Közvélemény-kutatás Izraelben: a lakosság többsége békepárti

Közvélemény-kutatás Izraelben: a lakosság többsége békepárti

 

Az izraeliek többsége támogatná Benjámin Netanjahu miniszterelnök békekötését a palesztinokkal – állítja egy friss közvélemény-kutatás alapján az Al-Monitor című új közel-keleti politikai hírportál.

Az Izraeli Békekezdeményezés nevű szervezet által megrendelt kutatásban a megkérdezettek ötvenöt százaléka válaszolt úgy, hogy valamilyen szinten támogatja a 2002-es arab békekezdeményezés pontjait, miután elmagyarázták nekik a felhívás tartalmát. Csak 27 százalékuk utasította el egyértelműen, míg 17,5 százaléknyian bizonytalanok maradtak.

A felmérésben véletlenszerűen kiválasztott ötszáz zsidó nagykorú izraeli 69 százaléka igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök mellé álln-e, ha Benjámin Netanjahu az arab javaslatot elfogadva megállapodna az arab államokkal. Egy Netanjahu által aláírt egyezményt csak 18 százalékuk ítélne el bizonyosan.

Az izraeliek leginkább Netanjahut vélték alkalmasnak a tárgyalásokra (28 százalék), utána Simon Peresz államelnökben bíztak meg a legtöbben (24), őket Cipi Livni igazságügy-miniszter, Méir Dagan, a Moszad titkosszolgálat volt főnöke és Jair Lapid pénzügyminiszter követte.

A férfiak inkább bíznak a kormányfőben, mint a nők (50, 31), az idősek támogatják, míg a fiatal felnőttek egyáltalán nem hisznek benne. Netanjahut leginkább az ország középső tengerparti részén és a Jeruzsálemben élő fiatalok utasítják el. A május 20-án készült felmérés hibahatára 4,4 százalék volt.

A kutatás szerint, bár az arab békekezdeményezés 2002-ben született, az izraeliek 73,5 százaléka máig sem vagy alig hallott róla. Ennek megváltoztatását tekinti feladatának az Izraeli Békekezdeményezés szervezet, amelynek egyik vezetője Juvál Rabin, az 1995-ben meggyilkolt békepárti izraeli kormányfő, Jichák Rabin fia.