Nincs idő sírni

Nincs idő sírni

Ne sírjunk, ha rólunk van szó!

Jobb egy tett, mint ezer sóhaj… (haszid mondás)

Néha jó elérzékenyülni…
Igaz, hogy általában nem szeretünk sírni, de azért legyünk őszinték, néha jól esik meghatódni. Sőt! Például utólag kifejezetten „büszkék” vagyunk magunkra, ha egy közeli barátunk temetésén annyira elérzékenyültünk, hogy könnyeket hullattunk. Persze az is igaz, hogy igazán akkor tudunk elérzékenyülni, ha valamiképpen  rólunk van szó. Tudjuk sajnálni barátunk barátját, ha balesetben meghalt, de azért jobban sajnálkozunk, ha közvetlenül a mi barátunkról van szó. Könnyezünk, ha éhező gyerekekről hallunk, de azért könnyebben megy a sírás, ha – ne adj Isten! – saját gyerekeinkről van szó. Sőt tulajdonképpen csak akk or tudunk elérzékenyülni, ha valamennyire hozzánk kapcsolódik a szomorú –  vagy éppen örömteli – esemény. Ha pedig nem kapcsolódik hozzánk, akkor magunkhoz kapcsoljuk. Megesik a szívünk az éhező gyerekek láttán, mert magunk is voltunk már éhesek, vagy ha mégsem, belegondolunk, milyen lenne éhesnek lenni, vagy egyszerűen nekünk is vannak gyerekeink, és arra gondolunk milyen rossz lenne, ha ők lennének ilyen helyzetben.

Ideje van a sírásnak, és ideje a nevetésnek
Nemes dolog meghatódni, de mikor van az ideje a sírásnak? Mindig helyénvaló dolog-e elérzékenyülni? Salamon király így fogalmaz: „Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek” (Prédikátor 3:4.).
Első ránézésre a „legbölcsebb ember” arra hívja fel figyelmünket, hogy jó, ha tudjuk mikor van a nevetés és mikor a szomorúság ideje. Ha azonban jobban belegondolunk, akkor önmagában ehhez a felismeréshez, nem kell salamoni bölcsnek lenni. Ha valaki nevet, amikor másnak sírhatnékja van, vagy szomorúan sír, amikor mindenki önfeledten nevet, nos akkor vagy egy pszichikai esettel, vagy kegyetlen szadistával van dolgunk. Ennek a felismerése nem kíván salamoni bölcsességet. A Prédikátor inkább arra utal, hogy  amikor szomorúak vagy éppen boldogok vagyunk, akkor sem mindig jó, ha sírunk vagy nevetünk. Lehet, hogy vannak olyan megható helyzetek, amikor jobb ha félretesszük a sírást.

Köves Slomó teljes cikkét ezen a linken olvashatja el

Hírek

Izraeli diákok látogattak Holokauszt túlélőket Debrecenben
A debreceni chábád közösség vezetői, Riki és Smulik Feigin különleges chanukai programot terveztek erre az évre. A program célja az volt, hogy összehozzák a városban tanuló fiatal izraeli diákokat a helyi közösség idősebb tagjaival.

Megnyitották a Tett és Védelem új irodáját
Gideon Behar és az izraeli küldöttség prominens tagjai, Nathan Sharansky és Avraham Duvdevani egy fontos, szimbolikus jelentőséggel bíró eseményre érkeztek Budapestre. Ünnepélyes keretek között felavatták a Tett és Védelem Alapítvány és a Zsidó Ügynökség közös antiszemitizmus-monitoring irodáját.

Mindig van következő lépés
Különleges ünnepségre került sor a Vasvári Pál utcai zsinagógában a szombati imán: bár micvót ünnepeltek a közösség tagjai. Az ünnepség különlegessége maga a bár micvó fiú volt: a Tórához életében először felhívott Slomó ben Wolf ugyanis nem 13 éves, hanem 67 éves volt.

Korcsolya és adakozás
Idén is megrendezték a korábbi években nagy sikert aratott hanukai korcsolyázást. A Városligeti Műjégpályán közel 400 korcsolyázó köszöntötte a fény ünnepét.

A fényt ünnepelték a sötétség ellenére
Nyolc nap, tizenkét vendég, több ezer ünneplő – a közösségi hanukai gyertyagyújtás csodálatos élményét meg a vandálok rombolása sem tudta elrontani.

Újabb Hanukiát rongáltak
A korábbi hanukai menóra rongálások után, ma, csütörtökre virradóra egy további – a Blaha Lujza téren felállított – hanukai mécsestartó került megrongálásra. A VIII. kerületi Rendőrkapitányság a nap folyamán kézre kerítette az elkövetőt.

Holokauszt-emlékév – Több mint ezer pályázatot nyújtottak be a civil alap támogatásaira
Több mint ezren pályáztak a “Magyar Holokauszt Emlékév – 2014″ című kiírásra, a kormány által létrehozott, másfél milliárd forintos civil alap támogatásaira – tájékoztatta L. Simon Lászlónak, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága fideszes elnökének kommunikációs vezetője szerdán az MTI-t.

