Nem lehet példakép, aki műveiben a fasizmus ideológiáját népszerűsíti

Nem lehet példakép, aki műveiben a fasizmus ideológiáját népszerűsíti

 

Nem lehet számunkra példakép és nem viselheti közterület sem a nevét annak, aki műveiben zsidózik, uszít és a fasizmus ideológiáját népszerűsíti – fogalmazott Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség és a Közép és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének elnöke Tarlós István főpolgármesternek eljuttatott nyílt levelében. Szerdán a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy Budapest II. kerületében utcát neveznek el az antiszemitizmust és rasszizmust nyíltan hangoztató Tormay Cecile néhai írónőről. Alábbiakban a levél tartalmát közöljük.

Mély megdöbbenéssel értesültem róla, hogy Tormay Cécileről közteret nevezett el a Fővárosi Közgyűlés. Ugyanakkor végtelenül sajnálom, hogy – a labdarúgás szeretete okán – szívemhez oly közel álló Albert Flóriánt, egy lapon emlegetik olyan személlyel, akit nem népszerűsíteni, hanem kiírnunk kell a köztudatból. Egy író műveit szubjektíven lehet csak megítélni. Valakinek tetszik, valakinek nem. Azonban a múltban élt, a közéletben szereplő Tormay Cécileről a történelem már véleményt alkotott.

A II. világháború magyar áldozatainak emléke, a kirekesztés, a rasszizmus, és az antiszemitizmus elfogadhatatlanságának erős hite az, amit a XX. század tanulságként kell, hogy jelentsen mindannyiunknak!

Alapvető társadalmi és morális feladat, hogy Magyarországon ne lehessen olyan személyről közterületet elnevezni, aki támogatta a numerus clausus fennmaradását, és személyesen köszöntötte a fasiszta Mussolinit, jelezve ezzel a közvélemény számára egyértelmű állásfoglalását a fasizmus eszmeisége felé.

Nem lehet számunkra példakép, és nem viselheti közterület sem a nevét annak, aki műveiben zsidózik, uszít és a fasizmus ideológiáját népszerűsíti.

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Alapvető emberi normaként kezelendő felszólításunk tartalma, hogy gondoljon a még mai is közöttünk élő holokauszt túlélőkre is, akikkel szemben nekünk, utódoknak feladatunk úgy cselekednünk, hogy nekik ne kelljen a múlt borzalmait felidézniük, egy nyíltan antiszemitáról elnevezett köztér padjain ülve, szembesülve azzal a tudattal, miszerint az ő életüket tragikus körülmények közzé sodró és családtagjaikat kiirtó eszmeiség támogatást és támogatókat kap közéletünkben.

Bízva a Főpolgármester Úr eddig is megismert, a rasszizmust szigorúan elitélő hozzáállásában kérem, hogy javítsák ki az elkövetett hibát, amely csak a tájékozatlanság okán fordulhatott elő.

Tisztelettel:
Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség és a Közép és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének elnöke