Lendva díszpolgára lesz Dan Reisinger magyar születésű izraeli művész

Lendva díszpolgára lesz Dan Reisinger magyar születésű izraeli művész

 Dan Reisingert, a magyar születésű, világhírű izraeli grafikusművészt a szlovéniai Lendva díszpolgárává avatják vasárnap.

    A kitüntető címet Anton Balazek polgármester adja át személyesen a művésznek a lendvai zsinagógában, amely jelenleg kulturális intézményként működik, és a muravidéki zsidóság történetét bemutató állandó kiállításnak ad otthont.
    Lendva polgármesterének indoklása szerint Dan Reisinger egyrészt életművéért kapja a kitüntető címet, másrészt a szlovéniai zsidó közösség és Lendva város lakossága iránt tanúsított barátságos és támogató magatartásáért, a fiatal alkotók ösztönzéséért, valamint a városnak ajándékozott 53 műalkotásáért.
    Aleksandra Kozak, a polgármesteri hivatal munkatársa, aki az MTI rendelkezésére bocsátotta a laudációt, elmondta, hogy ebből az alkalomból szimbolikusan megnyitják a Szlovéniai Holokauszt Múzeumot a zsinagógában, emléket állítva ezzel a 69 évvel ezelőtt deportált muravidéki zsidóságnak. 
    A Holokauszt Múzeum megnyitását Marjan Tos, a maribori Zsidó Kulturális Örökség Központjának igazgatója szorgalmazta. Szlovéniában ugyanis csak Mariborban és Lendván maradt fenn zsinagóga. A lendvai emeletén van a történeti kiállítás, amelyet bővíteni fognak, a földszinten a falakon látható Dan Reisinger Tűztekercsek című, 53 lapból álló grafikai ciklusa, amelyet tavaly adományozott a művész Lendvának – összegezte a munkatárs.
    Dan Reisinger az MTI-nek elmondta, hogy az ünnepségen áldást mond majd héberül, így 70 év után most hangzik fel először héber ima a zsinagóga falai között. Ezt szimbolikus gesztusnak szánja – tette hozzá. 
    Nagyon örül a díszpolgári címnek, sokat járt Szlovéniában és hatott rá, hogy a helyi, a lendvai lakosság összegyűjtötte magának a kis zsinagógában az 1944-ben megsemmisített zsidóság emlékeit – hangsúlyozta a művész, aki elismeréssel beszélt arról is, hogy milyen élénk a művészeti élet a városban. 
    Dan Reisinger 1934-ben született Ó-Kanizsán (ma Magyarkanizsa), a volt Jugoszláviában. A vészkorszak idején apját magyar munkaszolgálatra vitték, soha nem tért vissza, őt édesanyjával szerb családok bújtatták. 1949-ben anyjával együtt kivándorolt Izraelbe, ahol elvégezte a jeruzsálemi Becalel Művészeti Akadémiát, a katonai szolgálat után pedig tovább képezte magát Brüsszelben és Londonban. Reisinger 1970 óta tagja a svájci székhelyű Nemzetközi Grafikai Szövetségnek (Alliance Graphique International). 1998-ban megkapta Izrael állam legmagasabb kitüntetését, az Izrael-díjat.
    Budapesten életmű-kiállítása volt az Iparművészeti Múzeumban, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2009-ben címzetes egyetemi tanárrá nevezte ki. Két évvel ezelőtt a Magyar Zsidó Múzeumban Post(ers)címmel volt látható 106 plakátja, logóterve, köztük az El Al légitársaságnak készített sorozata. Számtalan kiállítása volt Izraelen kívül Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában és Japánban.