Antiszemitizmus elleni harc világfóruma – különösen fontos a magyar részvétel

Antiszemitizmus elleni harc világfóruma – különösen fontos a magyar részvétel

 

Gideon Behár, az antiszemitizmus elleni harc világfóruma negyedik értekezletének elnöke üdvözölte a jeruzsálemi konferencia magyar küldöttségének részvételét.

Az izraeli külügyminisztérium szervezte fórumon a magyar hivatalos delegációt Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő vezeti. A világfórumon a Mazsihiszt Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója és Dr. Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija képviseli. A konferencián jelen van a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke Szabó György is, de ott van Heisler András kurátor és Szalai Kálmán ügyvezető igazgató ök képviselik A Tett és VédelemAlapítványt.

A kedden kezdődött háromnapos értekezleten elnöklő Behár, aki az izraeli külügyminisztérium antiszemitizmus elleni és a holokausztra emlékező osztályát vezeti, hibának nevezte Abraham Foxmannek, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) vezetőjének a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lapban megjelent szavait, miszerint a Magyarországról, Írországból és Görögországból érkezett küldötteket nem kellett volna felkérni nyitóbeszédek elmondására.

Behár nagyon fontosnak tartja, hogy a többi európai és dél-amerikai országhoz, valamint az egész világhoz hasonlóan magyar hivatalos delegáció is részt vesz a konferencián. Mint az MTI tudósítójának elmondta, a legjobb út az antiszemitizmus elleni küzdelemhez az együttműködés, a kormányok közti és a társadalmi csoportok közötti dialógus, és ezért különösen fontos a magyar részvétel.