Új elnököt választottak a német liberálisok

Új elnököt választottak a német liberálisok

Christian Lindner személyében megválasztotta új elnökét a németországi Szabad Demokrata Párt (FDP), amelynek rendkívüli kongresszusa szombaton ült össze Berlinben.

A 34 éves Lindner, a párt volt főtitkára, aki 2011-ben úgy döntött, hogy inkább a tartományi politizálásra összpontosít, a küldöttek 79 százalékának támogatásával foglalhatja el a pártelnöki széket.

„A gyász időszaka lezárult az FDP-ben” – jelentette ki a politikus, aki a leköszönő Merkel-kormányban alkancellári és gazdasági miniszteri tisztséget betöltő Philipp Röslertől veszi át a párt irányítását.

Rösler a szeptember 22-ei parlamenti választásokon elszenvedett megsemmisítő vereség után egy nappal nyújtotta be lemondását. A 2009 óta a CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel koalícióban kormányzó FDP a választásokon 4,8 százalékot szerzett, és így 64 év után kiesett a szövetségi gyűlésből.

Az új pártelnök célja, hogy a 2017-es választásokon ismét bevigye a liberálisokat a német parlament alsóházába.

Szombati beszédében Lindner óva intett társait attól a kísértéstől, hogy hátat fordítsanak Európának.

„Ha akár csak egy centiméterrel is azokhoz az emberekhez közeledünk, akik gyűlölik Európát, elveszítjük gazdasági szakértelmünket, de mindenekelőtt a lelkünket” – fogalmazott.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a németek 59 százaléka sajnálatosnak tartja, hogy a liberális párt nem játszik többé szerepet a német politikai életben. Több mint felük (51 százalék) úgy gondolja, hogy Lindner vezetésével a párt képes lesz megújulni.

Az FDP a legtöbb kormányzati tapasztalattal rendelkező német párt, eddig 52 évig volt kormányon, többnyire a konzervatívok koalíciós partnereként, és 2009-ben még rekordnak számító 14,6 százalékot ért el.