Büszkeség és kérdések a zágrábi pohárköszöntőn

Horvát csatlakozás – Büszkeség és kérdések a zágrábi pohárköszöntőn

Érzékeny időszakban lép be Horvátország az Európai Unióba, Horvátországban is vannak dilemmák, de a horvátok meggyőződése, hogy az Európai Unió jelenti a jövőt – jelentette ki a horvát köztársasági elnök vasárnap este Zágrábban.

Ivo Josipovic az uniós csatlakozási ünnepség alkalmából a meghívott állam- és kormányfők, vezető külföldi politikusok számára tartott munkavacsorán pohárköszöntőjében arról beszélt: „érzékeny időszakban” csatlakozik 28. tagállamként Horvátország az Európai közösséghez. A sok „kétség és kérdés időszaka” ez Európa és a horvátok számára is, de az a meggyőződés uralkodik Horvátországban, hogy Európa jelenti a jövőt.
Hangsúlyozta, hogy Horvátország elválaszthatatlan földrajzi és történelmi kapcsolatban áll sok EU-tagállammal, a jószomszédság és a barátság hosszú ideje meghatározó és az lesz a jövőben is. A csatlakozási ünnepségeken nagy számban részt vevő nyugat-balkáni politikusok számára pedig azt az üzenetet fogalmazta meg: teljes erővel támogatni fogják európai közeledésüket.
A kormányzati negyedben a vacsora színhelyéül szolgáló hatalmas sátor alatt Zoran Milanovic miniszterelnök pohárköszöntőjében úgy fogalmazott: Európa és a világ számára „csak kis számot jelentünk, ezzel ellentétben viszont nagyok az álmaink” a teljes szabadságról.
Megfogalmazása szerint a mai, számtalan kihívással terhelt időben a szolidaritás és az oktatás jelenti az alapvető értékeket. Ezek a garanciái egy boldogabb társadalom és tartalmasabb élet megteremtésének – jelentette ki a horvát kormányfő.
A zágrábi Felsővárosban zajló munkavacsorával egy időben a közeli Jelacic téren a széles közönségnek szánt programok zajlanak. A koncerteken számos népszerű horvát előadó szórakoztatja a közönséget, s az éjféli tűzijáték után hajnalig tartanak Zágrábban a szórakoztató programok az uniós csatlakozás ünnepén.