Titkos adatgyűjtés – Snowden válaszol az európai képviselők kérdéseire

Titkos adatgyűjtés – Snowden válaszol az európai képviselők kérdéseire

 

Rendelkezésére áll az Európai Parlament (EP) polgári jogi bizottságának Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusa, aki videofelvételen válaszol majd a EP-képviselők előre összeállított kérdéseire – közölte az EUObserver hírportál.

Az uniós kérdésekkel foglalkozó brüsszeli internetes lap értesülése szerint a bizottsági ülésre, amelyen meghallgatják majd Snowden válaszait, december 18-a körül kerülhet sor.

„Az ülést egyenes közvetítésben sugározzák majd” – írja az EUObserver Jan Phillip Albrechtnek, a német Zöldek EP-képviselőjének közlésére hivatkozva. Albrecht hozzátette, hogy Snowden élő videokonferencián való részvétele azzal a kockázattal járna, hogy beazonosítják tartózkodási helyét.

Az amerikai férfi, aki a brit The Guardian és az amerikai The Washington Post lapok segítségével leleplezte az NSA egész világra kiterjedő elektronikus adatgyűjtési programját, Oroszországban kapott menedékjogot, s ott állítólag a VKontaktye nevű orosz közösségi portálnak dolgozik.

Az Európai Parlament képviselői ügyvédjén keresztül tartják a kapcsolatot Snowdennel – mondta el a német zöld politikus.

Albrecht közlése szerint Snowden követi az EP meghallgatásait, mivel úgy véli, „jelenleg ez egyike azon kevés helyeknek, ahol igazi vita zajlik”.

(www.interfax.ru/world/news.asp?id=345495)