Újabb Mensch-díjak átadása a Goldmark-teremben

Újabb Mensch-díjak átadása a Goldmark-teremben

Újabb Mensch-díjak átadása

 

A Mensch Nemzetközi Alapítvány 2013. szeptember 3-án, este 6 órakor a Goldmark-teremben (Budapest, VII. ker., Wesselényi u. 7., bejárat: Síp utca 12.)  újabb Mensch-díjak átadásával értékeli azok munkáját, akik az alapítvány céljainak eléréséért a legtöbbet tettek.

 

Az idei díjazottak:

 

Fehér Barnabás, a mádi zsinagóga gondnoka,

Hegedűs D. Géza, Kossuth- és Jászai-díjas színész, rendező,

Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete,

Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke,

Ungvári Tamás író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész.

 

 

Az esemény fővédnöke: Schweitzer József professzor, ny. országos főrabbi

 

Díszvendég: Simor Dénesné (sz. Lindner Luca), aki a Baár-Madas gimnáziumban osztálytársa és jó barátnője volt Szenes Hannának, akkor még Anikónak.

 

 A díjátadást a Sabbathsong Klezmer Band koncertje, majd állófogadás követi.

A Mensch Nemzetközi Alapítvány kiemelten közhasznú szervezet. Célja: olyan toleráns társadalmi értékrend, demokratikus történelmi tudat formálása, amely értékeli, tiszteletben tartja a kisebbségek és a felekezetek jogait, elítéli a sovinizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet és a gyűlöletkeltés valamennyi megnyilvánulását.

Az Alapítvány rendszeresen megemlékezett Raoul Wallenberg embermentő tevékenységéről. Izraeli és erre rászoruló magyar kisiskolásoknak szervezett hazai üdülőtáborokat. A mauthauseni koncentrációs táborba látogatott el az érdeklődő fiatalokkal. Közös izraeli-magyar ejtőernyősös ugrással emlékezett Izrael nemzeti hőseként tisztelt Szenes Hannára. 2010-ben csatlakozot ahhoz a hangversenysorozathoz, amelyet Daniel Pearl, a Pakisztánban 2002-ben, fiatalon és brutálisan meggyilkolt amerikai zsidó újságíró tiszteletére világszerte több száz helyen rendeztek meg. 2011-ben „Az Eichmann-per történelmi értékelése” címmel konferenciát szervezett, amelynek fő előadója Dr. Gabriel Bach nyugdíjas főbíró volt, aki az Eichmann-per idején a per főügyészének helyettesi tisztét látta el.

Mensch-díjat, oklevelet kapott többek között már:

 

Bokor Balázs nagykövet,

Branko Lustig filmproducer,

George Herbert Walker nagykövet,

Göncz Árpád Köztársasági elnök,

Schweitzer József professzor, ny. országos főrabbi,

Tom Lantos szenátor.

 

 Mensch Nemzetközi Alapítvány az ünnepség vendégeitől adományokra számít. Az adomány segít abban, hogy az Alapítvány középiskolásoknak szervezzen látogatást kiállításokra és emlékhelyekre – többek között a  mauthauseni  koncentrációs táborba  – , hogy ezzel  is felhívja a tizenéves fiatalok figyelmét a tolerancia és a demokrácia fontosságára.

 

MENSCH NEMZETKÖZI ALAPÍTVÁNYH-1143 Budapest, XIV., Semsey Andor u. 3.Tel.: +36 30/5034706, e-mail: [email protected]