Kerry a villámlátogatás után: „Közel a békéhez”

Közel a békéhez?

John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken délben, a körzetbe tett képtnapos látogatása befejeztével a Ben Gurion repülőtéren tett sajtótájékoztatón kijelentette: “Úgy hiszem, most közelebb állunk a békéhez, a virágzáshoz és a biztonsághoz, mint az utóbbi évtizedekben bármikor.


Kerry csütörtökön kétszer folytatott megbeszéléseket Netanjáhu miniszterelnökkel, ezután átutazott a Jeruzsálemtől néhány percnyi autóútra lévő Ramallába, ahol Abu Mázen palesztin autonómia-elnökkel tanácskozott.
Pénteken reggel harmadízben is egyeztetett Netanjáhuval. Előtte Jair Lapid pénzügyminiszterrel találkozott, aki számos kérdésben a miniszterelnökétől eltérő álláspontot hangoztat.
“Azt hiszem, közelebb vagyunk a békéhez, a virágzáshoz és a biztonsághoz, amelyet a térség minden lakója megérdemel, mint az utóbbi években bármikor” – közölte Kerry, aki például hozta fel a napokban elhunyt egykori dél-afrikai elnök, Nelson Mandela életútját és mondásait.
(Arról nem tett említést az amerikai politikus, hogy amióta a bantu négerek átvették a Dél-Afrikai Köztársaság fölötti uralmat, az országban általános az anarchia, a káosz, a rablás, az erőszak, a gyilkosságok. Az irányításra képes fehér lakosság fejvesztve menekül, a még maradó, jobb napokat megért zsidóságot a betelepülő pakisztáni, iráni és egyéb muzulmánok fenyegetik. A politikailag nem mindig korrekt szerk.)
Kerry március óta nyolcadszor látogatott a régióba. Netanjáhuval nem csak az izraeli-palesztin béketárgyalások, hanem az iráni atomprogramról is egyeztettek.
Netanjáhu sokadszor megerősítette, hogy Izrael kormánya kész átfogó és végleges történelmi békét kötni a palesztinokkal a „két nép – két állam” elv szerint.
Ramallah-i forrás szerint a palesztin fél nem fogadja el Kerry ajánlatait, mert attól tartanak, hogy az átmeneti megállapodásban kijelölt biztonsági határok végül állandó határok lesznek, ami a Nyugati Part (Ciszjordánia) általuk követelt részeit, így a Jordán-völgy Jordániával határos sávját Izrael kezében hagyja.