Sikeres kísérletet hajtott végre az amerikai haditengerészet tengeralattjáróról indítható drónnal

Sikeres kísérletet hajtott végre az amerikai haditengerészet tengeralattjáróról indítható drónnal

 

Tengeralattjáróról indítható pilóta nélküli repülőgéppel hajtott végre első ízben sikeres kísérletet az amerikai haditengerészet kutatólaboratóriuma (NRL) – jelentette csütörtökön az amerikai média.

A NRL közölte, hogy a drónkísérletet a Los Angeles osztályú, USS Providence atommeghajtású tengeralattjáróról hajtották végre Hawaii közelében

Az XFC kódjelű drónt az NRL fejlesztette ki kevesebb mint hat év alatt. Viszonylag olcsón megépíthető, alacsony magasságban repülő szerkezetről van szó, amely hírszerzési és felderítő bevetések végrehajtására egyaránt alkalmas.

A kísérlet során az összehajtott szárnyú drónt egy különleges indítószerkezetben helyezték el, amely elfér a hagyományos, Tomahawk típus cirkáló rakéták felbocsátásához használt indítóállásban. A felbocsátás után az indítószerkezet a tenger felszínére emelkedett, és miután kinyílt, a tengeralattjáróról küldött parancsra felbocsátotta a drónt, amely elérve a kellő sebességet és magasságot kihajtotta szárnyait, hogy vízszintesen is tudjon repülni.

Az akkumulátorokkal meghajtott drón több órán át próbarepülést hajtott végre, és videofelvételeket küldött a tengeralattjáróra, majd a haditengerészet hawaii támaszpontján landolt.

www.gizmag.com/submarine-uav-launch/30027/