Jeruzsálemben ülésezett a magyar-izraeli gazdasági vegyes bizottság

Jeruzsálemben ülésezett a magyar-izraeli gazdasági vegyes bizottság

Másodszor találkozott Jeruzsálemben szerdán a magyar-izraeli gazdasági vegyes bizottság 2008 után, hogy megtárgyalja a két ország együttműködése fejlesztésének lehetőségeit – mondta Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.
Tavaly 520 millió dollár volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke, amelynek kétharmada magyar termékek, főleg magyar gépi berendezések eladásából származott, miközben Izraelből főleg vegyipari termékek érkeztek Magyarországra.

A kormány stratégiai megállapodást írt alá május elején a Teva gyógyszeripari vállalattal, és az együttműködés fejlesztését tervezik elsősorban a kutatás-fejlesztés, innováció területén. Emellett a Jeruzsálemben szerdán aláírt jegyzőkönyv tartalmazza modern és hatékony izraeli mezőgazdaság technológiák átvételét, valamint további kooperációt az aktív magyar vízdiplomáciában – mondta a helyettes államtitkár.

Az utóbbi években a korábbi ingatlan-portfóliók mellett megjelentek a nagyobb hozzáadott értéket képviselő izraeli IT-beruházások is, a bizottság célként jelölte meg mindkét országban a magánszektor bevonását az innovációs beruházásokba – tette hozzá.

„A vegyes bizottság működtetése pozitív üzenet mindkét ország részéről, jelzi, hogy az együttműködésnek vannak perspektívával kecsegtető területei” – hangsúlyozta a magyar delegáció vezetője.

„Izrael a közel-keleti térségben komoly partnerünk, és ez kölcsönös: a legtöbb közép-európai befektetés Izraelből is Magyarországra érkezik, mintegy 3 milliárd euró értékben” – tette hozzá.