Révay András:Vízzel a rák ellen

Révay András:  Vízzel a rák ellen

 

(viz) A világhírű tudós, a Nobel-díjas Szent-Görgyi Albert, a hetvenes években egy alkalommal azt mondta: véleménye szerint a rák megoldásához szubmolekuláris szinten fogjuk megtalálni a kulcsot. Könnyen lehet, hogy e kijelentést egy másik magyar tudós kutatásai fogják igazolni.

 

Somlyai.jpg

(Somlyai) Azt a bizonyos kezdő lökést Somlyai Gábor még gyerekkorában kapta. Egy kedves ismerőse nyelvgyök-daganat következtében halt meg. Látta szenvedéseit, hallotta, hogy a felnőttek milyen gyakran beszélnek a rákról. Ez indította arra, hogy később maga is a rákkal foglalkozzon. Hallva Szent-Györgyi professzor véleményét, hogy szerinte az elektronok áramlásában van valami zavar és az vezet a rákhoz, elgondolkodott. Szinte megérzésszerűen úgy döntött 1976-ban, hogy nem az elektronoknak, inkább a pozitív töltésű hidrogén ionoknak van ebben nagyobb szerepe és ő ezt fogja vizsgálni. Biológus lett. A gondolat később sem hagyta nyugodni. Azt, hogy vannak olyan hidrogénatomok, melyek magjában a proton mellett egy neutron is van – ma már az iskolákban is tanítják. A nehézhidrogén, tehát a deutérium, és a nehézvíz szerepét a történelemben – többé-kevésbé – ugyancsak jól ismerjük. Ő feltételezte, hogy a nehézhidrogénnek élettani hatása is lehet és ezt kezdte el kutatni. Úgy gondolta; a deutérium és a hidrogén esetleg együtt szabályozza a sejtosztódást. Némi kitérő után az Országos Onkológiai Intézet tudományos főmunkatársa lett. Arra volt kíváncsi, mi történik a daganatsejtekkel, ha csökkentett deutériumtartalmú tápfolyadékba helyezik. A hétköznapi ivóvíz deutériumtartalmát a legkönnyebben frakcionált desztillálással lehet csökkenteni. A H2O-hoz képest a nehézhidrogént tartalmazó D2O forráspontja másfél fokkal magasabb. Ha a vízgőzt lepárlótornyokba vezetik, ott többször lecsapódik, elpárolog, lecsapódik, elpárolog, akkor egy idő után egyre kevesebb lesz benne a nehézvíz. Némi túlzással, majdnem úgy készül, mint a pálinka, csak sokkal bonyolultabban. A víz deutériumszintjét műszerekkel gyorsan és pontosan lehet mérni. Magyarországon a csapvízben 142-145 ppm (parts per million) között ingadozik ez a mérték, ami azt jelenti, hogy egymillió vízmolekulából 142-145 tekinthető nehézvíz molekulának. A desztillálás során igen jelentős, akár 25 ppm-ig terjedő csökkentést lehet elérni.

A kísérletek kezdetén emlőtumorból és prosztatarákból származó sejtek esetében bizonyosodott be, hogy a deutériummegvonás roppant hatásosan gátolja, leállítja a sejtosztódást. Az is kiderült, hogy az egészséges sejtek osztódását nem vagy csak nagyon minimális mértékben befolyásolta. Az első publikáció erről 1993-ban jelent meg az Európai Biokémiai Társaság lapjában. A „szakma” egy évvel később vett tudomást erről a kutatási irányról – és ahogy az várható, azonnal el is marasztalták, igen keményen támadták. A bizonyítékokat meg sem nézték – emlékezett vissza a kezdetekre Somlyai Gábor, majd így folytatta: Ma már tőlünk függetlenül, más egyetemeken, kutatóintézetekben is folynak ilyen kutatások, például a sanghaji egyetemről közöltek nemrégiben új eredményeket arra vonatkozóan, hogy a tüdőrákos sejtek szaporodását gátolta a csökkentett deutériumtartalmú víz. A kínai kutatók felvetik a humán alkalmazás lehetőségét is. Folyamatosan nő azon közlemények tömege, amelyek megerősítik, hogy a deutériumnak mennyire fontos szerepe van a sejtosztódásban. A kutatások, vizsgálatok már Romániában, Japánban, Kínában, Oroszországban, az Egyesült Államokban is folynak, néhány helyen már termékekkel is a piacon vannak. A nemzetközi tudományos világ felfigyelt az eredményekre, melyek összhangban vannak az elmúlt évtizedekben szerzett tudással a daganatsejtek genetikájáról és sejtanyagcseréjéről.

