Elhagyott kutakban, barlangokban is kutatnak a három fiú után

Elhagyott kutakban, barlangokban is kutatnak a három fiú után

A Szombatnapi pihenő felfüggesztésével, „pikuách nefes” (פיקוח נפש), azaz életmentés esetéről lévén szó, elit ejtőernyős és műszaki alakulatok kutatnak át kutakat és barlangokat a Hebrontól északra fekvő területeken, de Júdea más vidékein is.

A kutatásban kutyás egységek, speciális műszerekkel ellátott műszaki katonák és, miután egy-egy kiszáradt kút igen mély lehet, tűzoltók is részt vesznek.
A palesztin arab-lakta Hebronban és a környező arab településeken is folyik a kutatás. A biztonsági erők lefoglalták a Hamasz „Dawa” nevű jótékonysági pénztárait, amelyből fegyverkezésüket, a toborzást és propaganda-munkájukat is pénzelik. A helyi lakosság számos alkalommal heves ellenállást tanúsított a katonák intézkedései ellen.

Szombatig összesen 330 személyt tartóztattak le a Nyugati Parton, köztük 240 Hamasz-aktivistát. A múlt hét vége óta 54 olyan, korábban gyilkosságért elítélt terroristát vettek őrizetbe, akiket 2011. októberében Gilád Salit szabadon engedése fejében engedtek ki izraeli fegyintézetekből. ◙