ROGÁN:”Mindenkinek megéri belépni az árfolyamgátba”

„Mindenkinek megéri belépni az árfolyamgátba”

Az árfolyamgát a devizahitelesek hetven százalékának jelenthet segítséget – indokolta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn, hogy az árfolyamgát meghosszabbításáról szóló javaslatot házszabálytól való eltéréssel tárgyalja az Országgyűlés.

Hozzátette: az árfolyamgát nem kevés megtakarítást is jelenthet a családoknak, egy átlag devizahiteles számára ez akár évi 175 ezer forint is lehet. Az árfolyamgát kapcsán sok félelem élt a devizahitelesekben, elsősorban azért, mert a gyűjtőszámla forintalapú, és a forinthitelek kamatai magasak – hangsúlyozta. Azonban egészen más a helyzet ma, mint egy évvel ezelőtt, amikor az MNB irányadó kamatlába 7 százalék volt – mutatott rá.

Ezzel összefüggésben Rogán Antal kifejtette: ha a kamatterhek egyharmadát átvállalják a bankok, egyharmadát pedig az állam, az azt jelenti, hogy körülbelül kétszázalékos kamattal vesz igénybe a gyűjtőszámlán forinthitelben az, aki belép az árfolyamgát rendszerébe. Ennél alacsonyabb kamat ma Magyarországon semmilyen formában nem létezik – szögezte le. „Mindenkinek megéri belépni az árfolyamgátba” – emelte ki a frakcióvezető.

Eddig 450 ezer családból 150 ezer élt az árfolyamgát lehetőségével – közölte Rogán Antal, hozzáfűzve, hogy az összes devizahitel állományból 1250 milliárd forint értékű devizahitelt rögzítettek ily módon. „Az a jó, ha nem a határidőt tologatjuk ki, hanem megnyitjuk a lehetőségét annak, hogy bárki igénybe vehesse a konstrukciót, ha bajba kerül” – fogalmazott.

A Fidesz frakcióvezetője kitért rá, azért kérik a javaslat házszabálytól való eltéréssel tárgyalását, hogy esetleg egy „túlterjeszkedő módosító indítványt” is elfogadhassanak. Ezt Rogán Antal azzal indokolta, hogy a hétvégén több devizahiteles szervezet kereste fel a frakciót, hogy a húszmillió forintos felső hitelhatárt tolják ki azok esetében, akik több gyermeket nevelnek. „Én a magam részéről ezt előterjesztőként is tudom támogatni” –fűzte hozzá. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy olyan javaslat fog születni, amely a három vagy annál több gyereket nevelő családok esetében lehetővé teszi bármekkora hitelösszeg esetében az árfolyamrögzítést.