Széder este Pekingben – Breuer Ádám


Széder este Pekingben – Breuer Ádám

007520c7_6256660.mp3

A világ minden szegletében megünneplik a Pészahot, megülik a Széder estét, bármily furcsa, még Pekingben is. Erről kérdeztük Breuer Ádámot.

 breuer2011.02

Pekingben miként ünneplik meg a kivonulás ünnepét?

 

Az itt élő zsidó közösségnek két lehetősége van, hogyha nem otthon, családi körben szeretné megülni a Széder estét. Az egyik a Chabad közösség estéje, a másik hely pedig egy reform közösségé, ide lehet elmenni. Mindkét helyen két napon keresztül tart a Széder este, ahogy az a galutban szokás.

 

Könnyen hozzá lehet jutni pészahi kóser élelmiszerekhez Pekingben?

 

Természetesen majdnem lehetetlen, ezért szoktak az itt élő zsidók az egyik közösséghez elmenni, nekik megvan az infrastruktúrájuk, hogy ezeket az ételeket, az ünnephez szükséges összes dolgot beszerezzék.

 

Egy átlagos pekingi ember tudja, mit is jelent az egyiptomi kivonulás?

 

Azt kell mondanom, hogy nem. A kínai nép általános tudása a zsidóságról, majdnem nem létezőnek nyilvánítható. Azt tudják, hogy zsidók léteznek a világban, de ezen felül, ez nem túl sokat jelent nekik.

 

Vannak olyan túlélők, akik a II. világháború borzalmait Kínában töltötték, az ország biztosította számukra a megmenekülést. Mit lehet erről tudni?

 

Ebben az esetben nem a pekingi, hanem a sanghaji zsidó közösségről lehet beszélni, ide nagyon sokan érkeztek a háború előtt, illetve közben, merthogy a kínaiaknak semmilyen módjuk sincs arra, hogy a zsidókat megkülönböztessék a többi európai néptől, ezért ez egy viszonylag kényelmes megoldás volt. Sanghaj a háború idején egy ugyanolyan nemzetközi város volt, mint bármely nyugat-európai nagyváros, az itt élőknek még az életstílusokon sem nagyon kellett változtatni.

 

Köszönöm a beszélgetést.

 

Az interjú a Kossuth Rádió 2014. április 16-i, Az Őrködés éjszakája adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Breuer Péter