Erekat a palesztin-izraeli békefolyamatról: „nehéz és bonyolult” a helyzet

Erekat a palesztin-izraeli békefolyamatról: „nehéz és bonyolult” a helyzet


50187696921483183103no.jpg

 


גורם פלסטיני: דחינו את הרעיונות של קרי בנושא ביטחון
הפלסטינים שופכים מים צוננים על הפתרון שהציע מזכיר המדינה האמריקני לסידורי הביטחון במסגרת הסכם שלום עתידי. זמן קצר לאחר פגישתו של קרי עם אבו מאזן ברמאללה, אמר גורם פלסטיני: „הצעותיו יובילו להמשך הכיבוש”
סוכנויות הידיעות  פורסם:  05.12.13 , 18:49

„הפלסטינים דחו את הרעיונות שהועלו על ידי מזכיר המדינה האמריקני בכל הקשור לסידורי הביטחון בהסכם שלום עתידי”, כך אמר הערב (יום ה’) גורם פלסטיני בתום פגישה שקיים ג’ון קרי ברמאללה עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן. הגורם הפלסטיני סירב לפרט באילו רעיונות מדובר, אך אמר כי „הצד הפלסטיני דחה אותם מכיוון שהם יובילו להמשך הכיבוש”. בהמשך ייפגש קרי פעם נוספת היום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

A palesztin-izraeli békefolyamattal kapcsolatos helyzetet továbbra is „nagyon nehéznek” és „bonyolultnak” nevezte csütörtökön Száeb Erekat palesztin főtárgyaló.

Erekat azután nyilatkozott, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnökkel együtt Rámalláhban több órás megbeszélést folytatott az amerikai külügyminiszterrel. John Kerry a találkozón azokat a biztonsági javaslatokat ismertette, amelyeket előzőleg Jeruzsálemben Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel vitatott meg.

Erekat beszélt arról is, azt szeretné, ha az amerikai diplomácia vezetője rábírná Izraelt a telepes lakások építésének leállítására, mert az „minden nehézség okozója”.

John Kerry a részletek ismertetése nélkül egy sajtótájékoztatón elmondta: a békefolyamatot illetően történt némi előrelépés. „Egy sor regionális biztonsági kérdésről tárgyaltunk: Izrael állam és a jövőbeli palesztin állam biztonságáról” – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter, hozzátéve, hogy néhány javaslat ügyében történt előrelépés, de hogy pontosan miről van szó, azt nem hozzák nyilvánosságra. Megjegyezte: egy héten belül vissza fog térni, hogy folytassák a tanácskozást.

Egy névtelenül nyilatkozó palesztin forrás csütörtökön közölte: a palesztinok elutasították Kerry ajánlatait, mivel szerintük azok csak Ciszjordánia izraeli megszállásának meghosszabbításához és fenntartásához vezetnének.

Kerry John Allennel, az afganisztáni nemzetközi erők volt főparancsnokával és közel-keleti különleges tanácsadóval érkezett a Netanjahuval folytatott megbeszélésre Jeruzsálembe. Allen tábornokot azzal bízták meg, hogy próbálja kibékíteni a felek biztonsági kérdésekkel kapcsolatos ellentétes álláspontját.

Netanjahu a találkozón megerősítette, hogy hazája kész átfogó megállapodásra a palesztinokkal. „Izrael kész történelmi békét kötni a kétállami megoldás alapján” – mondta. Hozzátette azonban, hogy a megállapodásig még sok kemény munka van hátra.

Kerry pénteken ismét Izraelben tárgyal.