ZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL 2013

ZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL 2013

Augusztus 25-szeptember 2.

 

– Tíz helyszínen negyven produkció – Megkezdődött a jegyértékesítés

Nemzetközi Kántorkoncert, klezmerek, Barbra Streisand dalai, Lajkó Félix és Roby Lakatos, Rossini Mózes című operája, koncertszerű előadásban – a Zsidó Nyári Fesztivál az idén is magas színvonalú programmal ápolja a zsidó kultúra legértékesebb hagyományait és teremt egyhetes ünnepet e különleges kultúra kedvelői és az iránta érdeklődők számára Budapesten.

 

A Zsidó Nyári Fesztivál 2013. augusztus 25-től szeptember 2-ig tíz helyszínen csaknem negyven produkcióval várja az érdeklődőket. A népszerű, visszatérő művészek mellett az idén is számos új előadót láthatunk-hallhatunk. A nagy érdeklődésre számot tartó programokra már megkezdődött a jegyértékesítés, amelyről a fesztivál honlapján folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők.www.zsidonyarifesztival.hu

 

A fesztivál hagyományos helyszíneihez (Dohány utcai Zsinagóga, Rumbach utcai Zsinagóga, Frankel Zsinagóga, Uránia Nemzeti Filmszínház, Goldmark terem), az idén az újonnan megnyílt Budapest Music Center is csatlakozik. A hagyományokhoz híven a fesztivál irodalmi, könnyű és komolyzenei estjein hazánk elismert művészei mellett izraeli művészek is fellépnek.

 

Program-előzetes

 

A Zsidó Nyári Fesztivál egyik évről évre visszatérő vendége a Budapest Klezmer Band. A zenekar augusztus 25-én a Dohány utcai zsinagógában ősbemutatót tart Haszene (Esküvő) címmel, majd a tízes és húszas évek zsidó Odesszájába kalauzolja a közönséget. A zenekar vendége ezúttal Dunai Tamásszínművész lesz.

A fesztivál ugyancsak rangos tradicionális programja az idén is a nemzetközi kántorkoncert, amely a zsidó liturgikus zene kincseibe avatja be a hallgatóságot.  Visszatérő vendégként érkezik a Dohány utcai zsinagógába (augusztus 26-án). Elli Jaffe karmester, aki ezúttal a Failoni Kamarazenekarralszólaltatja meg a zsidó kántormuzsika zenekari átiratait. Shmuel Barsilai bécsi főkántor és Fekete László a Dohány utcai zsinagóga főkántora mellett izraeli házánok is fellépnek.

Érzelmekkel teli hangulat várható augusztus 28-án is, amikor Barbra Streisand kétszeres Oscar-díjas, háromszoros Golden Globe-, többszörös Grammy-, és friss Chaplin-díjas amerikai színésznő, énekesnő népszerű dalai csendülnek föl Budapesten. A szintén zsinagóga-beli koncert apropóját az adja, hogy első albuma, The Barbra Streisand Album címmel, 1963-ban, azaz ötven évvel ezelőtt jelent meg, s éppen harminc éve mutatták be zsidó vallásos élet gondolatait és hagyományait felelevenítő Jentl című filmjét. Streisand nagyszerű és ismert dalait kitűnő hazai énekesek – Náray Erika, Polyák Lilla, Szulák Andrea -, és az idén ötven éves Stúdió 11 zenekar interpretálásában hallhatja a fesztivál közönsége. A zenekar speciális hangszerelésének köszönhetően zeneileg is különlegességre számíthat a hallgatóság.

Az idén a két virtuóz hegedűs, Lajkó Félix és Roby Lakatos lesz a fesztivál vendége, akik augusztus 29-i koncertjükön a magyar, cigány, és zsidó népdalok továbbgondolásával kápráztatják majd el a zsinagóga közönségét.  Mindkettőjüket nevezték már az „ördög hegedűsének”, hiszen egyedi technikájuk, virtuozitásuk, játékstílusuk, improvizációik tették őket híressé a világban. A Zsidó Nyári Fesztiválon minden bizonnyal megismételhetetlen élményben, örömzenében lesz része a hallgatóságnak.

A fesztivál az operarajongók számára is különleges zenei eseményt tartogat. A múlt évben óriási siker volt a Nabucco műsorra tűzése, idén pedig Rossini, Mózes című operáját hallgathatja meg a közönség. Ez a nápolyi változat a Zsidó Nyári Fesztiválon hangzik föl először Magyarországon, előadásához nyolc elsőrendű szólistára van szükség. Bretz Gábor, Balczó Péter, Horváth István, Fodor Beatrix, Rácz István és Kálnay Zsófia mellett két izraeli vendégénekes, Yotam Cohen tenor, és Ira Bertmanszoprán az Izraeli Operaház népszerű szólistái lépnek fel a budapesti bemutatón.

A grandiózus mű nagyzenekart (Szegedi Szimfonikus Zenekar), nagy létszámú vegyeskart mozgat(Vaszy Viktor Kórus), a koncertszerű előadás karmestere Pál Tamás.

A Zsidó Nyári Fesztivál idején az Uránia Nemzeti Filmszínház nagyterme is koncertteremmé alakul. Itt találkozhat majd a közönség többek között Bornai Tiborral és zenészbarátaival a Tesztoszteron című lemezbemutató-koncerten (augusztus 25-én), a dixieland muzsika szerelmesei a szegedi Molnár Dixieland Band-del és vendégével, a kitűnő jazz énekessel Berki Tamással (augusztus 27-én), valamint Szűcs Gabival, aki zenekarával arra a feladatra vállalkozott, hogy a tragikus sorsú brit soul énekesnő, AmyWinehouse legismertebb, legjobb dalait swing  átiratban szólaltassa meg (augusztus 31)

Idén új helyszínként kapcsolódik a fesztiválhoz a BMC (Budapest Music Club), amely reprezentatív megjelenési tere a jazz műfajnak és stílusainak. Itt ad koncertet (augusztus 27-én) a berlini SharonBrauner és együttese, aki újra felfedezte a zsidó zenei hagyományokat és az örökzöld dalokat saját stílusában jiddis nyelven énekli.  Egyedülállóan ötvözik a lounge pop, a jazz, a jiddis dalok, a tangó, a swing és a közel-keleti hangzásokat, s a zenei élményt sajátos humorával és féktelen életörömmel társítja.