Kommandósok és ejtőernyősök is keresik már a tizenéves eltűnteket

22:25: התקבל במשטרה דיווח על החטיפה, 3:00: החיפושים החלו ודיווח נמסר לצה”ל
צילום: AP, שאול גולן

22:25: התקבל במשטרה דיווח על החטיפה, 3:00: החיפושים החלו ודיווח נמסר לצה”ל
זמן קצר לאחר אירוע החטיפה, ביום חמישי בשעה 22:25 קיבלה המשטרה דיווח על כך שמתבצעת חטיפה. מסיבות שעדיין נבדקות, המשטרה לא פתחה בסריקות ולא דיווחה לצה”ל ולשב”כ. ב-3:00 הגיע למשטרה אביו של גיל-עד ואחריו התקשר אביו של חטוף אחר. רק אז הבינו שמדובר באירוע חטיפה

יום חמישי, 22:25 בערב: במשטרה מתקבלת הודעה שמתבצעת חטיפה.

יום שישי, 3:00 לפנות בוקר: המשטרה פותחת בסריקות בעקבות דיווח של אחד האבות.

כל כוחות הביטחון עוסקים באיתורם של שלושת החטופים הישראלים גיל-עד שאער, בן 16 מטלמון, נפתלי פרנקל, בן 16 מנוף איילון ואייל יפרח בן ה-19 מאלעד. ככל שנוקפות השעות עולות שאלות סביב הטיפול באירוע החטיפה בשעות הראשונות והקריטיות ביותר. מתברר שהמשטרה קיבלה דיווח ראשוני כבר בחמישי בערב – סמוך לשעת החטיפה. עדיין לא ברור מה היה טיב המידע שקיבלה. ייתכן שהוא היה קטוע וחלקי. המשטרה לא דיווחה לצה”ל ולשב”כ. רק כאשר הגיע אחד האבות בסביבות השעה 3:00 לפנות בוקר הבינו במשטרה שאכן קיים חשד כבד לחטיפה – ואז החלו החיפושים של כל זרועות הביטחון.

חטיפת הנערים – כותרות נוספות ב-ynet:

גורם צבאי בכיר: „נגיע לנעדרים”

נהג ישראלי: הסעתי את הנערים לפני החטיפה

 

 

 

Egyre nagyobb erőkkel keresik a három eltűnt jesiva növendéket

Az izraeli hadsereg kétezer katonát csoportosított át Hebron környékére, hogy segítsék az eltűnt három jesiva növendék felkutatását – közölte a jeruzsálemi média szombaton.


Kommandósok és ejtőernyősök is keresik már a tizenéves eltűnteket, akik csütörtök este vallási iskolájuk, jesivájuk mellett, a Gus Eción nevű telepes városnál felkéredzkedtek egy ismeretlen gépjárműre, hogy hétvégére hazautazzanak családjaikhoz.

izraeli_elrabolt_fiuk.jpg

Azóta nyomuk veszett és az izraeli hatóságok emberrablástól tartanak. A helyi tévécsatornák folyamatosan rendkívüli híradásokkal követik a szombati pihenőnap ellenére az eseményeket.

Móse Jaalon védelmi miniszter sajtótájékoztatót tartott szombaton, ahol kijelentette, hogy a hadsereg hírszerző és kommandós akciókkal próbál az eltűntek nyomára bukkanni, és élve megmenteni őket, mert jelenleg abból indulnak ki, hogy még életben vannak.

Elmondta, hogy folyamatosan egyeztetnek Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, átkutattak különböző helyeket és Hebron körzetében letartóztattak számos palesztint – az egyik izraeli tévécsatorna szerint főként a Hamász tagjait –, akiktől információkat próbálnak szerezni.

Jaalon kifejtette, hogy a hadsereg 2013-ban több mint harminc esetben akadályozta meg izraeliek elrablását, s hogy idén is eddig tizennégy alkalommal sikerült meghiúsítaniuk hasonló merényleteket.

A biztonsági erők a Palesztin Hatóság egyenruhásaival együttműködve próbálnak a fiatalok nyomra bukkanni. Mahmúd Abbász palesztin elnök utasítást adott beosztottjainak, hogy segítsék a izraeliek erőfeszítéseit, noha Netanjahu Abbászt tette felelőssé a tizenévesek eltűnéséért.

Péntek este egy az al-Kaidához tartozó szalafista iszlámista szervezet, az „Iraki és Levantei Iszlám Állam” vállalta a felelősséget az emberrablásért, de Izraelben megtévesztésnek tekintik közleményüket, nem tartják valószínűnek, hogy ők állnak az emberrablás hátterében.

Ámrám Micna parlamenti képviselő véleménye szerint, ha valóban emberrablás történt, akkor várhatóan hosszú idő telik még el, amíg a rablók jelentkeznek, és megkezdődnek velük a tárgyalások.

„A Gilád Salit ügy alapján kijelenthetjük, hogy sok idő telik el, amíg az emberrablók jelentkeznek – mondta Micna.

Gilád Salit tizedest a Gázai övezet határán rabolták el, majd a Hamász öt évig tartotta fogságban egy titkos gázai rejtekhelyen. Végül 2011 októberében egy fogolycsere egyezménnyel szabadult ki, több mint ezer palesztin rab elengedése fejében. (MTI)