Hanuka 5774 / 2013: ünnepi programajánló MAZSIHISZ

Hanuka 5774 / 2013: ünnepi programajánló

MAZSIHISZ
A zsidó naptár szerint kiszlév 25-től tévét hó 3-ig tartó nyolc napos ünnep. Hanuka ünnepe idén november 28. és december 5. között tart. Az ünnep első lángját november 27-én, szerdán az utolsó a nyolcadik lángot december 4-én, szerdán este kell meggyújtani.

Hanuka ünnepe emlékezik a Makkabeusok szíriai görögök feletti győzelmére (i.e. 165.), a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára.  Az i.e. 2. század közepén a Júdeát kormányzó görög uralkodó IV. Antiochosz, az eddig vallási önállóságot élvező Júdeában korlátozó intézkedéseket vezetett be, hogy elősegítse a hellenizmus térhódítását. Az erőszakos hellenizálás elleni harc szabadságharcba torkollott és a zsidók legyőzték a hódítókat.

A Hanuka szó felszentelést jelent, utalva az eseményre, hogy a szabadságharc győzelme után a bálványokkal megszentségtelenített jeruzsálemi Szentélyt újra felszentelték.

A teljesség igénye nélkül igyekeztünk összeállítani egy csokorra valót az idei hanukai program kínálatból. Minden kedves olvasónknak Hag hanuka szaméah! – Örömteli hanuka ünnepet kívánunk. Ajánlónkat a beérkezett információk alapján folyamatosan frissítjük. Kérjük, hogy a programokat a [email protected] e-mail címre küldjék. (Köszönettel: A szerk.)

hanukaprogramok_2013_5774_j__.jpg

November 27. szerda

16:00 óra
Újpesti zsinagóga
A Lauder iskola diákjai és a Klezmerész együttes ünnepi koncertje
Pontos cím: Budapest IV. ker., Liszt F. u.7.

18:00 óra
Ünnepi kántorkoncert a Bethlen téri zsinagógában 
Közreműködnek: Biczó Tamás, Fekete László, Jakal Zoltán, Kardos László, Kerekes Béla
Schwezoff Dávid, Szilágyi Gábor, Tóth Emil, Zucker Immánuel kántorok és Neumark Zoltán zongoraművész
Pontos cím: Budapest VII. ker., István utca 17.

November 28. csütörtök

19:00 óra
Jazrael koncert a Yiddishe Mamma Mia étteremben
Közreműködnek: Bíró Nóra-ének, Jáger Bandi-zongora, Farkas Izsák – hegedű
Pontos cím: Budapest VII. ker, Király utca 13. (Gozsdu-udvar)

November 30. szombat

17:00 óra
Hanukai Vidámság a Hunyadi téren…
Program: Gyertyagyújtás; Domán István főrabbi méltatja az ünnepet; a Scheiber Sándor-iskola drámatagozatosai (Nagy Ágnes betanításában) alkalomhoz illő jelenettel készültek. Humorban nem ismer tréfát Varga Ferenc József. DINA Music Budapest duó formációja (Pandzarisz Diana – ének, Lamm Dávid – gitár). Garai Róbert előadóművész Királyhegyi Pál örökéletű humorát osztja meg. A Jazzreal együttes duója: Bíró Nóra (ének) Jáger Bandi (zongora). Dúsan terített asztal, a Laky Konyha cukrászati remekeivel. Szívesen látjuk az érdeklődőket, belépő nincsen, de a jókedvét senki ne felejtse otthon!!!
Pontos cím: Budapest VI. ker. Hunyadi tér 3. félemelet

17:00-21:00 óra között
A rabbi házhoz megy – hanukázz otthon
Ha összegyűlik nálatok minimum nyolc gyerek, akkor Verő Tamár rabbi elmegy hozzátok, hogy együtt gyújtsátok meg a hanukai gyertyákat az otthon melegében! Csak 10 percet marad, és rohan tovább (mint általában). Jelentkezés névvel és időponttal a [email protected] E-mail címen.

December 1. vasárnap

14:00 óra
Hanuka Komáromban
Program: Bíró Eszter ünnepi koncertje – Bíró Eszter hanuka ünnepére különleges hangulatú koncerttel készül. Műsora felnőttekhez, gyerekekhez egyaránt szól, hogy a Fény ünnepe, az örömzene által még fényesebb lehessen. Fináli Gábor rabbi jelölt, a dél- pesti zsinagóga vallási vezetője ünnepi előadása. Tombola, trenderli, ünnepi ételek, ajándék a gyermekeknek. A program második felében ünnepi fánkkal, trenderlivel és tombolával várunk mindenkit, a gyermekek különleges ajándékot kapnak. Hozza magával unokáit is! A Komáromi Zsidó Hitközség Hanuka ünnepe alkalmából fánksütő versenyt hirdet. Mindenki elhozhatja az általa készített fánkot, vagy latkeszt a Shalom klub rendezvényére. A benevezett műveket a zsűri értékeli. Az első három helyezett értékes nyereményben részesül. Mindenki nevezését várjuk!
Pontos cím: Komárom (Szlovákia) Eötvös u. 15.

