Ki n em küldött tudósítónk jegyzete 9.

180px-Idf_logo4

Ki n em küldött tudósítónk jegyzete 9

Két órával a meghirdetett reggel 8 órai időpont után újra megszólaltak Izraelben a légvédelmi szirénák, a Gázai övezetből szomszédos izraeli területeket lőttek.

Az izraeli hadsereg közlése szerint Rafahnál egy alagútból hamaszos fegyveresek támadtak az izraeli katonákra, noha a fegyverszünet feltételeként a palesztinok elfogadták, hogy Izrael tovább folytathatja az alagutak felszámolását. A fegyveresek rajtaütöttek egy alagutak felszámolásával foglalkozó izraeli egységen, egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a katonák közelében, ketten és a merénylő meghaltak. A közelharcban a palesztinok magukkal vittek egy izraeli katonát.

Izrael tájékoztatta Robert Serryt, az ENSZ megbízottját, hogy Jeruzsálem befejezettnek tekinti a tűzszünetet. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint „a Hamasz és a gázai terrorszervezetek ismét durván megsértették a tűzszünetet, noha amellett ezúttal az ENSZ főtitkára és az Egyesült Államok külügyminisztere előtt is elkötelezték magukat.”

A Fehér Ház a humanitárius tűzszünet barbár megsértésének nevezte és elítélte pénteken, hogy a Hamász fegyveresei a jelentések szerint izraeli katonákat támadtak meg, ezen kívül sürgette a feltételezhetően elhurcolt izraeli katona szabadon bocsátását. Információk szerint az elrabolt katona az izraeli védelmi miniszter rokona.

Josh Earnest, az amerikai elnöki hivatal szóvivője elmondta, hogy az indiai látogatásáról hazatérőben lévő John Kerry amerikai külügyminiszter a következő lépésekről megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Az izraeli kormányfői hivatal szerint Natanjahu közölte Kerryvel, hogy a Hamász egyoldalúan megsértette a humanitárius fegyvernyugvást, aminek viselni fogja a következményeit.

Mindeközben a BBC szerint hackerek a Vaskupolát kifejlesztő két izraeli állami cégtől elloptak néhány titkos katonai dokumentumot.

A cégek tagadják, hogy a hálózatukba valaki beszivárgott volna, de a csapat, ami észrevette egy hackerakciót, hozzáférést adott a brit lapnak egy titkosszolgálati jelentéshez, ami szerint 2011-ben és 2012-ben 8 hónap alatt több száz rakétákkal kapcsolatos fájlt lemásoltak.

A tűzszünet alatt szerette volna teljesen véglegesíteni Izrael az Erős szikla hadművelet eddigi veszteségeit.

Izraelben a pénteki lapok megkezdték a hadjáratot összegző jelentéseik nyilvánosságra hozatalát. Eszerint a zsidó államban 3 civil vesztette életét, 61 izraeli katona esett el, illetve 1357 sebesült meg. A légierő 4285 légicsapást hajtott végre és 30 000 ágyúlövedéket lőtt ki a harcok idején, a hadjárat során 86 ezer tartalékost mozgósított a hadsereg, számukra katonai ellátásuk mellett ki kell fizetni elmaradt munkahelyi fizetésüket is.

Palesztin források szerint a gázai halálos áldozatok száma mintegy 1400, közülük – a gázai egészségügyi szervek jelentése szerint – 861 civil, ebből 261 gyermek és 135 nő. A gázai övezetben 4025 házat romboltak le, s további 4565 épületet ért kár, s négyszáznegyven ezren kényszerültek elmenekülni az utcai harcok elől.

Ugyanakkor továbbra is le kell szögezni azt a tényt, hogy a Hamasz élő pajzsként használja a Gázai övezet lakosságát, elsősorban a gyerekeket. Elemzők is rámutatnak arra, hogy a terrorszervezet számára az jó, ha minél több izraeli hal meg a harcokban, de az is jó, ha minél több palesztin veszti életét.

Az arab országok is érzik, hogy ilyen háború nem lehet, ahol az ellenfélnek teljesen mindegy, hogy az áldozatok melyik oldalon vannak. Így ez nem háború, hanem csupán értelmetlen terror!

Breuer Péter