A „Cuk éjtán” hadművelet 29. napján a hadsereg kivonul a Gázai-övezetből

A „Cuk éjtán” hadművelet 29. napján a hadsereg kivonul a Gázai-övezetből

Teljes kivonulás a Gázai-övezetből ♦ Tárgyalások Kairóban ♦ A 29 napos hadművelet összegzése

 

 

A „Cuk éjtán” hadművelet 29. napján a hadsereg kivonul a Gázai-övezetből, és a hivatalos tűzszünet kihirdetéséig a határ izraeli oldalán vonul fel.

A kedden reggel 8 órakor életbe lépett háromnapos tűzszünet tartama alatt Izrael képviselői közvetett tárgyalásokat folytatnak Kairóban egy végleges fegyvernyugvásról.

*


A hírek és kommentárok bőségesen taglalják a kivonulás utáni kétségeket.
Izrael hatvannégy hősi halottat veszített ebben a hadműveletben, amelynek három polgári áldozata is volt. Sok fiatal katona szerzett élethossziglan megmaradó sebesüléseket, a kegyetlen alagút-csaták, a pokolgépes épületek lelki traumáiról nem szólva.
Az utászok harminckét, Izraelbe vezető alagutat felrobbantottak, de feltételezik, hogy két vagy három alagút sértetlen maradt. A Hamasz és más terrorszervezetek kezében a hadjárat előtt volt rakéták egyharmada továbbra is potenciális fenyegetést jelent.
A több, mint négy hétig tartó hadművelet során – amelyet hevessége és az áldozatok magas számát tekintve akár háborúnak is nevezhetünk – legalább 700 fegyveres terrorista halt meg, de lehet, hogy a valódi szám megközelíti az ezret.

A Hamasz gonosz és gyáva politikája – polgári célpontok: iskolák, kórházak és mecsetek közeléből, sőt, ezek területéről történő rakétázás és lövöldözés – ellenére a Gázai-övezetben meghalt mintegy 1700 személy több, mint harmada, esetleg a fele, vagy annál is több – fegyveres volt.

Isten és ember előtt az ő, és csak az ő lelkiismeretüket terheli a 300-ra tehető gyermek-áldozat, ami minden szempontból a legsúlyosabb tragédia.
*

A kivonulás mellett és ellenére a hadművelet nem tekinthető befejezettnek. A Hamasz bármikor újrakezdheti az ellenségeskedést, és ebben az esetben a hadsereg is felújítja a támadásokat.

A Hamasz „katonai szárnya” a politikai vezetők többségének az akarata ellenére elfogadta a tűzszünetet – annak ellenére, hogy egyetlen követelésük sem teljesült.

Nem nyithatják meg sem a Rafiách-i repülőteret, sem a Gázai tengeri kikötőt, és az átjárók is egyelőre zárva maradnak, a humanitárius áruszállítás kivételével.

Másrészről viszont tény, hogy mindeddig Izrael sem érte el a Gázai-övezet kívánt fegyvermentesítését, és az sem biztos, hogy valamennyi alagút megsemmisült.

Izrael kénytelen lesz a határmenti települések és a Gázai-övezet határa között komoly katonai erőket tartani, egy esetleges alagút-beszivárgás megelőzésére.

Diplomáciai sikernek tekinthető, hogy Egyiptom egyértelműen Izrael mellé állt, és alighanem a kairói diplomáciának köszönhető a tűzszünet elfogadtatása a Hamasszal – vezetői akarata ellenére.

A hadművelet részletes összegzésére visszatérünk. ◙