A Szentszék jegyzékben fordult a kormányokhoz a Közel-Kelet érdekében

A Szentszék jegyzékben fordult a kormányokhoz a Közel-Kelet érdekében

A vatikáni államtitkárság a Szentszék mellé akkreditált nagykövetségeknek diplomáciai jegyzéket küldött, hogy felhívja figyelmüket a pápa békefelhívásaira, amelyeket az Úrangyala elimádkozásakor tett a Szentföld érdekében. A Vatikáni Rádió híradását közöljük.


Dominique Mamberti érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok titkára interjút adott a Vatikáni Rádiónak, amelyben elmondta, hogy az államtitkárság nagy aggodalommal kíséri figyelemmel a közel-keleti keresztény közösségek helyzetét. A keresztények igazságtalanul szenvednek, félnek, és sokan közülük hazájuk elhagyására kényszerülnek. Csak Moszulban mintegy harminc templomot és kolostort foglaltak el és rongáltak meg a szélsőséges csoportok. A kereszteket eltávolították. Sok-sok év után most először nem volt lehetőség arra, hogy vasárnap szentmisét mutassanak be a városban.

Emlékeztetnek rá, hogy Irakban, csakúgy, mint a Közel-Kelet többi országában, a keresztények az Egyház kezdeteitől fogva jelen vannak. Jelentős szerepet töltöttek be a társadalom fejlődésében, és továbbra is hozzá kívánnak járulni a béke és a kiengesztelődés megvalósulásához – fejtette ki Dominique Mamberti érsek.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz a Szentszék a helyzet enyhítésére, a vatikáni államközi kapcsolatok titkára a következőket válaszolta:

„A Szentszék különböző szinteken cselekszik. Mindenekelőtt a Szentatya különböző alkalmakkor meghatottan kinyilvánította, hogy közel áll a keresztény közösségekhez, különösen a moszuli családokhoz. Mindenkit arra kért, hogy imádkozzanak értük. Személyesen kifejezte közelségét néhány vallási vezetőnek: a káldok babilóniai pátriárkájának, a szír katolikusok antióchiai pátriárkájának. Arra buzdította a főpásztorokat és a világi híveket, hogy legyenek erősek a reményben. Gazdasági segítséget is küldött a családoknak a Cor Unum Pápai Tanács révén a humanitárius szükségletek enyhítésére. Mi, az államtitkárság pedig diplomáciai csatornáinkon keresztül hívjuk fel a nemzetközi hatóságok és a kormányok figyelmét ezeknek a testvéreinknek a sorsára.

Ezekben a napokban diplomáciai jegyzéket küldtünk minden Szentszék mellé rendelt nagykövetségnek. Ez tartalmazza a Szentatya legutóbbi felhívásait, amelyek az egész közel-keleti helyzetre vonatkoznak. Arra kérjük a képviseleteket, hogy juttassák el az üzenetet kormányaikhoz. Az a kívánságunk, hogy a nemzetközi közösség viselje szívén a kérdést, mert olyan alapvető elvek forognak kockán, mint az emberi méltóság, a minden személy iránti tisztelet, a személyek és népek közötti békés és harmonikus együttélés. Irak és a többi közel-keleti ország arra kaptak meghívást, hogy a különböző közösségek közötti együttélés példaképei legyenek, ellenkező esetben nagy veszteséget jelentenének az egész világnak” – fejtette ki Dominique Mamberti érsek.

A gázai övezetben fokozódó erőszak témáját érintve a főpásztor arra mutatott rá, hogy tragikus és nagyon szomorú helyzetről van szó. Fennáll annak a veszélye, hogy hozzászokunk ehhez a konfliktushoz, és elkerülhetetlennek tekintjük. Ez nem lenne helyes.

A Szentatya számos felhívást fogalmazott meg, hogy imádkozzunk a békéért, fogadjuk be a béke ajándékát és Isten hívását; hogy meg kell állítani a gyűlölet és az erőszak spirálját, amely eltávolít a békétől. A pápa arra hív minden helyi és nemzetközi politikai felelőst, hogy fáradságot nem kímélve törekedjenek az ellenségeskedés megszüntetésére, és keressék a békét, mindenki javát szolgálva.

Ferenc pápa szavait idézve Mamberti érsek hangsúlyozta: nagyobb bátorság kell a békéhez, mint a háborúskodáshoz. Ne a részérdekeket állítsák minden döntés középpontjába, hanem a közjót, minden személy tiszteletben tartását  – fejezte be a Vatikáni Rádiónak adott interjúját az államközi kapcsolatok titkára.

Magyar Kurír