Európa fürdővizeinek minősége folyamatosan javul

Az Európai Unióban a fürdőhelyek kilencvennégy százaléka eleget tesz a vízminőségre vonatkozó minimumkövetelményeknek – így szól az éves jelentés, amelyet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EKÜ) készített az európai fürdővizek minőségéről.

A fürdőhelyek 78%-a rendelkezik kiváló minőségű vízzel, és a tavalyi jelentéshez képest mintegy 2%-kal több fürdőhely felel meg a minimumkövetelményeknek.

Ki kell emelni Ciprust és Luxemburgot, ahol az összes felsorolt fürdőhely vize kiváló minősítést kapott. További nyolc ország ért el az uniós átlag feletti kiváló minőségi értékeket: Málta (97%), Horvátország (95%), Görögország (93%), Németország (88%), Portugália (87%), Olaszország (85%), Finnország (83%) és Spanyolország (83%). Ez előrelépés az előző év eredményeihez képest, és azt jelenti, hogy továbbra is folytatódik az a pozitív tendencia, amely 1990-ben kezdődött, amikor a fürdővizek minőségéről szóló irányelv alapján ellenőrizni kezdték a fürdővizek minőségét.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: „Biztató, hogy folyamatosan javul az európai fürdővizek minősége. Azonban még mindig sokat kell tennünk azért, hogy vizeink mind alkalmasak legyenek a fürdőzésre és az ivásra, és vízi ökoszisztémáink egészségesek maradjanak. A víz értékes erőforrás, ezért minden szükséges intézkedést meg kell hoznunk annak érdekében, hogy maradéktalanul megvédjük.”

Jacqueline McGlade, az EKÜ ügyvezető igazgatója pedig a következőket mondta: „Európa az északi fjordoktól a szubtrópusi strandokig gazdag kínálattal várja mindazokat, akik nyáron felfrissülésre vágynak. A mai jelentésből az derül ki, hogy a fürdővizek általában nagyon jó minőségűek, de még mindig akad néhány szennyezett hely, ezért mindenkinek azt ajánljuk, ellenőrizze le, hogy kedvenc fürdőhelye milyen minősítést kapott.”

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EKÜ) minden évben összesíti a fürdővízre vonatkozó adatokat. Ezeket az adatokat a helyi hatóságok gyűjtik az Európai Unió 27 tagállamában, valamint Horvátországban és Svájcban, mégpedig az alapján, hogy összesen több mint 22 000 helyszínen mintát vesznek a fürdővízből, és megnézik, hogy bizonyos, a szennyvízből és állattenyésztésből eredő baktériumok szintje mekkora. A helyszínek több mint kétharmada tengerparton, a fennmaradó rész pedig folyók és tavak mellett található.

Minden éves jelentés az előző strandszezon adatain alapul, így az idei jelentés a 2012 nyarán gyűjtött adatok összesítése. Az általános javulás ellenére az ez évi jelentés arra világít rá, hogy a tengerparti strandok, valamint a tó- és folyóparti fürdőhelyek mintegy 2%-án rossz a víz minősége. Nem megfelelő fürdőhelyek a legnagyobb arányban Belgiumban (12%), Hollandiában (7%) és az Egyesült Királyságban (6%) fordultak elő. E strandok közül néhányat be is kellett zárni a 2012-es idényben. A tengerparti fürdőhelyekről általánosságban elmondható, hogy igen jó minősítést értek el: az uniós fürdőhelyek több mint 95%-a megfelel a minimumkövetelményeknek, és 81%-uk kiváló minőségű. Ezzel összehasonlítva a tó- és folyóparti fürdőhelyek 91%-a haladja meg a minimális küszöbértéket, és 72%-uk kiváló minőségű.

Egyes területeken ugyan még mindig problémát jelent a csapadékvíz-túlfolyás, ami olyankor fordul elő, amikor a vízelvezető-rendszer nagy esőzések idején nem képes megbirkózni a csapadék mennyiségével, azonban a magasabb színvonalú szennyvíztisztításnak, valamint annak köszönhetően, hogy kevesebb nyers szennyvíziszapot raknak le a környezetben, javult a vízminőség. A 90-es évek elején a fürdőhelyeknek még csak mintegy 60%-a rendelkezett kiváló minőségű vízzel, és 70%-uk tett eleget a minimumkövetelményeknek.

Európában a fürdőzésre használt vizeknek a fürdővizek minőségéről szóló irányelvben előírt normáknak kell megfelelniük. A 2006-ban elfogadott irányelv aktualizálta és egyszerűbbé is tette az azelőtt hatályban lévő, vízminőségre vonatkozó jogszabályokat. Az EU tagállamainak 2014 decemberéig kell végrehajtaniuk az irányelvet. Az EU minden évben összefoglaló jelentést készít a fürdővizek minőségéről, ennek alapját a tagállamok által az előző év végéig beküldendő jelentések képezik. Az idei jelentésben a 27 tagállamon kívül Horvátország és Svájc is beszámolt fürdővizei minőségének vizsgálatáról, a legtöbb ország már az új rendelkezéseknek megfelelően.

A fürdővizek minőségének ellenőrzésére a laboratóriumok bizonyos baktériumfajták, többek között az Enterococcus és Escherichia coli bélbaktériumok mennyiségét vizsgálják. Ezek a baktériumok elsősorban szennyvíz vagy állattartásból származó hulladék okozta szennyezésre utalhatnak. A fürdőhelyeket három csoportba sorolták: megfelelnek a kötelező értékeknek, azoknál szigorúbb iránymutatásoknak is megfelelnek, illetve egyáltalán nem felelnek meg az elvárásoknak.

A polgárok az EKÜ fürdővizekre vonatkozó internetes oldalán tájékozódhatnak kedvenc fürdőhelyük vízminőségéről. Az oldal használói adatokat tölthetnek le, és interaktív térképeket tanulmányozhatnak. A polgárok saját megfigyeléseiket az általuk látogatott fürdőhelyekről az Eye on Earth honlapon oszthatják meg.

Forrás: Europa.eu