Rakétaválság Szíriában

Rakétaválság Szíriában

Rakétaválság Szíriában

 

2013-05-29 11:34:58
Rakétaválság Szíriában

 

www.hirhatar.hu/hir/raketavalsag-sziriaban

Rakétaválság Szíriában

Orosz rakéták érkeznek Szíriába, azonban az ügyről hírzárlatot rendelt el az izraeli miniszterelnök. Breuer Pétert, a Breuerpress főszerkesztőjét Márványi Péter kérdezte.

 

– Rakétaválság van Szíriában, illetve tulajdonképpen a rakétaválság attól válság, hogy ha Szíria orosz rakétákat kap, az Izraellel szemben okoz válságos helyzetet, legalábbis az izraeli külügyminiszternek a nyilatkozatából erre lehet következtetni. A párhuzam csak ott bicsaklik meg, hogy például a kubai rakétaválság ballisztikus támadórakétákról szólt, támadó fegyverekről, Szíria viszont légvédelmi rakétákat kapna Oroszországtól.

– Én már a kérdésben is problematikusnak tartom azt, hogy „kapna”, hiszen a rakéták leszállítását megkezdték. Az EU külügyminiszterei nem tudtak megállapodni az újabb szíriai blokádban, ennek köszönhető, hogy a fegyvernek nem minősülő golyóálló mellények után a felkelőknek az EU fegyvert is juttathatna. A leszállítás alatt lévő rakétákról hírzárlatot rendelt el a kora éjszakai órákban az izraeli miniszterelnök, azaz utasította minisztereit, hogy a témával többet ne foglalkozzanak. Annál is inkább, mert a háttérben, az orosz diplomácia mellett, már az amerikai diplomácia is bekapcsolódott külügyminiszteri szinten. Kedden a reggeli órákban még csak a külügyminiszter-helyettesek foglalkoztak a témával, ez most magasabb szintre került. De itt nem egyszerűen légvédelmi rakétákról van szó, hisz a rakétákhoz kilövőpadok is kellenek. Oroszország nemcsak rakétákat, hanem kilövő padokat is szállít, és seperc alatt ezeket a rakétákat át lehet alakítani, méghozzá nem konvencionális rakétákká.

 

– Az S300-as használható ballisztikus támadó fegyverként is?

– Így van. Ugyanakkor érdemes odafigyelni arra, ahogy az izraeli védelmi miniszter e témában megnyilatkozott, ő az első számú letiltott, aki már egy megelőző csapást is felvázolt. Egy biztos: nagy igény van a modernebb fegyverkezési eszközökre a térségben. Közel 200 áldozatot követeltek már a Hezbollah tagjai közül is a szíriai harcok, hiszen ők is hivatalosan bevallották már, hogy beléptek a polgárháborúba. Bármikor várható egy újabb összefogás. Tudni kell azt is, hogy Izraelnek van egy érvényben lévő békeszerződése Egyiptommal, amit nyugodtan hívhatunk „hideg békének”, hasonló a helyzet Jordániával, ez a béke hol melegebb, hol hidegebb, ugyanakkor Szíria és Izrael között csak egy egyszerű tűzszüneti megállapodás van érvényben. Ezt a megállapodást 1973 óta megpróbálják a szírek betartani, itt-ott, egy-egy rakéta tévedésből átrepül, és becsapódik a Golan térségébe. Most viszont teljes készültségben van az izraeli légvédelem, és nem véletlen, hogy az orosz rakéták hírére Izrael megtartotta aktuális hátországi légvédelmi gyakorlatát, aminek fő mottója volt, hogy hogyan kell abban a pillanatban cselekedni, amikor nem konvencionális rakéták csapódnak be a térségbe.

 

– Tehát olyasfajta fenyegetésre számítanak az izraeliek, mint ami 1991-ben az első Öböl-háború idején Irak felől veszélyeztette az országot?

– Így van, de az iraki Scud-rakétáknak kevés volt az áldozata. Jelen pillanatban a legnagyobb kincs, ami hiányzik az üzletekben, az a legmodernebb gázálarc, amire most mindenki szert szeretne tenni. A hátországgal foglalkozó minisztérium szerdán kora hajnalban közzétette, hogy megérkezett a szállítmány, és országszerte felfrissítik a gázálarc-készletet és a mamádokat, csecsemőknek való gázvédelmi eszközöket is készleteztek.

