Fennáll a veszélye egy dzsihádista enklávé kialakulásának

Szíria – Iraki külügyminiszter: fennáll a veszélye egy dzsihádista enklávé kialakulásának

 

A szíriai felkelők közötti szélsőséges csoportok erősödése azzal a veszéllyel jár, hogy a térség közepén létrejön egy dzsihádisták irányította terület – figyelmeztetett Hosjar Zebari iraki külügyminiszter szombaton egy bahreini biztonságpolitikai konferencián.

Szavai tükrözik az irakiak azon félelmét, hogy a szíriai konfliktus hatására visszafordul az ország konszolidációjának folyamata, és tükrözik a nemzetközi közösség azon félelmét is, hogy beláthatatlan következményekkel jár a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni erők rohamos gyarapodása külföldi harcosokkal.

Zebari szerint megvan a veszélye egy „kormányozhatatlan iszlám emirátus” kialakulásának, amely utána sokáig gondot fog okozni a világnak.

„A legnagyobb veszély Irak és a tágabb térség számára, amely a szíriai konfliktusból fakad, hogy egyre csak szaporodnak a terrorista csoportok és a szíriai frontok. Ezek a harcosok nem mind szíriaiak. Egy részüket toborozták, részben Európából, de olyan távolról is, mint Ausztrália vagy Kanada” – mondta a külügyminiszter.

Tizenegy olyan nyugat-európai ország van, amelyből jelentős számú ember ment Szíriába, hogy csatlakozzon a felkelőkhöz, számuk 1200 és 1700 között lehet. A többi külföldi felkelő zöme valószínűleg valamelyik másik arab, illetve muzulmán országból érkezett.

Az al-Kaida terrorhálózat iraki szárnya szintén bekapcsolódott a szíriai konfliktusba, ezt jelezte nevének kibővítése is (Iraki és Levantei Iszlám Állam – ILIÁ). Harcosai Szíria északi részébe hatoltak be. Az ILIÁ sok külföldit toborzott és rendszeresen megütközik mérsékeltebb csoportokkal a szíriai felkelőkön belül. Valószínűleg emiatt nőtt meg az év eleje óta az összecsapások és az áldozatok száma a konfliktusban.

Az iraki kormány – annak ellenére, hogy többségében síita miniszterekből áll – semlegesnek deklarálja magát a szíriai polgárháborúban, és mindig annak politikai megoldása mellett szállt síkra. Zebari ezúttal is hangsúlyozta: azt, hogy figyelmeztet a szélsőséges szunnita harcosok térnyerésére, ne vegyék a síita szíriai hatalom támogatásának.

„Az iraki kormány nem Bassár el-Aszad rajongója. Egyetlen könnycseppet sem fogok ejteni, ha a szíriai nép elmozdítja őt a hatalomból” – jelentette ki.

Az immár legjelentősebb Aszad-ellenes iszlamista erő, az Iszlám Front a török határ közelében elfoglalt szombaton egy fegyverraktárt, amely a Nyugat és a száműzetésben élő szíriai ellenzék által támogatott felkelőszervezet, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) birtokában volt. Ez a tény is arról tanúskodik, hogy egyre nagyobb az ellentét a november végén hét csoport összefogásával létrejött Iszlám Front és az SZSZH között.