A Mazsihisz június 27-én választ elnököt

A Mazsihisz június 27-én választ elnököt

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Maszihisz) június 27-én választja meg elnökét és vezetőségét – közölte a vallási szervezet hétfőn az MTI-vel.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke május 12-én távozott posztjáról, miután a szervezet budapesti közgyűlésén – csatlakozva Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgatóhoz – bizalmatlansági indítványt terjesztett elő maga ellen. A szavazatokat háromszor átszámolták, a 89 voksból kettő volt érvénytelen. 49-en fejezték ki bizalmatlanságukat Feldmájer Péterrel szemben, aki így távozott az elnöki posztról, és mindössze 32-en Zoltai Gusztávval szemben, aki így megmaradt a pozíciójában. A jelenlévő küldöttek voksainak a fele plusz egy szavazat kellett ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítványt a közgyűlés elfogadja. Egy kivételével a Mazsihisz vezetősége is lemondott, amelyet a közgyűlés tudomásul vett.
Zoltai Gusztáv az MTI-nek adott május 12-i interjújában elmondta, hogy a Mazsihisz következő közgyűlésén elnököt, két alelnököt, illetve 11 elöljárót kell megválasztani. Megemlítette, a választással kapcsolatos teendőket Kiss Henriett, a jelölő és választási bizottság elnöke, a zuglói körzet delegáltja fogja össze.
Feldmájer Péter, a Mazsihisz leváltott elnöke az MTI-nek korábban arról beszélt, hogy a szervezet közgyűlésén ellene elhangzott kritikák minden ésszerűséget nélkülöztek, indulatokat tükröztek. Mindössze tízzel többen szavaztak ellene, mint mellette, tehát öt emberen múlott az elnöki tisztsége, és ha újból voksolnának a közgyűlés résztvevői, nem biztos, hogy ugyanolyan eredmény születne, mint először – mondta. Mindezzel együtt azonban győznie kellett volna, de „amikor egy demokratikus szervezetben titkosan szavaznak, nem csak racionális érvek, hanem érzelmek alapján is döntenek az emberek” – tette hozzá.
Utalt arra is, hogy miután távozott a Mazsihisz elnöki posztjáról, nincs magyar alelnöke a Zsidó Világkongresszusnak (WJC). Mint mondta, az elnökválasztás győztese automatikusan a WJC egyik alelnöke lesz. Munkássága egyik eredményeként értékelte, hogy elérte: legyen egy mindenkori magyar alelnöke a zsidó világszervezetnek.
Az index.hu és az mno.hu egyebek mellett arról írt, hogy a gyanú szerint Feldmájer Péter 2007-ben a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány előző kuratóriumának tagjaként a holokauszttúlélők kárpótlását intéző Claims Conference nevű amerikai szervezettel olyan szerződést hozott tető alá, amely emiatt jelentős károk érhették a közalapítványt, valamint a kárpótlásra jogosult magyarországi túlélőket.