Ilan Mor: Izraelnek tartania kell a kapcsolatot a diaszpórában élő zsidósággal
Nagyon fontos, hogy Izrael állama és népe tartsa a kapcsolatot a diaszpórában élő zsidósággal, különös tekintettel a holokausztot túlélőkre – mondta Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete az MTI-nek azután, hogy hanuka alkalmából egy 106 éves holokauszt-túlélőt köszöntöttek zsidó szervezetek csütörtökön Budapesten.

Eltemették László Károlyt
Napsütötte helyet kért magának a veszprémi izraelita temetőben, amikor kiválasztotta a sírhelyet László Károly neves műgyűjtő, a város tiszteletbeli polgára. Kívánsága teljesült. Verőfényben helyezték örök nyugalomra a kőfalnál, amelyet körbejár a nap

Tenni a védelemért
Zavarba ejtő cikket írt Révész Sándor a minap. A jeles publicista azt rója fel az általam vezetett Tett és Védelem Alapítványnak, hogy „precedensértékűnek” nevezett egy holokauszttagadás jogcímen hozott jogerős ítéletet. Révész szerint amit a zsidó szervezetek által életre hívott alapítvány csinál, az pótcselekvés, és a kormány sanda módon még támogatja is ezt a – nevezzük Révész kedvéért így – maszatolást.

Makkabeusok korából való házat tártak fel Jeruzsálemben
Makkabeusok korából való házat tártak fel Jeruzsálemben, a Templom hegy közelében. Az épületet pár hónappal ezelőtt fedezték fel, de csak kedden jelentették be a nyilvánosságnak. A ház a Dávid városaként ismert területen fekszik. Ez az első épület, amit ebből az időszakból Jeruzsálemben találtak.

Megerősítették: zsidók nem léphetnek a Templom-hegyre
Izrael főrabbijai egy aláírásukkal hitelesített nyilatkozatban megtiltotta a zsidóknak a Templom-hegy látogatását, ahol egykor a jeruzsálemi Szentély állt.

Programok

Tanulj a jövődért!
HaAtid – ez a neve az EMIH új ösztöndíj- programjának.
Azt jelenti, jövő. Jövő, mert a jövő nemzedékének oktatásáról szól. Te hogyan tudod biztosítani a jövődet? A legjobb befektetés a tanulás.
Ha idősebb vagy 14 évesnél, de nem vagy még 30, és anyai ágon zsidó vagy, havi 130 dollárral járulunk hozzá tanulmányaidhoz.
További információk és jelentkezés [email protected] és 0670-379-1088 telefonszámon.

Mikvéről haladóknak
Használja a mikvét, de szeretné felfrissíteni ismereteit a családi élet tisztaságáról? Szívesen elmerülne a rituális fürdővel kapcsolatos háláchákban? Most induló előadássorozatunkat kifejezetten a mikvét már használó, annak alapvető hálácháit ismerő hölgyeknek ajánljuk

Új programsorozat gyerekeknek az Óbudai Zsinagógában Kábálát Sábátkor
Az Alef Kids új programsorozatot szervez Kábálát Sábátkor a gyerekeknek az Óbudai Zsinagóga játszóházában. A 6-10 éveseket drámajátékkal várjuk 19.00 órától. A tematikus foglalkozások a zsinagógai élet, az ünnepek tárgyainak játékos bemutatkozására épülnek.

Szombati gyertyagyújtás: 15:35
Szombat kimenetele: 16:45

Hetiszakasz

Szakaszunkban – Vájigás (1Mózes 44:18-47:31.) – Jehudá elmondja nagy védőbeszédét, melyben az egyiptomi alkirályt (akiről nem tudja, hogy azonos eltűnt-eladott testvérével, Józseffel) hitszegéssel vádolja, felajánlja, hogy ő maradjon Egyiptomban Benjámin helyett, akinél megtalálták az “ellopott” ezüst serleget. Olyan átérzéssel ecseteli az ősz apa fájdalmát, ha kedvenc (tízgyermekes…) “kisfia” nem tér haza – hogy József elérzékenyül, sírva fakad és megismerteti magát testvéreivel. Utána hazaküldi őket minden jóval és azt üzeni apjának, jöjjön Egyiptomba, háza népével egyetemben és legyen a vendége. Ez meg is tört&e acute;nik, Jákob “lemegy” Egyiptomba, és a család letelepszik Gósen földjén.

A hetiszakasz teljes szövege
Rási kommentárjai
Hászid folklór
Nógrádi Bálint: A szülők önfeláldozása
Köves Slomó: Isteni gondviselés a családokban
Köves Slomó: Miért leckéztette József a testvéreit?
Köves Slomó: Nincs idő sírni

Imaidők

Sász Chevra Zsinagóga  (VI. Vasvári Pál u. 5.)

Hétköznap:     8.10: Reggeli ima
Vasárnaptól csütörtökig: 17:30: Délutáni és esti ima a Keren Orban
Péntek este:     17.30: Hetiszakasz tanulás
18:00: Esti ima, majd kidus
Szombat:              8.45: Hetiszakasz tanulás
9:10: Reggeli ima, majd kidus
16:35: Délutáni ima, majd szeudát slisit

Óbudai Zsinagóga (III. Lajos utca 163.)

Hétfőtől péntekig, munkanapokon: 6.30: Reggeli ima
Péntek este:    18.00: Tanulás
18.30: Esti ima, majd kidus
Szombat:      9.30: Tanulás
10.00: Reggeli ima, majd kidus