Deblinger Eduárd, a Magyarországi Autonóm Ortodox Hitközség elnöke

Egységben cselekedni, egységben gondolkodni

Deblinger Eduárd, a Magyarországi Autonóm Ortodox Hitközség elnöke

 

A Desewffy utcai zsinagógában találkoztunk, amit az utcáról észre sem lehet venni, amit a XIX. század második felében építettek. Miért itt, miért nem a Kazinczy utcai nagy ortodox zsinagógában?

 

Ez a zsinagóga azért is érdekes, mert azok a vasúti hordárok, akik itt, a Nyugati pályaudvaron dolgoztak kerestek templomot, ahova elszaladhatnak imádkozni, majd utána visszamenni dolgozni.

 

Megint ünnep van, melyik is ez az ünnep?

 

Sávuot, ami a Tóraadás ünnepe. Ez az ötvenedik nap Pészach után.

 

Mi a különbség a Sávuot és a Szimchat Tóra között?

 

A Sávuotnál a zsidók megkapták a Tórát, akik azt mondták, elfogadjuk azt, megfogadjuk azt. Szimchat Tóra esetében azt ünnepeljük, hogy a Tóra a mienk, addigra a zsidók már megtanulták, megszerették a Tórát.

 

Az Írásban azt lehet olvasni, hogy a Szentélybe ajándékot vittek. Mit és miért?

 

Az első törzs Judáé volt, aki ajándékot hozott, a második Isszachár törzse. A második ajándékozónál felmerült, hogy mi is legyen, kevesebbet, többet adjanak-e, hiszen akár az irigység is felütheti a fejét. Úgy döntött, hogy ugyanazt fogja adni, így elkerülhető az irigység is. A többiek, látva ezt, úgy határoztak, hogy mindenki ugyanazt hozza, ugyanazt az áldozatot mutatja be. Így tizenkétszer van leírva ugyanez, persze I.ten megtehette volna azt is, hogy egy kalapba vonja az egészet, de inkább leírta, az összes törzs ajándékát, mindezt azért, mert mindannyian az irigység elkerülése végett tették meg a nemes cselekedeteit. I.ten ezzel is azt mutatta be, hogy a zsidó nép akkor jó, akkor tud valamit csinálni, ha egységesen lépnek fel, együtt gondolkoznak és cselekednek.

 

Köszönöm a beszélgetést

Az interjú az ATV június 8-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.

Breuer Péter