 

– Ugyanúgy készülnek egy esetleges vegyi vagy biológiai támadásra, mint 1991-ben?

– Pontosan. Országszerte nagyon súlyosan büntetik azokat, akik a légoltalmi pincéket nem tartják rendben. Szíriában megtalálni, és megsemmisíteni veszélyes ellenséges rakétákat könnyebb feladatnak tűnik, mint 1991-en Irakban. Különös tekintettel arra, hogy ’91-ben Irakba nem is repülhettek át izraeli gépek, ott az amerikaiak és az szövetségesek kellett, hogy elvégezzék ezt a feladatot. A 91-es és a 2013-as légvédelmi technikák egészen mások. Ma már a légvédelmi rakétaelhárító rendszerek szenzációsan működnek. Tehát egy kilőtt rakétát egy másik rakéta, még útközben megsemmisít, de ez mind az amerikai, mind az izraeli adófizetőknek több milliárdjába került.

 

– A Patriotokról és az Arrow-ról van szó?

– Igen. Ezek a rakétaelhárító rakéták nagyon hosszú kutatás eredményei, és természetesen arra is kell gondolni, hogy hány százezer embernek ad a fejlesztés munkalehetőséget. Izrael szeretné békében élni mindennapjait, nem szeretne beleszólni sem a szír államformába, nem szeretné eldönteni, hogy ki vezesse Szíriát, Izrael ugyanúgy érdekelt a szírekkel a béketárgyalások azonnali folytatásában feltételek nélkül, érdekelve van abban, hogy egy biztos társadalom álljon a túloldalon, és hogy ne kerüljön avatatlan kezekbe az a hatalmas nem konvencionális fegyverarzenál, ami jelen pillanatban Szíriában található, a legmodernebbektől a legrégebbiekig. Nem véletlen az sem, hogy a Hezbollah az ellenzék oldalán állt be a csatába, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az Iránból érkező fegyverutánpótlás a Palesztin Nemzeti Hatóság, a Hamasz, a Hezbollah számára – és sorolhatnám a többi terrorszervezetet –, mind Szírián keresztül érkezik és jut el a célhoz.

 

– Ez annyit jelent, hogy ha a szíriai polgárháború az ellenzék javára dőlne el, Izrael számára a fenyegetettség szintje ezek szerint nem csökkenne.

– Egy pillanatra sem csökkenne. Ha megnézzük, hogy miért nincsenek konkrét tárgyalások a szíriai ellenzék és a szíriai vezetés között, azt látjuk, hogy a szíriai ellenzék nagyon szétszórt, naponta változnak a vezetőik, a világ legkülönbözőbb pontján élnek, ezek egyszerű gerillaszervezetek, kezdetleges és nem kezdetleges fegyverekkel, tehát nem úgy tűnik, mintha az ellenállók esetleges győzelme után egy stabil, megbízható szír vezetés következne.

 

– Június közepén Genfben megkezdődnek a béketárgyalások. Mit lehet várni ettől? Ha a szíriai ellenzék ennyire megosztott és szétszórt, kit tud küldeni a tárgyalóasztalhoz? És egyáltalán mi lehet az eredménye ennek?

– Idáig nem erősítette meg senki azt a hírt, hogy a szír ellenállók ezen részt vesznek. Ahhoz, hogy Szíriát ne támadja meg az EU, le kellett tenni valamit az asztalra. Asszad elnök azt mondta, hogy boldogan elmegy a béketárgyalásokra. Kérdés, hogy lesznek-e partnerei, és kik lesznek ezek, milyen felhatalmazással. Aki időt nyer, az életet nyer, egy polgárháborúban is. Nem szabad megfeledkezni a több százezer menekültről sem, akik Törökországba vagy éppen Jordániába mentek, a helyzet ott is pattanásig feszült, hiszen egyik ország lakossága nem képes fizikailag ennyi menekültet befogadni, illetve ellátni.

 

– A fő kérdés ezekben az órákban azonban változatlanul az, hogy noha a védelmi rendszerek fejlettek, elképzelhető-e, amiről találgatnak, tehát hogy Izrael mégiscsak lebombázza ezeket a S300-asokat?

– Az S300-asokat még nem bombázták le, de idáig több fegyverszállítmány nem ért célba.

 

Márványi Péter