Az AP elnöke szerint alkotmányellenes volt munkatársainak lehallgatása

Az AP elnöke szerint alkotmányellenes volt munkatársainak lehallgatása

Alkotmányellenesnek nevezte munkatársainak az amerikai igazságügyi minisztérium általi lehallgatását vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva Gary Pruitt, az AP hírügynökség elnök-vezérigazgatója.

Pruitt szerint az eljárás emellett negatív üzenet volt mindazon kormányzati források számára, akik a jövőben is szóba kívánnak állni a sajtóval, mert azt láthatják, hogy „a kormány utánuk nyúl”.
„Ez az ügy károkat fog okozni. Máris érezzük a hatását. Tisztségviselők vonakodnak attól, hogy nyilatkozzanak” – jelentette ki az amerikai hírügynökség vezető embere.
Az amerikai igazságügyi tárca tavaly két hónapon át az AP több mint 20 telefonvonalát hallgatta le, egyebek között New Yorkban és Washingtonban. A minisztérium azt akarta megállapítani, hogy honnan szivárogtak ki titkos értesülések a sajtóhoz egy repülőgép ellen tervezett, de meghiúsított jemeni terrortámadásról.
Pruitt rámutatott: az igazságügyi minisztérium szabályzata szerint a tárcának előre kellett volna figyelmeztetnie az AP-t az előkészületben lévő lehallgatásról. A tárca szerint azonban ez veszélyeztette volna a nyomozást.
Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a kiszivárogtatások amerikaiak életét sodorták veszélybe. Elmondta, hogy a lehallgatást – amellyel egyébként egyetértett – nem ő, hanem a helyettese, James Cole rendelte el.
John Cornyn republikánus szenátor vasárnap, ugyancsak a CBS-nek nyilatkozva lemondásra szólította fel Holdert.