20 éves az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete

A Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) fennállásának százötvenedik, és az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete (PES Women) létrejöttének 20. évfordulójáról emlékeztek meg Lipcsében német és más európai uniós baloldali vezető politikusok.

Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a PES Women elnöke nyitóbeszédében elmondta: mára a nemek közötti egyenjogúság, a nők jogai Európában kiemelt szerepet kaptak, s ebben az Európai Szocialista Párt Nőszervezete is komoly szerepet játszott.

A korábbi évek eredményeit ismertetve, az EP-képviselő a nemek közötti bérolló bezárását célzó 2007-es, valamint az európai nyugdíjrendszerek esélyegyenlőségi szemléletű reformjára irányuló 2011-es kampányt idézte fel. Gurmai Zita a nemek közötti esélyegyenlőség ügyének előmozdításában játszott szerepe okán kiemelte az Európai Bizottságot is, amely például felkarolta a nemi kvóták nagyvállalati vezetőtestületeiben való bevezetésének ügyét.

„Az elért sikerek ellenére még bőven van tennivalónk, hiszen a válság nemcsak a további haladást tette nehezebbé, de az eddig elért eredmények törékenységére is ráirányította a figyelmet. Céljaink nem változtak: továbbra is támogatjuk a nők jogainak és a nemek közötti egyenlőség elvének érvényesítését, melynek részeként szeretnénk elérni, hogy a jövő évi európai választás révén, minél több női jelölt induljon és kerüljön vezető pozícióba” – hangsúlyozta Gurmai Zita.

A kétnapos rendezvény keretében, szerda este az európai baloldali vezetők találkozójára kerül sor, míg csütörtökön az SPD megalakulásának 150. évfordulója alkalmából tartanak fogadást, illetve ünnepséget.


Lipcse, 2013. május 22.

BreuerPress info