Nyíregyháza: megemlékezés a mártírokról

Nyíregyháza: megemlékezés a mártírokról

 

F:MAZSIHISZ
A zsinagóga közelében lévő holokauszt emlékműtől a temetőig tartó felvonulással kezdődött Nyíregyházán a vasárnap megrendezett Mártírok emléknapja.

nyiregyh__za_m__rtir_2.jpg
Horovitz Tamás és Tordai Péter
Sárosi György elnök köszöntötte a megjelenteket, az alábbiakban az ő beszédéből idézünk:
„A múlt héten ebben a temetőben volt egy temetés, ahol kissé rendhagyó módon az unoka búcsúztatta az eltávozott nagymamát. Az igazán őszinte, emberi szavak sorában elhangzott egy ide is illő mondat: a háború nyertesei nem a szövetségesek, nem a nagyhatalmak voltak, hanem a túlélők… Igen, a túlélők, akiknek a pokolból megszabadulva volt erejük az örökös újrakezdéshez. Tették ezt oly módon, hogy nem a fájdalmat, szenvedést, sérelmeket adták örökül nekünk, leszármazottaknak, hanem az életörömöt, az élet igenlését. Ezáltal lettünk mi is győztesek. Ez a győzelem felelősséggel jár, kötelességünk megemlékezni azokról is, akiknek nem adatott meg az élet továbbadásának lehetősége, vesztesekké tette őket az oktalan gyűlölet. Sajnos ők voltak többségben…”

Az elnöki bevezető után Bozorády Zoltán evangélikus esperes, majd Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke szólalt fel. Markovics Zsolt főrabbi szónoklata után egy Izraelben élő, nyíregyházi születésű túlélő, Leitner Dávid vezetésével mondott kadis zárta a megemlékezést.