Széteshet az izraeli kormánykoalíció

Lapid: Széteshet az izraeli kormánykoalíció

Jair Lapid pénzügyminiszter azután beszélt erről, hogy eredménytelenül ért véget az ultraortodoxok katonai szolgálatát szabályozó törvényjavaslattal foglalkozó bizottság ülése.

Felbomolhat az izraeli kormánykoalíció, ha nem születik meg a hadkötelezettség reformja és nem szüntetik meg az ultraortodoxok kiváltságait figyelmeztette hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt a második legnagyobb párt vezetője.

Lapid pártja többek között annak köszönhette sikerét a januári előre hozott parlamenti választásokon, hogy megígérte: a jövőben az ultraortodoxok is „szerepet vállalnak a katonai szolgálat” terheiből.

A katonai szolgálat 18 éves kortól kötelező Izraelben, de az ultraortodox vallási főiskolák, a jesivák több ezer diákja mentességet élvez. Az ultraortodoxok ellenzik a katonai szolgálatot, amely akadályozza a szigorú vallási előírásoknak megfelelő életvitelt, míg a katonai szolgálatot letöltő izraeliek igazságtalannak tartják a rendszert.
„Vagy egyenlő tehermegosztás lesz, vagy szétesik a kormány” mondta Lapid pártja, a Jes Atíd (Van Jövő) tanácskozásán.

A politikus kijelentése várhatóan hosszú vita nyitányát jelenti. Benjámin Netanjahu maga is úgy vélte, hogy számos „határidő és válság” lesz addig, amíg a kérdésekben végleges megállapodás születik. Hangsúlyozta azonban, hogy végül megtalálják a megoldást és elfogadják a törvényt.

Izrael állam megalakulása után csak néhány száz jesiva-hallgató részesült ebben a kedvezményben, azzal a céllal, hogy támogassák a vallási tanulmányokat, miután a nagy európai zsidó iskolákat a nácik és a kiszolgálóik elpusztították a második világháború idején. Az évek során azonban a kivételezettek száma elérte a több tízezret.