A Parlament részese kíván lenni az EU-USA kereskedelmi tárgyalásoknak

 A Parlament részese kíván lenni az EU-USA kereskedelmi tárgyalásoknak

A Parlament részese kíván lenni az EU-USA kereskedelmi tárgyalásoknak

Plenáris

 

A Parlament végig aktívan követni kívánja az Európai Unió és az Egyesült Államok között hamarosan kezdődő kereskedelmi tárgyalássorozatot, amely a világ legnagyobb szabadkereskedelmi térségét hozhatja létre. Ezt is tartalmazza a plenáris ülésen csütörtökön elfogadott állásfoglalás, amely emellett elvárásként említi az amerikai közbeszerzési piac megnyitását és az uniós kulturális és audiovizuális szolgáltatások piacának védelmét.

 

A 460 igen szavazattal, 105 ellenszavazattal é s 28 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás a Parlament hozzájárulása a Tanácsban formálódó tárgyalási mandátumhoz.

 

„Egy ambiciózus, átfogó megállapodás megadhatná a már nagyon hiányzó lökést a gazdaságnak” – mondta a téma parlamenti szakértője, Vital Moreira (szocialista, Portugália) képviselő a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségi tárgyalásokra szóló tárgyalási megbízatásra vonatkozó szavazás előtt.

 

„A Tanácsnak és a Bizottságnak most figyelmesen át kell tanulmányoznia az állásfoglalást, mert a Parlament csak akkor adja beleegyezését a szerződés aláírásához, ha a megállapodással saját vállalataink, munkavállalóink és polgáraink is jól járnak”- tette hozzá a képviselő.

 

A Parlament nem fogatlan tigris

A képviselők a tárgyalások elkezdésének jóváhagyása mellett emlékeztették az uniós tárgyalófeleket arra, hogy kötelességük a tárgyalások összes szakaszában „haladéktalanul és teljes körűen” tájékoztatni a Parlamentet. Felhívták arra a figyelmet, hogy a tárgyaláson megszületett egyezmény a Parlament egyetértése nélkül nem léphet életbe, ezért a Parlament „álláspontját minden szakaszban megfelelően figyelembe kell venni.” Ahogy Moreira képviselő fogalmazott: „a Parlament nem fogatlan tigris.”

Parlamenti prioritások: a korlátok lebontása…

 

A képviselők várakozása szerint az egyezmény új kapukat nyit az európai vállalatok, különösen a kis és közepes méretű cégek előtt. A Bizottság például várhatóan az amerikai közbeszerzési piac teljes körű megnyitását kéri az EU-s vállalatok számára, valamint számít a pénzügyi szolgáltatók, illetve a tengeri és légi szállítók tevékenységét korlátozó (többek között a légitársaságok külföldi tulajdonlásával kapcsolatos) szabályok lebontására is.

 

…az értékek védelme mellett

 

Mivel a tárgyalások középpontjában a transzatlanti kereskedelmet megnehezítő, eltérő szabályzási környezet és normák állnak, a képviselők néhány EU-értéket tabuként határoztak meg.

 

Érinthetetlen az európai uniós jogszabályalkotók régóta alkalmazott elővigyázatossági elve az élelmiszerbiztonsággal, így a géntechnológiával módosított szervezetekkel és a klónozással kapcsolatban, az uniós tudásalapú társadalom gerincét alkotó szellemi tulajdonjogi szabályzás, a termékek földrajzi jelzései, illetve a személyes adatok magas szintű védelme. A képviselők a megállapodással az EU környezetvédelmi céljait és foglalkoztatási normáit sem szeretnék aláásni.

 

A kultúra mint különálló terület

 

A képviselők külön szavaztak arról, hogy az uniós országok kulturális és nyelvi sokszínűségének védelme érdekében vegyék ki a kulturális és audiovizuális szolgáltatásokat a tárgyalások témái közül. A plenáris 381 igen szavazattal, 191 ellenszavazattal és 17 tartózkodás mellett döntött úgy, hogy a „kulturális és audiovizuális tartalmú szolgáltatások kizárása egyértelműen szerepeljen a tárgyalási megbízatásban.”

 

Háttér

 

Az Európai Unió és az Egyesült Államok vezetői 2013 elején jelentették be, hogy olyan átfogó gazdasági megállapodást készülnek egymással kötni, amely az együttműködésben rejlő összes lehetőséget kiaknázza a két térség gazdaságának fellendítésére.

 

A hatásvizsgálatok szerint az Egyesült Államokkal kötött szabadkereskedelmi megállapodás az EU GDP-jét fél százalékkal növelné, amely minden egyes négytagú család jövedelmét évente 545 euróval emelné meg.

 

Menetrend

 

A Miniszterek Tanácsa júniusban tervezi a tárgyalások elindításának jóváhagyását és a tárgyalási irányelvek elfogadását. Ezt követően júliusban kezdődhetnek a tárgyalások, amelyek a Bizottság reményei szerint 2014 végén zárulnak majd le.

 

 

Az elfogadott szöveg itt található (2013.05.23.-ra kattintva)

 

A plenáris vita felvételről (2013.05.22.-re kattintva)

 

Jelentéstevő: Vital Moreira (S&D, Portugália)

 

Jogalkotási figyelő (angolul)

 

Az átfogó EU-USA kereskedelmi megállapodás gazdasági haszna: tanulmány (angolul)

 

EP Könyvtár háttéranyag a legfontosabb vitatott kereskedelmi kérdésekről az EU és az USA között (angolul)