Megosztottak az egyiptomi iszlamisták az alkotmányról tartandó népszavazás kapcsán

Megosztottak az egyiptomi iszlamisták az alkotmányról tartandó népszavazás kapcsán

 

A szalafista an-Núr csütörtökön felszólította híveit, szavazzanak az egyiptomi alkotmánymódosításról tartott referendumon a tervezet mellett, amelynek kidolgozásában ő maga is részt vett, a Muzulmán Testvériség viszont -, amelynek színeiben a júliusban megbuktatott Mohamed Murszi elnök 2012-ben hatalomra került -, elutasítja a szöveget.

„Módosított alkotmányról van szó. A végeredmény általánosságban elfogadható a számunkra, ezért az ‘igen’ mellett kampányolunk” – mondta Nader Bakkar, az an-Núr szóvivője.

A Murszit támogató pártszövetség, amelynek vezető ereje a Muzulmán Testvériség, még nem döntötte el, hogy a „nem” mellett érvel, vagy a legkésőbb január elején esedékes népszavazás bojkottjára szólít fel – közölte a testvériség egyik magas rangú vezetője.

A pártszövetség közleményében kiemelte: „elutasítja a katonai elnyomás alatt manipulált népszavazást”.

Az egyiptomi iszlamisták megosztottak Murszi megbuktatásának kérdésében. Az an-Núr csatlakozott a hadsereghez, az ország első demokratikusan megválasztott elnökének a hatalomból történt eltávolítását helyeslő több más politikai erőhöz, valamint keresztény és muzulmán egyházi intézményekhez. Az an-Núr képviselőt is küldött az alkotmányozó bizottságba, amelynek 50 tagját a ténylegesen a hadsereg által irányított hatóságok nevezték ki.

Murszi hívei viszont július 3. óta szinte mindennap tüntetnek, semmibe véve az új hatóságok elnyomását, amelynek következtében egyetlen nap alatt több mint ezren haltak meg és több ezer embert vettek őrizetbe.

Az alkotmányozó bizottság vasárnap szavazta meg a 2012 végén Murszi által elfogadott alaptörvény módosítását. Az új alkotmány világiasabb jellegű, és bővíti a hadsereg hatáskörét. Engedélyezi azt is, hogy civilek felett katonai bíróságok ítélkezzenek, ami kiváltotta az emberi jogi csoportok aggodalmát és több világi mozgalom tiltakozását.