Bűnösök szerelem vétségében.

Bűnösök szerelem vétségében. – Megörtént eseményeken alapuló új regény az indiai fiatalok küzdelméről

 Megjelent  Balogh Boglárka Love Commando című könyve!

 

Bűnösök szerelem vétségében. Büntetésük: halál. Hogy ezt elkerüljék, menekülniük és bujkálniuk kell. Mindez nem utópia, hanem az ősi kasztrendszer hagyományainak ellenszegülve szerelembe eső indiai fiatalok sorsa, akiknek egybekelése olykor akciófilmekbe illő haditervet kíván. A kétségbeesett szerelmespárok az egymásért vívott harcban csak a Love Commandóra számíthatnak.

A megtörtént eseményeken alapuló regény szívbe markolóan meséli el az indiai fiatalok reménytelennek tűnő küzdelmét választottjukért egy olyan világban, ahol a szerelem nem érzés, hanem származás, vagyon és hatalom kérdése.

 

Indiában ma is több mint 1000 becsületgyilkosság történik évente. Áldozataik fiatal lányok és fiúk, akiknek egyetlen bűne, hogy választottjuk más kaszthoz vagy más valláshoz tartozik. Elkövetőik a szerelmesek családtagjai, akik a kasztokon és vallásokon átívelő házasság lehetőségét az évezredes szokásrendszer szerint a család becsületén esett foltként élik meg, amelyet csak vérontással moshatnak le magukról. A halálra ítélt szerelmek ügyét a 2010-ben alakult aktivistacsoport, a Love Commando karolta fel, amelynek tagjai a jogi mellett fizikai és lelki segítséget is nyújtanak a bosszúra szomjazó rokonok, falutanácsok és korrupt rendőrök által üldözött, hozzájuk forduló pároknak.

A szerelmi házasság brutális megtorlásait feldolgozó, megrázóan igaz történeteken keresztül az az India tárul fel előttünk, amelyben a modern világ az ősi tradíciókkal néz farkasszemet. Arya és Bogi európai utazóként próbálja megérteni ezt az egyszerre csodás és kegyetlen kultúrát, miközben megismerkednek Hartival, a családja haragja elől Delhibe menekülő fiatal lánnyal. Csakhamar maguk is a Love Commando segítőivé és a bujkáló párok igaz barátaivá válnak, és megdöbbentő sorsokat ismernek meg. Az emberkereskedők markából szabadult, szüleik kínzásai és az idegenekkel kötendő kényszerházasságok elől menekülő lányok és a párjukért harcolva egész addigi életüket feladó fiúk életútja túlmutat a romantikus szerelmi drámákon, és valós társadalmi kérdéseket is felvet. Kinek van joga a szerelmi házassághoz? Győzelmet arathat-e a tiszta szerelem az évezredes társadalmi szokások felett? Elkerülhetik-e sorsukat a szerelmespárok?

 

Balogh Boglárka tanulmányait az ELTE jogi karán végezte. Hat éve utazik és ír a világ különböző tájairól, ahol önkéntesként tevékenykedik árvaházakban, valamint civil szervezeteknél. Járt a Kenya és Szomália, valamint a Thaiföld és Burma határán létrehozott menekülttáborokban, dolgozott Afrikában, Közép-Amerikában, Ázsiában, Indiában, Indonéziában. Rendszeresen jelennek meg írásai a Szabad Föld, valamint az Élet és Tudomány című lapokban. Első könyve 2010-ben látott napvilágot A belém fagyott tenger címmel.