 

(Preventa) A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. húsz éve működik és az eredményeiket ma már lehetetlen figyelmen kívül hagyni. Persze az igazi elismerés, elfogadás még nem történt meg, bár a tudomány képviselői és az orvosi szakma egyre növekvő része ismeri és támogatja az eljárást, felismeri jelentőségét. A HYD fontos eredménye, hogy 1999 óta törzskönyvezett állatgyógyszerük van. Az állatorvosok 14 éve használják a csökkentett deutériumtartalmú Vetera-DDW-25 daganatellenes állatgyógyászati készítményt. Kutyák, macskák gyógyításánál igen jó tapasztalatokról számolnak be. Az embereknél alkalmazható gyógyszer törzskönyvezéséhez olyan vizsgálatsor szükséges, amelynek a költsége 600 millió és egymilliárd forint között van. Jelenleg, a törzskönyvezett állatgyógyászati készítmény mellett, az élelmiszerként bejegyzett – és így emberi fogyasztásra engedélyezett, Preventa nevű ivóvizük kapható – 2000 óta. Többféle is van forgalomban, mindegyiken szám jelzi a csökkentés mértékét, a deutériumtartalmat. Egy palack Preventa ára nagyjából egy doboz cigarettáéval azonos, ez ésszerű befektetésnek tűnik az egészségmegőrzés érdekében.

Prosztatarákos betegekkel már lezajlott egy humán fázis II. klinikai vizsgálat jóváhagyott protokoll szerint. A betegek fele rendes ivóvizet, fele csökkentett deutériumtartalmút kapott, még az orvosok sem tudták, melyik beteg melyik csoportba tartozik. Összességében 160 cm3-rel csökkent a prosztata térfogata azoknál, akik a hatóanyagot kapták, a kontroll csoportban ennek az értéknek a harmada sem mutatkozott. A túlélést tekintve is jobbak voltak az eredmények, egy év múltán a kezelt csoportból csak ketten, a kontroll csoportból kilencen haltak meg. A klinikai vizsgálat értékelésébe bevont 44 beteg adatain túl, további 91 olyan ember sorsát is követték, akiknél a prosztatarák mellett távoli csontáttét is megjelent már. A betegek a hagyományos orvosi kezelés mellett a csökkentett deutériumtartalmú vizet is fogyasztottak. Náluk az „átlagos túlélési idő” 5,4 év volt, szemben az ilyenkor várható 1,2-1,6 évvel. Az eredményeket nemzetközi folyóiratban közölték.

A legújabb eredmények szerint a deutériummegvonás a metabolikus betegségek kezelésében is szerepet kaphat a jövőben. Először állatkísérletes modell, majd harminc betegen folytatott klinikai vizsgálat szolgáltatott adatokat arra nézve, hogy a deutériumcsökkentés a 2-es típusú cukorbetegség esetén is kedvező hatású. A vizsgálatba bevontak három hónapig fogyasztották a 105 ppm-es vizet. Kiderült: a HDL, tehát a jó koleszterin szintje emelkedett, az éhomi vércukorszint csökkent, alacsonyabb volt az inzulinszint.

Húsz év után jutott el a HYD oda, hogy jelentkezett egy komoly magyar befektető, aki hozzájárul a kutatások felgyorsításához, a tervezett új klinikai vizsgálat lefolytatásához. Jelenleg gyógyszergyári környezetben építenek egy olyan tornyot, ami lehetővé teszi, hogy a nemzetközi szabályoknak megfelelően gyárthassák az alapanyagot a vizsgálati készítményhez. Ha elindul a gyártás, akkor vihetik be a készítményt a klinikai vizsgálatba, akkor kaphatnak etikai engedélyt az emberen történő vizsgálathoz. Hat hónapig kapják majd a betegek a vizsgálati készítményt, ezt követően következhet a kiértékelés, az első eredmények másfél-két év múlva várhatók.

Figyelemre érdemes, hogy mostanában egyre több olyan termék jelenik meg a piacon, melyekről azt állítják, hogy csökkentett deutériumtartalmú. A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. komoly tudományos háttérrel, már húsz éve végzi a vizsgálatait. A Preventa az a termék, az a megbízható védjegy, amelyik biztosan a feltüntetett értékben tartalmazza a deutériumot, és ami mögött a HYD 20 éves tudományos munkája, eredményei, nemzetközi elismertsége és rangja áll. Eredményeikre a világ egyre több pontján, egyre több publikációban hivatkoznak.

 

Preventa.jpg