15:00 óra
A Dohány utcai zsinagóga körzet Hanuka ünnepsége a Goldmark Teremben
Ünnepi beszédet mond: Dr Frölich Róbert főrabbi, az 5. láng ünnepélyes meggyújtása. Közreműködők: Salomon Sulzer Zsidó Gyermekkórus Dr.Breuer Ábrahám vezetésével. Kováts Kriszta Kvintett – Kováts Kriszta új zenekarával budapesti legendákról, helyekről és emberekről énekel, Füttyös Gyuritól Rejtő Jenőig, az Andrássy úttól a Thököly útig. Az ünnepség után hagyományos chanukkai finomsággal várják a kedves vendégeket.
Pontos cím: Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.

15:00 óra
Az Elvarázsolt Fénybetűk – Hanuka családi nap a Bálint Házban
Az elvarázsolt fénybetűk meghívnak színes, bűvös, csodás világukba.
Együtt mászunk Júda Makabival a barlangban. Fánkot díszítünk (majd megesszük!). Bűvös trendellit pörgetünk. Gyertyát készítünk és sok minden mást. Együtt táncolunk, énekelünk. Lesz még bűvészvilágbajnok, bábszínház, arcfestés, óriás darts és megannyi érdekes játék.
Pontos cím: Budapest VI. ker., Révay u. 16.

17:00 óra
Hegedűs Gyula utcai zsinagóga / Csáky
Az ünnepi gyertyagyújtás és a köszöntők után, a jó hangulatról Bach Szilvia humorista valamint Klein Judit énekművész és a Judrom zenekar tagjai gondoskodnak. A kulináris élvezeteket rengeteg fánk biztosítja.
Pontos cím: Budapest XIII. ker., Hegedűs Gyula utca 3. I. emelet

17:00 óra
Frankel zsinagóga
Mesék rólad – Rólam kis zenével. Fellépnek: Hernádi Judit ének, Heilig Gábor ének és gitár. Közreműködik a Goodafternoon zenekar: Kovács Péter ütős hangszerek, Nagy Gergely billentyű, Pálinká Gergely gitár, zenekarvezető. Lesz még: Gyertyagyújtás, fánk, ünnepi méltatások, méltóságok, Matisyahu.
Pontos cím: Budapest II. ker., Frankel Leó u. 49.

December 3. kedd

17:30 óra
Lágymányos-Bét Sálom zsinagóga
A Bét Sálom tudósképzőjének következő előadása: Konok Péter „a Zsidók a 19-20. századi politikai mozgalmakban”. Konok Péter kutatási területe: A baloldali mozgalmak története, a baloldali identitás kérdései Magyarországon és nemzetközileg, a baloldali radikalizmusok kérdései, elsősorban a két világháború közötti időszakban, illetve 1968 körül, ideológia- mozgalom- és mentalitástörténet. Az előadás után hanukai gyertyagyújtás és tea/kávé/kóla stb. ismerkedési est.
Pontos cím: Budapest XI. ker., Károli Gáspár tér 5.

20:15 óra
Keleties Hanuka – ízek, fények, ősi kelet dallamok
Keleties hangulatban a Dina Music Budapest koncertje az ünnep hatodik napján a Kazimir Bisztróban a 25 éves Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében a Negyed6Negyed7 Fesztivál keretén belül.
Pontos cím: Budapest VII. ker., Kazinczy u. 34.


December 4. szerda

18:15 óra
Gyújts meg a Hanuka utolsó lángját a Lativval
A fiatalos környezetben, jó hangulat mellett a fánk, a gyertyagyújtás, a zene és a tánc sem fog hiányozni programunkból! Hozzd magaddal barátaidat is. Sok szeretettel várunk a város központjában.
Pontos cím: Budapest VI. ker., Andrássy út 59.
ÁLLANDÓ PROGRAMOK
Negyed6Negyed7Fesztivál
A részletes program ide kattintva tekinthető meg.

Hanukai gyertyagyújtás az ünnep minden napján a Bálint Házban, 17:30 órakor
(Az első este november 27. szerda)
Gyere, s gyújts velünk lángot, s egyél egy kis fánkot. Az ünnep a Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére (i. e. 165.), a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik.
Pontos cím: Budapest VI. ker., Révay u. 16.

Hanuka a Nyugati téren
Tizenötödik alkalommal rendezik meg a köztéri hanukai gyertyagyújtást a Nyugati téren
Az ünnep minden estéjén, pénteket kivéve 18 órától kezdődik az ünneplés. Minden este friss fánkkal és élő zenével várják az ünneplőket: a Sabbathtsong együttes és Yaakov Azulay részvételével. Az ünnepségen a hanukai lángokat a közösség rabbijai, Oberlander Báruch, Köves Slomó, Raskin Smuel és Glitzentsein Sámuel lobbantják lángra. Az esemény díszvendégei: Hegedűs D. Géza színművész, Fischer Iván karmester, Váncsa István újságíró, Gárdos Péter, filmrendező, Székhelyi József, színművész, Heller Ágnes, filozófus, Farkasházy Tivadar, újságíró és Heisler András, a Mazsihisz elnöke.
A részletes program ide kattintva tekinthető meg