Példátlan biztonsági intézkedések közepette kezdődtek el a horvát európai uniós csatlakozás ünnepi eseményei Zágrábban

Példátlan biztonsági intézkedések közepette kezdődtek el a horvát európai uniós csatlakozás ünnepi eseményei Zágrábban, ahol mintegy 170 vezető külföldi politikus vesz részt a nagyszabású rendezvényen.

A horvát főváros forgalmas főútjain és belvárosában már vasárnap délelőtt korlátozták a járműforgalmat, a déli városrészben lévő repülőtérre, vagy a közúton konvojokban érkező külföldi delegációk áthaladása idején teljesen lezárták az utakat. Kora délután hermetikusan körülzárták a központi ünnepségek két helyszínét is, a Szent Márk és a Jelacic teret, ez utóbbi helyszínre – ahol a villamosforgalmat is leállították – csak az esti órákban kezdték visszaengedni a kitartóan vagy kevésbé türelmesen várakozó érdeklődőket, kizárólag szigorú fémdetektoros vizsgálat után.

A város főútjai mentén és az ünnepségek helyszínén több ezer rendőr és biztonsági ember teljesít szolgálatot, átlag ötméterenként rendőrök állnak, akik kutyákkal, fémkeresőkkel a teljes területet átvizsgálták. Az MTI tudósítója azt látta, hogy a hulladéktárolókat, de még a villanyoszlopok szerelőnyílásait is egyesével ellenőrizték, a közönségnek érkezők közül még a gyerekeket és a babakocsikat is tüzetesen átvizsgálták.

A horvát fővárosban talán még soha nem tapasztalt elővigyázatosság oka, hogy összesen mintegy 170 külföldi politikus, köztük csaknem 30 állam- és kormányfő érkezett a csatlakozási ünnepségekre. Az Európai Unió vezető tisztségviselőin kívül szinte valamennyi európai uniós tagállam elnöki, miniszterelnöki vagy kancellári szinten képviselteti magát.

Délután Zágrábba érkezett Orbán Viktor kormányfő is, míg Angela Merkel német kancellár néhány nappal ezelőtt – más irányú elfoglaltságra hivatkozva – lemondta a részvételét. Ugyanakkor a balkáni térség országaiból, az Egyesült Államokból, Kanadából és a Vatikánból is vezető politikusok érkeztek a történelmi nap megünneplésére.

Este hét óra után kezdődött a politikusok programja, ők a Szent Márk téren lévő kormányzati épületben gyülekeztek. A csúcstalálkozókon elmaradhatatlan közös fotózás után Ivo Josipovic köztársasági elnök és Zoran Milanovic miniszterelnök ad munkavacsorát, innen érkeznek meg este 11-kor a résztvevők a Jelacic térre, ahol éjfél előtt és után a köszöntő beszédek hangzanak majd el.

Mindeközben kora este elkezdődött az igazi népünnepély is, a téren könnyűzenei koncertekkel szórakoztatják a zágrábiakat. Az egészen hajnalig tartó programot közel 700 ezer eurós költségvetésből állították színpadra, és csaknem 700 szereplő váltja egymást, bemutatva a horvát kultúra és a tudomány értékeit és nagyjait.

A nagyszabású zágrábi eseményekről több mint 700 újságíró, fotóriporter és operatőr tudósít a világ számos sajtóorgánumának, Brazíliától Kínán és Japánon át egészen Togóig.