölcsönös elfogadást segítse. Minden keresztényt egyénileg és közösségben meghív arra, hogy felfedezze a más egyházakban élő hagyományok sokszínűségét, s közben ismerje fel és ápolja saját identitását és egyházának liturgikus vagyonát, amelyet annak egyedi történelme és kulturális háttere formált.

Mária elszenderülése templom a Cion-hegyen

Mária elszenderülése templom a Cion-hegyen

A mű születése és ősbemutatója egybeesett azokkal a kapcsolatfejlesztési lépésekkel, amelyekkel az elmúlt években Magyarország a szentföldi egyházak és a keleti keresztény közösségek felé fordult. Az egyházi kapcsolatok szerves részeként kóruscsere alakult ki két ferences intézmény, a budapesti Szent Angéla Ferences Gimnázium és a jeruzsálemi Magnificat Intézet között. Testvérvárosi kapcsolat született Kalocsa és Betlehem, Eger és Jerikó között. A betlehemi Születés Székesegyháza nemzetközi felújítási alapját elsőként Magyarország adománya gyarapította. Így vált lehetővé, s talán természetessé, hogy a magyar állami kitüntetéssel is elismert zeneszerző, Armando Pierucci alkotását Budapestre is elhozzák.


A belépés díjtalan. Az adományokat a Jeruzsálemi Latin Pátriárkatus jótékonysági szolgálatának támogatására, illetve a Szentföldi Ferences Kusztódia Magnificat Zenei Intézetének javára fordítják.

 

F:fidelio.hu/klasszikus/ajanlo/jotekonysagi_est_a_szentfold_javara